Нагадаємо про те, що треба вживати у спеку

Серпневий раціон має бути таким: насичений сніданок, низькокалорійний перекус замість обіду та вечеря з легкозасвоюваного білка і овочів.

Коли спека надворі, їсти сильно і не хочеться. І не треба. Тому акцент робимо на сніданку, коли ще відносно прохолодно, передають поради дієтолога Патріоти України.

Оскільки всяке підвищення і пониження температури - це стрес для організму, хоч і незначний. Невеликий стрес має оздоровлюючі властивості, мобілізує захисні сили організму (це явище має назву гормезис).

Щоб посилити горметичні властивості спеки, раціон наповнюємо продуктами-адаптогенами, з протизапальними, антиоксидантними, тонізуючими властивостями.

СНІДАНОК

Багато всякого ЗЕЛЕНОГО ЛИСТЯ всіх відтінків - це фолати, які оберігають серце від інфаркту (знижують рівень амінокислоти гомоцистеїну -- своєрідного сигналу організму, що з людиною може трапитись інфаркт), індолами та поліфенолами - пігментами, що покращують здатність печінки до детоксу.

ОВОЧІ РІЗНИХ КОЛЬОРІВ - перець, помідори, фіолетовий салат радічіо, свіжу ріпчасту цибулю, авокадо, листочки буряка - кольорові пігменти, наприклад, каротиноїди бета-каротин та лікопен з перцю та помідорів захищають шкіру від шкідливої дії сонячних променів. Потрібно вживати з корисними жирами, тоді всі ці пігменти будуть засвоюватися в повній силі.

Такими ЖИРАМИ є гама-ліноленова кислоти із стебел портулаку (корисний підвид омега-6) і олеїнова із авокадо. А також омега-3 із печінки тріски. Омега-3 заслуговують на особливу увагу: вони мають сильну протизапальну дію, і запобігають утворенню тромбів (особливо актуально в спеку людям з високим тиском, варикозною хворобою і взагалі всім, кому вже за 40+. А у печінці тріски є також і вітамін Д, що діє не лише протизапальну дію, але і покращує структуру кісток, шкіри, судин, і захищає від мутацій та онкологічних захворювань. Корисними жирами багате і насіння чіа.

БІЛОК - рослинний із грибів шиїтаке і трохи витриманого сиру. Шиїтаке - король-адаптоген.

Обліпиха - королева по вмісту різних водорозчинних вітамінів, каротиноїдів, флавоноїдів. Має протизапальний, противиразковий, антитромботичний, антиалергічний, протираковий та багато інших ефектів. Напій треба готувати так, щоб розмолоти і насіння, там всього корисного також дуже багато.

Любіть життя і людей навколо, бережіть свої здоров'я і природу, бо кожна мить на цій землі є неповторною!

Ось мій сніданок на двох:

  • 1. Тарілка зелені, овочів.
  • 2. Ягоди і фізаліс.
  • 3. Гречка з грибами шіїтаке.
  • 4. Сир зрілий.
  • 5. Печінка тріски.
  • 6. Обліпиховий напій.
  • 7. Насіння чіа, настояне на мигдалевому молоці, без цукру. З'їли із ягодами.

А тепер придивіться уважно, і побачите, як багато овочів, ягід і рослинної їжі.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

США навмисно використовують "оптимістичну риторику" щодо мирної угоди, - CNN

вівторок, 25 листопад 2025, 23:00

Оптимістична риторика Білого дому цього тижня щодо переговорів про Україну є навмисною. Публічні коментарі високопосадовців щодо гнучкого плану з 19 пунктів мають на меті максимально тиснути на Київ і Москву, щоб вони взяли на себе зобов’язання брати у...

"Ніби потрапив у минуле": Українка розповіла про недоліки життя в Німеччині

вівторок, 25 листопад 2025, 22:44

Українка, яка переїхала до Німеччини разом із родиною, розповіла про тонкощі життя в цій країні. До деяких недоліків у Німеччині Галина Гончарова й досі не може звикнути. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на відео українки в соцмережі ...