"Новий" курс, або Офшорні ломбарди Тимошенко, - ЗМІ

Олександр Тимошенко, чоловік колишньої української прем’єрки Юлії Тимошенко, заснував у Чеській Республіці кілька власних фірм.

З ним пов’язані підприємницькі структури, що співпрацюють з російським державним підприємством "Севастопольенерго" у Севастополі. Про це пише чеське видання Parlamentnilisty у статті "Це відбувається в нас, у нашій країні: Юлія Тимошенко, її чоловік-багатій, таємні служби України в Чехії, і сотні мільйонів зі Сходу", передають Патріоти України.
"Про це редакції видання повідомила людина, яка природно захотіла залишитися анонімною. Особливо з огляду на можливу активність українських шпигунів на чеській території.
Український біженець, який отримав притулок у Чехії, Олександр Тимошенко, не є бізнес-новачком у Чехії. Багато з компаній, якими володіє Тимошенко, зареєстровані в офшорах і за офіційними фінансовими документами є збитковими.
Так Тимошенко, який отримав притулок у Чехії в 2012 році у виключно короткий термін, за даними двох наших незалежних джерел, отримує зарплатню, наприклад, від кіпрської офшорної компанії Diafox Consulting Limited.
За допомогою Чесько-Центральноазіатської змішаної торгової палати він вже давно лобіює свої інтереси серед чеських політиків. За словами колишнього українського депутата Партії регіонів Вадима Колесніченка, головна мета бізнес-діяльності Олександра Тимошенка - намагання приховати кошти, отримані від колишніх політичних спонсорів його дружини.
Олександр Тимошенко почав свою діяльність в Чеській Республіці в 1990-х роках. У 1999 і 2000 роках він започаткував дві компанії: International Industrial Projects і Industrial Projects.
Після отримання офіційного чеського притулку (у 2012 році) він заснував ще й компанію Britico Products, що співпрацює з Medical Invested Capital True Standing Europe Limited, Ltd.
"Єдиним власником компанії Britico Products є Medical Stand Europe Limited, яка базується в західноафриканській Гвінеї. У 2016 році компанія (Тимошенка) Britico Products показала збиток 195 тисяч крон. Фірма Medical Invested - 54 тисячі крон. Тимошенко також отримує дохід від кіпрської Diafox Consulting Limited, якій належить уся мережа ломбардів в Україні під назвою "Дешева Готівка". У 2017 році він отримав 2,4 мільйона гривень від цієї компанії", - повідомило джерело, посилаючись на зарубіжні ЗМІ. Джерела ретельно перевірила редакція видання Parlamentnilisty.
На диво збитковими є, за джерелами, і інші компанії, пов’язані з Тимошенком.
"У Britico Products Олександр Тимошенко має ділового партнера, Вацлава Франца. Вацлав Франц є членом ради директорів DANYLIV CAPITAL, a. S.," - доповнило джерело.
Вацлав Франц був видалений зі складу ради директорів цієї компанії у серпні 2018 року. При цьому в даному акціонерному товаристві він працював з листопада 2012 року. Так само до складу ради директорів (DANYLIV CAPITAL, a. S) входили (що можна простежити): Василь Данилів, Річард Чичко, Анета Гурайчікова, Анета Шомшакова, Шарка Вінклерова або Ростислав Пивоваров.
За словами джерела, Олександр Тимошенко побудував свій бізнес і важливі політичні контакти у Чехії завдяки Їржі Неставалу. Разом вони працюють у Чесько-Центральноазіатській торговій палаті, яка, наприклад, брала активну участь у газових переговорах з колишнім міністром фінансів Властімілом Тлустим, організувала і оплачувала перебування сім’ї міністра Пароубека в Сирії і лобіювала інших політиків.
Голова Палати Їржі Неставал в минулому надавав Тимошенку доступ до колишнього прем’єр-міністра Мірека Тополанека і його політичного консультанта Марка Даліка.
Цей газ став фатальним для Олександра Тимошенко. У 2000 році разом з батьком і дружиною Юлією його звинуватили в шахрайстві при продажі газу через Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ), за яким стояв колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко. Олександр Тимошенко був одним з директорів ЄЕСУ.
Пізніше Лазаренка заарештували і засудили за відмивання грошей. Звинувачення ж щодо Олександра Тимошенка скасували через відсутність доказів.
Саме цим у 2012 році чеське міністерство закордонних справ пояснювало, чому Тимошенко отримав притулок у рекордно короткий термін. Адже середній час, необхідний для отримання притулку в Чеській Республіці за допомогою неурядової організації з надання допомоги біженцям, становить від 90 до 180 днів.
Але у випадку Олександра Тимошенка все було зроблено менш ніж за місяць.
Марина Мачіткова, юрист російського походження, яка допомогла Тимошенкові впоратися з його заявою про надання притулку, не бачить в цьому нічого незвичайного. За її словами, запит був заснований на тому факті, що Україна не могла гарантувати права на справедливий судовий розгляд.
Однак колишній український депутат Вадим Колесніченко вважає, що притулок було фінансово-мотивовано. За його словами, Юлія Тимошенко за допомогою свого чоловіка намагалася врятувати хоча б частину своїх коштів за кордоном.
Це твердження ґрунтується, зокрема, на тому факті, що ні Юлія, ні Олександр у своїх податкових деклараціях у 2015 і 2016 роках не вказали свій інвестиційний капітал у вищезгаданій True Standing Europe Limited.
Один з критиків Тимошенко - Анатолій Ірінюк здивований тим, що засоби масової інформації тільки зараз зацікавилися бізнесом Олександра Тимошенка за кордоном.
За його словами, гроші сім’ї Тимошенків проникли в Чехію в 1990-х роках. Ірінюк стверджує, що кошти, отримані Юлією Тимошенко і екс-прем’єр-міністром Лазаренком, були поступово інвестовані в Чехію з 1994 року, коли тут була створена фірма United Energy International Ltd.
Ситуацію з Лазаренком прокоментував у своєму профілі Facebook український депутат Сергій Лещенко: "Чи знаєте ви, який страшний сон Юлії Тимошенко? Це повернення Павла Лазаренка з США в Україну. Його статус в США невідомий. Міграційний суд не прийняв рішення щодо надання політичного притулку Лазаренкові. Це означає, що в будь-який час суд може зажадати, щоб Лазаренко покинув Сполучені Штати та його депортували в Україну".
Спірна історія людей, пов’язаних з Олександром Тимошенком і економічною діяльністю підприємств навколо нього викликає багато запитань.
Наприклад, голова згаданої Чесько-Центральноазіатської торгової палати Їржі Неставал взяв участь у Кримській конференції в листопаді 2017 року "Крим в сучасному міжнародному контексті".
Незважаючи на офіційну позицію як Чеської Республіки, так і Європейського Союзу, які послідовно розглядають Крим як окуповану Росією територію України, він зустрівся в Криму з представниками "окупаційної влади".
"Збитковість компаній, пов’язаних з Олександром Тимошенком, його сумнівні зв’язки і дії людей пов’язаних з ним, що суперечать офіційній позиції Чеської Республіки, - все це ще не отримало оцінки чеської влади і не викликало бажання перевірити бізнес цього олігарха в Чеській Республіці", - заявило джерело видання."
Джерело: ZIK
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...