Неподілений спадок завойовника Олександра: Греція та Македонія знайшли прийнятну нову назву для колишньої югославської республіки

Суперечка між двома країнами заважає прийому Македонії в НАТО і Євросоюз.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Процес перейменування Македонії на фінішній прямій. Після переговорів з Грецією уряд запропонував нову назву країни - Ілінденська Македонія, повідомляють Патріоти України з посиланням на портал a1on.mk.

Назва Ілінденська республіка Македонія є найбільш прийнятним варіантом для перейменування колишньої югославської республіки Македонія. Про цю назву розповів 19 травня македонський прем'єр-міністр Зоран Заєв після закінчення чергового раунду переговорів з Грецією.

Македонія і Греція перебувають у постійному контакті з приводу нової назви колишньої югославської республіки. Заєв сказав, що компромісним варіантом є саме назва Республіка Ілінденська Македонія, англійською мовою - Republic of Ilinden Macedonia.

Скоп'є погоджується на вживання цієї назви в світі, а всередині країни вона буде вводитися поступово, після проведення референдуму з даного питання. Нова назва посилається на Ілінденське повстання в місті Крушево, яке відбулося в 1903 році проти панування на Балканах Османської імперії. Повстання почалося в день святого Іллі - 2 серпня. Зараз це головне державне свято Македонії - День республіки.

Греція вимагає змінити назву сусідньої республіки, щоб її не плутали з грецькою областю Македонія, і вважає, що Скоп'є намагається возз'єднати території з розділеним народом в рамках єдиної держави.

Зараз під конституційною назвою «Республіка Македонія» країну визнають 142 держави. Але через позицію Греції в міжнародні організації вона входить під назвою «колишня югославська республіка Македонія». Суперечка між двома країнами тягнеться майже 30 років і заважає прийому Македонії в НАТО і Євросоюз.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....