​Ніхто не святий: «Порнографічне відео та фотографії, яке оприлюднив Матіос – це дуже груба робота донецького УБОПа, який цей компромат ще в 2014 році наклепав» – офіцер Айдару «Батя»

Про контрабанду в АТО, про те як люди з кримінальним минулим віддавали життя за Україну, про тортури полонених, про те як жити після війни.

Валентин Лихоліт пропонують інтерв’ю відомого добровольця, екс-командира підрозділу в батальйоні «Айдар» Валентина Лихоліта.

– Розкажіть про батальйон «Торнадо». Що там відбувалось?

– «Торнадо» сформувався з батальйону «Шахтар». Хоч це була скоріше рота – лише 120 людей.

Те, що не перевірили попередньо біографії бійців, – ляпас МВС. Можливо, діяли за принципом: на війну – то на війну, йдіть – помирайте. В командира «Торнадо» Руслана Онищенка в мирний час із законом були проблеми. Він родом із Донецька, був там авторитетом. Та й не з бідних – мав свій бізнес. А в Україні, відомо, чесно заробити гроші складно.

Так що по Онищенку був підготовлений уже давно компромат. Порнографічне відео та фотографії, яке оприлюднив Матіос (Антатолій Матіос, головний військовий прокурор України, – ред.) – це дуже груба робота донецького УБОПа, який цей компромат проти Онищенка ще в 2014 році наклепав. Якщо позабирати зайве, то всі кадри зроблені в спортивному залі – якраз в тому місці, де Руслан любив часто бувати, качав прес із рушником. Разом з адвокатами ці матеріали вивчали. Повна нісенітниця.

– Торнадівці під час слухання в їхній справі кидались екскрементами в суддів. Чи не дивний спосіб відстояти правду?

– Ми їм пояснювали, що такими діями вони не допомагають своїм захисникам, а лише поглиблюють проблему. У відповідь почули, що так протестують проти закритості процесу. Один із торнадівців визнав свою провину – Юрій Шевченко (зізнався в катуваннях, незаконному позбавленні волі та перевищенні службових повноважень, – ред.). Нам відомо, що його били, нога навіть загноїлась. Підписав усе. Сьогодні під домашнім арештом.

Торнадівці, звісно, не святі. Бувало, хлопці брали в полон сепаратистів, допитували. А потім з’ясовувалось, що це мирні жителі. Тут недопрацювання їхньої розвідки. Але бійці справді хотіли, аби Україна не торгувала з так званими “ЛНР” і “ДНР”. Вони прикрили контрабанду на лінії розмежування.

– Про яку контрабанду йдеться?

– В Україну перевозили вагонами вугілля, метал. На цьому зароблялись величезні гроші – мільярди. Дізнайтесь, скільки коштує один поїзд вугілля, масштаби очевидні. Чомусь всі підприємства Ахметова на “ДНР” і “ЛНР” працюють, а сам він живе в Україні. Отже, домовленості існують. Чомусь Костянтин Кулик (воєнний прокурором сил АТО, – ред) за період 2014-2016 років збагатився на три мільйони гривень. Це які такі зарплати у прокурора? У Кулика свого часу прикрили лікеро-горілчаний бізнес. Переправляв спиртне на окуповані території. Ніяких тобі податків. Теж мільярди.

Якщо йдуть потяги на Донбас, це означає – що і трафік зброї та наркотиків теж є. Над усім цим хтось стоїть. Не зупиняють трафік, бо це можливість награбастати якомога більше, доки лавочка не прикрилась. Торнадівців “на горі» попереджували, щоб не пхались. Не послухались.

Сьогодні на слухання проти бійців нікого не допускають. Пояснюють закритість процесу тим, що є факти зґвалтування. Якщо такі факти є, то їх можна не транслювати. Але ж загальну справу чому не показувати? Бо тоді люди зрозуміли би, що насправді відбувається. Нікому не вигідно, аби на суді хлопці розповіли всю правду про те, що відбувається в АТО.

