Німеччина і Франція зацікавлені в переговорах у рамках нормандського формату, але під крилом пані Меркель нам краще, - Фесенко

За словами українських і європейських дипломатів, німецький канцлер, на відміну від французького президента, детальніше ознайомлена із ситуацією.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель покликала на вечерю в Берлін глав країн «нормандської четвірки»: України, Франції та Росії. Українська сторона вже підтримала ініціативу, проте підкреслила: проведення зустрічі лише для вирішення так званих політичних компонентів Мінська є неприйнятним. Швидше за все, «вечеря» все-таки відбудеться, але стовідсоткової гарантії немає. Про це у блозі на сайті "Новое время" пише політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Наскільки мені відомо, контакти між дипломатами та помічниками лідерів країн нормандської четвірки не припинялися навіть після серпневого охолодження. Німеччина і Франція зацікавлені в переговорах у рамках нормандського формату на найвищому рівні. Аналогічної точки зору дотримується й американська сторона. Україна, до речі, теж - адже ми виступали за відновлення цих. Росія, за моїми даними, погодилася на зустріч іще у вересні, але неофіційно. А публічно Москва зображала жорстку позицію і вимагала поступок, зокрема, по порядку денному зустрічі.

Дискусії щодо порядку денного тривають. Головна тема для обговорення, судячи з усього, дорожня карта виконання Мінських угод. Німеччина і Франція, наскільки мені відомо, підготували відповідний документ, але нас у ньому не все влаштовує. Безумовно, Україна не хоче грати в односторонні поступки, це неприйнятно. Швидше за все, українська сторона порушить питання про те, що немає реального перемир'я і реального припинення вогню. Є проблеми з відводом військ і озброєнь у районі Станиці Луганської. Тож Україна продовжить наполягати на тому, що спочатку слід забезпечити безпеку, і тільки після цього можна говорити про політичну частину угод.

Для України важливо також місце проведення зустрічі: під крилом пані Меркель, наскільки я розумію, нам краще. За словами українських і європейських дипломатів, німецький канцлер, на відміну від французького президента, детальніше ознайомлена із ситуацією. Більше того, її позиція щодо санкцій принципова. Тому для Петра Порошенка вигідно, коли модератором, господарем й організатором зустрічі виступає пані Меркель.

Утім, ризик зриву «вечері» все ще зберігається. Ніхто не знає, що станеться завтра. Ми вже бачили, як американці з росіянами домовилися щодо Сирії, але потім стався обстріл колони ООН, почалися варварські бомбардування Алеппо тощо. Тож усе може бути.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Зведення DeepStateUA станом на 17 квітня

четвер, 18 квітень 2024, 14:20

Останнім часом на фронті сталося багато подій та змін: бої за Часів Яр, просування в районі Авдіївки, активні штурми на Красногорівку та Роботине. Проговорили про непублічні райони Старомайорськ-Урожайне та Сіверська, де ведуться такі ж запеклі бої. Пр...

"Російські ракети будуть повертатися в РФ": Астролог поділився прогнозом щодо появи в ЗСУ новітньої зброї

четвер, 18 квітень 2024, 12:41

Астролог Володимир Бадиян назвав ознаки закінчення війни в Україні. Він зазначив, що наша держава може отримати від партнерів настільки технологічну зброю, що російські ракети розвертатимуться на Росію. Про це він сказав у ютуб-каналі "Астрофеномен", п...