Накапостити сусідам: Російський економіст пояснив маніакальну одержимість Кремля щодо України

​Російська влада націлена на одне: позбавити Україну доходів від транзиту російського газу.

Ілюстрація:energy.apostrophe.com.ua

Мрія російських політиків про обвалення економіки України вже приймає ознаки маніакальної нав'язливості. Про це колишній перший заступник правління Центробанку Росії, економіст Сергій Алексашенко написав в блозі для Эхо Москвы, повідомляють Патріоти України.

"Вся задумка російської влади - саме влади, "Газпром" в даному випадку не грає ніякої самостійної ролі в цьому питанні - націлена на одне: позбавити Україну доходів від транзиту російського газу", - підкреслює він.

На його думку, така одержимість ідеєю нашкодити сусідній державі штовхає російську владу на вкрай шкідливі для своєї країни дії.

Як приклад, економіст назвав провал проекту "Газпрому" щодо будівництва газопроводу в обхід України "Північний потік-2".

За його словами, вся ідея масованого будівництва нових газопроводів в Європу - "Південний потік", "Турецький потік", "Північний потік-2", - не має ніякого економічно раціонального пояснення. Наявні експортні потужності "Газпрому" на європейському напрямку майже в два рази перевищують обсяги продажів в Європі. Європа розчарувалася в Росії як в надійному постачальнику.

Алексашенко підкреслює - єдина можлива мета всіх цих багатомільярдних маніпуляцій полягає в тому, щоб позбавити Україну доходів від транзиту російського газу.

"В цілому, мрія російських політиків про обвалення економіки сусідньої країни вже приймає ознаки маніакальної нав'язливості. Подивіться, чого тільки не зробила Росія за останні кілька років, крім приєднання Криму і підтримки донбаських сепаратистів: розірвала в односторонньому порядку угоду країн СНД про зону безмитної торгівлі, ввела всі можливі заходи санітарного контролю, фактично заборонила транзит українських товарів через російську територію до країн Середньої Азії і Казахстану, заборонила імпорт "Київських" тортиків в Росію. І все ніяк не хоче впасти українська економіка", - іронізує економіст.

"На початку минулого тижня в ході переговорів президентів Путіна і Ердогана було досягнуто згоди про відновлення проекту "Турецький потік", який за великим рахунком є конкурентом "Північного потоку".

Це повідомлення наштовхує на одну просту думку. Про те, що напрямок головного удару в газовій війні проти України знаходиться на півдні. Зрозуміло, що будівництву труби в Чорному морі ніхто не буде заважати. Зрозуміло, що турецькому лідерові, який потрапив в політичну ізоляцію, як повітря, потрібні якісь зовнішні імпульси для пожвавлення економіки своєї країни.

Те, що сьогодні не існує ніякої проробленої ідеї, куди газова труба піде далі після Туреччини - нікого не зупиняє. Наполеонівський принцип - вплутаємося, потім подивимося - дуже добре описує багато дій російського і турецького лідерів.

"Я не знаю, що думають кремлівські економісти про економіку України. Можливо, вони дійсно вірять, що вона стоїть на порозі краху. Але хочу їх розчарувати - це далеко не так. А ось те, що сам "Газпром" все тугіше затягує петлю на своій шиї - це, схоже, правда.

Практична відсутність прибутку за підсумками другого кварталу, швидка втрата своїх позицій на російському ринку, непомірні витрати у будівництві газопроводів, єдиними бенефіціарами якого є друзі російського президента, - все це говорить, що компанія звалюється в круте піке. Вийти з якого буде вкрай проблематично", - пише Алексашенко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Нова РЕБ-технологія стане геймченджером на фронті: Українське підприємство обіцяє за місяць показати новітню зброю, проти якої не встоять навіть дрони з ШІ та найновітньою прошивкою

неділя, 5 травень 2024, 6:15

Репортаж видання dev.ua з полігону виробника РЕБ/РЕР систем Kvertus. «Спроможності нашого підприємства — від 5000 засобів щомісяця», — каже Сергій Скорик, комерційний директор підприємства Kvertus. Ці слова звучать під час виступу перед журналістам, як...

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...