02fc186b783d90ca42edf8b1d9c69d8c

– Хто контролює перебіг контрабанди?

– Зазвичай контролює той батальйон, який стоїть на лінії розмежування. Вони там головні, домовляються з прикордонниками. Потім ділять гроші. В 2014-2015 році контррозвідка не працювала. Тепер нарешті включилась.

Був там такий генерал Анатолій Науменко. Керував всією міліцією Луганської області. Налагодив співпрацю з вищими чинами в Києві, хоч із торнадівцями не вдалось домовитись. Ігор Радченко (позивний «Рубіж», колишній боєць батальйону «Айдар», перебуває під слідством, – ред.) зупинив контрабанду Науменком кольорового металу на лінії розмежування в Луганській області. Щоб ви розуміли, в 2015 році одна ходка приносила півтора мільйона гривень прибутку. А переправляли метал щодня. Туди везли продукти, назад – металобрухт. Радченко це почав зупиняти. Арештував машини Науменка. Той його попереджав – буде кепсько. І вже ми нині разом із Радченком “бандити”.

– Ви кажете, що не причетні до мародерства і контрабанди. Чому ж інші бійці так легко спокушались на легкі гроші?

– Я – не Мельничук (Сергій Мельничук, екс-комбат батальйону “Айдар”, – ред). Це йому, як мені казали, обіцяли заплатити 20 мільйонів доларів, якщо здасть місто Щастя. Не знаю, чи взяв ці гроші. Прокуратура закидає мені, що я стояв перед строєм і віддавав наказ хлопцям мародерити. Мовляв, половину з награбованого мені віддавати. Повірте, у нас був високий патріотичний дух, за одне таке слово мене одразу застрелили б, прямо зі строю.

Ми не думали, як грабувати. Хотіли повоювати три місяці – і по хатах. І досягнули би цього. Уже 15 червня 2014-го були би в Луганську, якби не наказ відступати.

– Це була фатальна помилка вищого військового керівництва чи спланований “злив”?

– Мені здається, що тоді просто не встигли заробити вдосталь грошей. Але нині вони не раді тим грошам. Бо не знають, як це все зупинити.

– Ви пройшли Афганістан, тепер Донбас. Що у вашому розумінні жорстокість на війні?

– Жорстокість? Вона виправдана на нульовій точці – якщо ти не застрелиш, то тебе застрелять.

Сьогодні солдатам ніхто нічого не пояснює. Не діє інститут офіцерів-психологів. Бійцю треба пояснити, як поводитись на лінії вогню, а як за 10 кілометрів від передової. Має знати: де є цивільне населення, там не стріляють, байдуже – проукраїнське воно чи проросійське. За думки не розстрілюють.

– Айдарівців, як і торнадівців, звинувачують у жорстокому поводжені з військовополоненими.

– В «Айдарі» на сьогоднішній день 96 загиблих і 19 зниклих безвісти. 30% від загальної кількості вбитих мали кримінальне минуле. Їх навіть офіційно не оформлювали. Але вони померли за державу. І це важливо пам’ятати. Ніхто не святий. Але не можна допускати до допиту військовополонених осіб з порушеною психікою. Командир має розуміти, кому під силу допит провести. Це має бути кваліфікований офіцер розвідки чи контррозвідки. А в добробатах як було? Звичайні бійці допитували полонених. Не буду приховувати: інколи неправильно поводились.

– Застосовували тортури?

– Так. Зрозумійте, таке було і в “Торнадо”, і в “Шахтарську”, який згодом розформували.

– А в «Айдарі»?

– Було, якщо не встигали це вчасно зупиняти. Я не дозволяв своїм людям допитувати людей. Коли у нас у підвалах були полонені, то повідомляли в СБУ і чекали приїзду офіцерів. Часом ті боялись до нас приїжджати. Тоді сам їх на допит привозив.

За деякими людьми на передовій не встежиш. Самі собі гетьмани. З ними дуже складно. У нас теж були такі. Я їх виганяв.

– Куди виганяли?

