"Наші громадяни можуть подавати позови проти РФ та вимагати арешту російського майна за кордоном": Портніков прокоментував рішення Міжнародного кримінального суду

Оскільки Міжнародний кримінальний суд визнає окупацію Криму рівнозначною війні між Україною і Росією, у людей з'явиться більше можливостей відстояти свої права в європейських судових інстанціях.

Віталій Портніков. Фото:www.expres.ua

Висновок Міжнародного кримінального суду (МКС), який визнав окупацію Криму рівнозначною війні між Україною і Росією, змінить поведінку держав у всьому світі. Тепер спроби підтримати РФ можуть розцінюватися як порушення міжнародного права, по-друге стати предметом позовів. Про це заявив в коментарі виданню Гордон політичний оглядач Віталій Портніков, зазначають Патріоти України.

"Це полегшить нашим громадянам можливість звертатися з позовами до Росії. Сама РФ може їх не визнавати, але люди зможуть вимагати, наприклад, арешту російського майна за кордоном для компенсації завданих збитків. А це ще більше ускладнить функціонування російської економіки", - зазначив співрозмовник.

На його думку, іноземним політикам буде складніше підтримувати Росію, адже така поведінка може розцінюватися як нехтування міжнародним правом.

"До останнього часу уряди різних країн світу могли вибирати: приймати нашу позицію, або російську. Рішення МКС та інших міжнародних судових інституцій автоматично виключають таку можливість для всіх держав, які визнають міжнародне право.

Якщо якась країна раптом погодиться, що Крим російський, вона порушить міжнародне право разом з Росією, оскільки поставить під сумнів рішення Міжнародного кримінального суду. На таку країну вже теж можна буде подавати позов ", - сказав Портніков.

Він зазначив, що в подальшому держави не зможуть без наслідків для власної репутації навіть розглядати можливість визнання Криму російським або зняття санкцій через ці дії.

"Зрозуміло, що після такого рішення жодна країна, яка поважає свою репутацію і не бажає стати предметом судових розглядів, ніколи не зможе навіть обговорювати приналежність Криму. Вони будуть вибирати між співпрацею з Росією і можливістю виявитися ізгоєм разом з Росією", - підкреслив журналіст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...

Ті, що покликані зламати порочне коло України: BIHUS Info показали "зашквари" кандидатів у судді КСУ (відео)

четвер, 28 березень 2024, 9:17

Як зазначають журналісти, серед претендентів на посаду судді Конституційного суду були люди, які не декларували майно, відвідували РФ після 2014 року, купували автівки в Україні за іноземну валюту, а також були викриті на плагіаті, бійках і керуванні а...