Навіщо нацгвардійця затримали в Італії та які це може мати наслідки, - військовий журналіст

Це може зупинити тих, у кого є бойовий досвід і готовність допомогти нашій армії. Йдеться про експатів, що служили в силових структурах європейських країн, про людей, народжених у західних країнах і тих, хто відслужив в армії, готових допомагати Україні.
Віталій Марків. Фото: соцмережі.

"Історія затримання в Італії бійця Національної гвардії України Віталія Марківа не повинна зашкодити репутації нашої країни", - наголошує у своєму блозі на "Новому часі" військовий кореспондент Андрій Цаплієнко, передають Патріоти України, та продовжує:

"Українська армія веде війну і перебуває на своїй території. У цьому випадку мова йде не тільки про армію, а про всі силові структури, включно з Національну гвардію, яка прийняла на себе перший удар. На жаль, тоді в районі гори Карачуна мене не було, тому оцінити дії наших бійців мені досить складно.

Суд і слідчі органи Італійської республіки повинні врахувати покази українського командування, яке стверджує, що підрозділ не мав на озброєнні мінометів. Зокрема, мінометів 122-го калібру, як про це пишуть італійці, хоча мінометів такого калібру в принципі не існує. Є міномети 120-го калібру. Це потрібно врахувати і поставитися до розслідування скрупульозно.

Крім того, українське командування заявляє, що Марків не перебував у районі Карачуна на той час. У такому випадку ситуація має досить дивний вигляд. Дуже схоже, що людину затримали тільки тому, що отримали можливість його затримати. І лише тому, що він служив у батальйоні Національної гвардії, який перебував у зоні бойових дій.

Хоча, безумовно, в італійців були підстави його затримати і не відпустити на вимогу української сторони, оскільки у Марківа крім українського є ще й італійське громадянство.

Нещодавно я зв'язувався з італійськими добровольцями, які служать в українських силових структурах. Так ось вони всерйоз побоюються, що будуть піддаватися якимось судовим переслідуванням у себе на батьківщині. Один із них – ми говорили з ним буквально вчора – каже, що за його інформацією, ті, в кого був італійський паспорт і хто вирушиа воювати на стороні російських окупантів і колаборантів, без проблем повернулися на батьківщину. А ось ті, хто служив в українських силових структурах, піддаються всіляким переслідуванням з боку силових структур їх країн. Це дуже тривожна тенденція.

Багато хто вбачає в цьому вплив Росії – російські спецслужби активно шукають слабкі місця, де можна створити проблеми іміджеві України. Зокрема це стосується добровольців, які служать в українській армії. Із квітня минулого року іноземці отримали право легально служити в нашій армії, навіть не маючи українського громадянства. Однак це може створити їм певні проблеми на батьківщині. Проблеми із судовою системою після служби в українській армії є в американців, австрійців, в одного зі громадян Італії.

Це може зупинити тих, у кого є бойовий досвід і готовність допомогти нашій армії. Йдеться про експатів, що служили в силових структурах європейських країн, про людей, народжених у західних країнах і тих, хто відслужив в армії, готових допомагати становленню української армії. Адже нам дуже важливо розуміти, що таке західні стандарти, важливий досвід антитерористичних операцій армій інших країн, важливий досвід використання безпілотних засобів, високих технологій. Цей випадок може змусити людей із такими знаннями передумати приїжджати в Україну. Ось вам і зворотна сторона цього слідства".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...