– Треба зрозуміти структуру «Айдара». У нас протяжність лінії фронту була 150 кілометрів. Жоден інший батальйон стільки не утримував. Стояли від Лисичанська і аж до Половинкіного, вглиб 70 кілометрів. Якщо я проганяв якусь одну групу бійців, то вона мігрувала в інше місце. На передовій стояли по 20-30 осіб. Таку кількість складно контролювати.

– Цих людей не можна судити у воєнний час?

– За мародерство, зґвалтування в зоні бойових дій, звісно, потрібно судити. А от допити – це інша справа. Ми ловили бойовиків, козаків, приїжджих росіян. Вони надавали інформацію, завдяки якій ми рятували багато життів наших солдат.

Афганістан проти війни на Донбасі мілко дихає. Там по нас ніколи не стріляли з “Градів”. А тут просто накривають. Зазвичай стріляли з території Росії. А ми нічого у відповідь не могли вдіяти. Часто рятували тільки підвали. Одного разу викликали авіацію. Загубились два вертольоти. І авіація відмовилась від нас.

“Смерчі” пробивають бетонні стіни. У такі моменти не знаєш, куди заховатись. Ось тут жорстокість. Тоді допитуєш полоненого, а він мовчить. Потім жорсткіше запитуєш – і він розповідає, де стоять батареї та в який період можуть відкрити вогонь! Проти “Градів” і “Смерчів” тяжко встояти, але якщо володієш інформацією, то можеш врятувати багато життів. Це загальний закон будь-якого військового часу.

– Як після воєнного часу повернутись до реалій мирного життя?

– Не можна жити війною. Треба розуміти, що коли все закінчиться, ти маєш повернутись до мирного життя. Якщо цього не розумієш, то ніколи себе не знайдеш поза військовими реаліями.

В Україні є госпіталі для ветеранів Другої світової війни. Правда, не знаю, скільки їх ще в живих залишилось. Але згідно з офіційними даними, у нас ветеранів з кожним роком все більше й більше. Хоч наймолодшому мало би бути щонайменше 95 років.

А от госпіталів для ветеранів АТО практично немає. Хлопцям, які по шматках збирали своїх товаришів, потрібна кваліфікована допомога. Адже за два роки в зоні АТО побувало 250 тисяч українців, а в Афганістані за 10 років службу пройшли 13 тисяч наших громадян.

Щороку вони мають проходити курс лікування. Інакше буде таке, як після Афгану: хтось зіп’ється, дехто піде в кримінал. Якщо сьогодні не працюватимемо, то через років п’ять років нас так накриє хвилею злочинності, що мало не видасться.

– Війну на Донбасі реально швидко закінчити?

– Її закінчити дуже просто. Якщо Донбас прагне бути окремо – будь-ласка. Встановімо чіткі кордони, і нехай Росія його відновлює. Хоче Крим бути окремо – та Бог із ним. Треба людям спершу дати можливість зрозуміти і оцінити те, що було, і те – що отримали.

Тільки не торгуйте з ними. І ви побачите, що через рік самі захочуть повернутись. Росія не буде відновлювати економіку Донбасу. За період війни звідти вивезли 29 заводів. Нам не можна на Донбасі зациклюватись. Цього ж домагається Путін. Йому не потрібно, аби ми йшли вперед. Вигадує різні страшилки. Мовляв, ми всі повмираємо в тій Європі. Але краще вже там, ніж із Москвою. Я хочу, щоб у нас були реформи, нормальні суди, прокурори. Нормальна країна – це та, у якій президент рівний з іншими перед законом.

– Керівництво країни розуміє виклики, перед якими стоїть країна?

– Не дуже. Якщо “на горі” досі вважають, що народ бидло, то вони глибоко помиляються. Так думав Янукович. Нинішня влада краде вдвічі більше, ніж папєрєднікі. Як гадаєте – народ довго терпітиме? Влада думає, що ми темні, а вони – королі на шаховій дошці. Якась магія: тільки у владу потрапляєш і все – живеш в своїй реальності.

