Нова холодна війна: Екс-секретар РНБО розповів, яких наслідків чекати Україні від протистояння Заходу і Росії

Володимир Горбулін пояснив, що Києву слід приготуватися як до позитивних, так і негативних наслідків.

Володимир Горбулін. Фото:EADaily

Один з найбільш авторитетних українських аналітиків розповів, які негативні і позитивні для України наслідки варто очікувати від "холодної війни" Заходу і Росії. Про це заявив екс-секретар РНБО, директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, передають Патріоти України з посиланням на ZN.UA.

Зокрема, серед негативних наслідків експерт відзначив той факт, що наша країна, яка формально не входить в жоден з протиборчих таборів, "знаходиться в "сірій зоні" безпеки і не користується гарантіями безпеки систем колективної безпеки".

Ще одним негативним фактором є небезпека подальшої ескалації конфлікту на Донбасі і "перетворення української території в зону нестабільності і арену прямого збройного протистояння, що негативно відіб’ється на економічно-інвестиційній діяльності та інфраструктурному розвитку, послабить транзитний потенціал, наслідком чого стане неможливість скористатися стратегічним розташуванням України на карті Європи в економічних цілях".

Крім того, Горбулін переконаний, що Україну очікує "подальша мілітаризація РФ, збільшення російського угруповання на кордонах України, підвищення її боєздатності", а також "використання Росією антизахідної риторики як виправдання її агресивної політики щодо України та інформаційно-пропагандистське обґрунтування військових дій РФ на української території".

Також варто відзначити і можливе "погіршення відносин України з країнами — союзниками і партнерами РФ і перспективу тривалої економічної рецесії внаслідок збільшення витрат на оборону, розриву торгових зв’язків з РФ і країнами СНД". У той же час, це протистояння має і позитивні сторони для нашої країни.

Однією з них стане повернення "інтересу США і НАТО до регіону Центрально-Східної Європи, в результаті чого Україна може претендувати на статус важливого партнера і поглиблену увагу Вашингтона, а також розраховувати на конкретизацію термінів її членства в НАТО".

Крім того, Україна може розраховувати на збільшення допомоги з боку західних партнерів "в економічній і військовій сферах, посилення стратегічної важливості української незалежності і територіальної цілісності як ключового рубежу ланки боротьби з РФ".

Ще одним позитивом стане "сприяння демократичним і економічним перетворенням в Україні з метою її трансформації в державу-модель для пострадянського простору заради розхитування російського табору; твердження невідворотності інтеграційного руху України до європейських та євроатлантичних структур".

Експерт очікує також "поглиблення дво— та багатостороннього військово-політичного співробітництва України з країнами Центрально-Східної Європи, які є потенційними об’єктами російської агресії". При тому головним позитивом для України є те, що "сповзання" у перманентне протистояння виключає можливість компромісу між Заходом і Росією за рахунок суверенітету України".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Маємо стати міцними не тільки фізично, але й духовно": У священника Миколая знайшли пророцтво про перемогу України

четвер, 28 березень 2024, 12:14

Україна перебуває на порозі великих змін – в очікуванні на повернення тимчасово окупованих ворогом територій та миру українці мають ретельно готуватись та накопичувати ресурси, не лише військові, але й духовні. Слова про це знайшли в пророцтві священни...

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 10:59

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...