Найбільший в Україні телескоп: Одеські вчені-астрономи показали свою обсерваторію

Всього на території астрономічної обсерваторії встановлено п'ять телескопів.

Телескоп з обсерваторії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова в селі Маяки. Фото: Главком

За допомогою телескопа вчені можуть відслідковувати процеси, які відбуваються не тільки в нашій галактиці, а й заглядати в сусідні, повідомляють Патріоти України з посиланням на Главком.

На спостережній станції астрономічної обсерваторії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова в селі Маяки на Одещині встановлений найбільший в Україні телескоп. Про це повідомляє місцеве видання «Град».

Всього на території університетської обсерваторії сьогодні встановлені п'ять телескопів. З них три в робочому стані, а ще два планують запустити найближчим часом. Принаймні, на це сподіваються вчені. Великий телескоп тут працює відносно недавно - з 2012 року. Про це повідомив директор астрономічної обсерваторії ОНУ ім. Мечникова Сергій Андрієвський.

«На сьогоднішній день - це найбільший телескоп в Україні. Звичайно, не найбільший в світі. Всього лише 80 см дзеркало. Проте, для наших можливостей - це пік нашої роботи був. Довелося знайти людей, які зроблять оптику, механіку, електроніку. І ми це зробили. І сьогодні телескоп видає наукову продукцію. Він працює на потреби контролю космічного простору», - сказав він.

Про фінансування директор говорить неохоче. Хоча сьогодні ні для кого не секрет, що гроші на наукові дослідження в країні фактично не виділяються.

«У великому обсязі були вкладення з боку меценатів, які наші колишні співробітники, що люблять астрономію, які до сих пір захоплені нею, і які хочуть вкладатися сюди, щось робити. І ось за допомогою їх ми це і робимо», - каже посадовець.

Володимир Кашуба, науковий співробітник астрономічної обсерваторії ОНУ ім. Мечникова, основний спостерігач великого телескопа. Саме він сьогодні відстежує становище небезпечних астероїдів. А також положення геостаціонарних супутників Землі. Робоче місце спостерігача знаходиться біля монітора комп'ютера, в приміщенні, розташованому під самим телескопом. Але насправді, каже Володимир, - така близькість до «труби» і не важлива.

«Можна перебувати в будь-якій точці земної кулі, і спостерігач може підключитися з будь-якої точки до телескопа за допомогою інтернету і проводити свої спостереження - віддалений спостерігач в Штатах або в Австралії, або Монголії. У нас був випадок, він може керувати телескопом за допомогою інтернету», - розповів він.

Унікальність одеського телескопа, за словами астрономів, в тому, що він був створений в самій обсерваторії. Його буквально по деталях зібрали місцеві «кулібіни».

Тут же, в обсерваторії, було зроблено і унікальне 80-сантиметрове дзеркало - розповідає фахівець.

«Це дуже тонка робота. Воно (дзеркало – ред.) виготовляється кілька місяців. По-перше, потрібен спеціальний сорт скла, по-друге, потрібно надати таку поверхню, яка збирає світло в площину камери. Це дуже тонка робота, доступна тільки фахівцям. Фахівці високого класу можуть виконати цю роботу», - каже Кашуба.

«У нас довгі роки з минулого століття існував відділ приладобудування, і до сих пір функціонує оптична майстерня, де ми мали можливість виготовляти оптичні інструменти, астрономічні дзеркала в тому числі. І за допомогою наших фахівців ми зібрали цей унікальний телескоп», - уточнив науковець.

Сьогодні за допомогою техніки вчені-астрономи можуть відслідковувати процеси, які відбуваються не тільки в нашій галактиці, а й заглядати в сусідні. Ще одне завдання галактичного патруля - спостереження за «космічним сміттям». Тобто, деталями супутників або станцій, які відслужили свій термін. Перш за все, щоб убезпечити нові космічні об'єкти. Щоб не сталося небажаного зіткнення.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти просунулися на Донбасі та на півдні, ворог увірвався в ще один населений пункт, — карта DeepState

четвер, 2 травень 2024, 9:23

Аналітики повідомляють про просування окупантів в Урожайному, а також на Авдіївському напрямку після захоплення двох населених пунктів. За даними Генштабу, на зазначеній ділянці фронту минулої доби відбили 39 атак. . Збройні сили Російської Федерації ...

Народні прикмети на 2 травня: Що забороняється, а що заохочується на день пам'яті Бориса та Гліба

четвер, 2 травень 2024, 7:05

Православна церква України 2 травня за новим стилем вшановує пам'ять Олександрійського архієпископа Афанасія Великого, а також відзначає перенесення мощей благовірних князів Бориса і Гліба, перших канонізованих святих Русі-України, до нового храму сина...