Якщо дійдемо до останньої точки кипіння, це буде на руку Росії, котра хоче показати всьому світові: подивіться, вони – ненормальні. Але в людях гнів кипить. Я ж не проти президента. Голосував за нього, – бо думав, що хоч трохи краще стане жити в цій державі.

Звісно, мало одного прокурора чи президента, аби все змінити. Але ж у них є важливі інструменти впливу в руках. Майданівці допустили купу помилок. Перше – не дотиснули олігархів. Їх треба було посадити. Не дотиснули регіоналів, які нині назад рвуться до влади і проплачують велику політику, бо мають гроші. Не дотиснули суди, прокуратуру – ці теж творять, що хочуть.

Після Майдану вчасно придумали війну. І ми всі пішли на неї. Розуміли, що люд України не дуже оптимістично налаштований щодо майбутнього влади. Тому, мовляв, хай краще воюють.

– Війна відволікає суспільство від того, що відбувається у владних коридорах?

– Так. Олександр Турчинов (Секретар РНБО України з 2014-го року, – ред.) за минулий місяць 67 разів сказав, що Росія нападає. Це вже навіть не цікаво. Ви що робите? Де потужний оборонний комплекс? Чому не можете свою армію вітчизняним обладнанням забезпечити? Чому просите грошей, а не просите технології? Адже в нас є всі ресурси. В 1991 році мали 800 тисяч танків. І де вони? Порізали на металобрухт. Ми воюємо, а за кордон продаємо «Оплот» – визнаний найкращим танк у світі. А нам пояснюють, що для української армії такі танки задорого. На війні бачив всього лиш три такі. Американці не дурні. Бачать, що ми продаємо техніку, зброю. У них виникає логічне питання: чого ж тоді просимо зброю на Заході? Звісно, за чужий рахунок воювати завжди краще.

В Україні виробляють дуже якісні бронежилети «ТЕМП». Ця компанія виготовила костюм танкіста, який не горить. Як мені розповідали, прийшов їхній директор Юрій Євтушенко в Мінооборони. Запропонував свої бронежилети. Назвав ціну – 100 доларів. Не захотіли в нього купувати. Сказали, що задешево. Їм треба було по 400 доларів, от тоді би купували. Звісно, відкат же треба десь брати.

«ТЕМП» готовий виробляти на передок бронежилети 6 класу. Росіяни уже виготовили кулі, які пробивають наші жилети 5 класу. І це звичайна куля, не бронебійна. Одягнуть же хлопців, які на передовій, в хороші жилети. Захистіть їх. Невже це так складно?

– Як гадаєте, існує імовірність третього Майдану?

– Якщо він відбудеться, то буде дуже швидким. Ви знаєте, скільки зброї в Києві? Лише в одного батальйону «Айдар» пропало 1900 одиниць зброї. Хто за це відповідає? За статутом – командир батальйону. А на ділі? Знаю, що в інших частинах теж «зникає» зброя. Її намагаються списати на бойові втрати. А ще ж є трофейна зброя. Її було багато в «Айдарі». Зникла дивним чином. Все в Києві, бо тут робиться вся політика.

Бракує лише сірника для третього Майдану. 250 тисяч АТОшнів – це не жарти. І хтось все це підігріває. Потрібна зняти напряг серед бійців. Інакше буде горе.

– Кому вигідний бунт АТОшників?

– У першу чергу Путіну. Він колишній КГБіст, влізає в політику всіх країн. Викидає купу грошей на це. Хоче показати, що хороший гравець, з яким треба рахувались. Прагне, аби весь світ зрозумів – без Росії ви ніхто. Робитиме все, аби в Україні було неспокійно.

Але я 25 років працював вчителем, потім пішов на війну. І я спокійний. Знаю точно – тяжко буде вбити козачий дух в Україні. Ми 70 років жили під Росією і повстали. Доведеться ще раз повставати. Скажу вам, навіть із в’язниці можна керувати повстанням.

Джерело

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...