"Об'єктивно такої можливості не було": Кравчук пояснив, чому в Україні не відбулася декомунізація на початку 90-х

У 1991 році в Україні було 3,5 мільйона комуністів, а з 450 народних депутатів в парламенті 370 були комуністами, які б нізащо не проголосували за відмову від комуністичного минулого.

Леонід Кравчук. Фото:rian.com.ua

На зорі Незалежності України не було можливості провести декомунізацію, а причиною тому стали комуністи, які складали як вагому частку населення, так і українського парламенту. Таку заяву перший Президент України зробив у коментарі виданню ФАКТЫ, передають Патріоти України.

"У тій Україні, де в грудні 1991 року мене обрали президентом, було 3,5 мільйона комуністів, 1,5 мільйона військових і 165 ядерних ракет стратегічного призначення. Церква та релігія практично були відсутніми – духовною основою країни була комуністична ідеологія. Все життя республіки будувалося на принципах, які розроблялися для народу Комуністичною партією Радянського Союзу. Все було "комунізовано", мілітаризовано і підпорядковано ідеї побудови комуністичного суспільства. Такі поняття, як свобода, демократія і права людини, нам були незнайомими", – підкреслює політик.

Крім того, він зауважив, що було б добре, якби на початку 90-х років XX століття відбулася декомунізація.

"Але об'єктивно у нас не було такої можливості. Подібне рішення могли ухвалити лише парламент і суд, але не президент. Нагадаю, що в 1991 році в Україні було 3,5 мільйона комуністів, а з 450 народних депутатів в парламенті 370 були комуністами. Це понад 70 відсотків. Для прийняття рішення потрібно мінімум 226 голосів. Могли комуністи проголосувати за декомунізацію? Звичайно, ні! Це зараз, коли комуністів у Верховній Раді практично немає, стало можливим ухвалити рішення про декомунізацію" – додає Кравчук.

За його словами, він би нічого не забороняв, окрім Комуністичної партії.

"До речі, свого часу я був членом політбюро ЦК КПРС, секретарем ЦК Компартії України, членом ЦК КПРС, а потім став єдиним президентом, який видав указ про заборону Компартії. Але потім через прокуратуру, через суди їм вдалося скасувати це рішення та продовжити своє існування. З комуністами почали загравати. І догралися...", – наголошує колишній український гарант.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Маємо стати міцними не тільки фізично, але й духовно": У священника Миколая знайшли пророцтво про перемогу України

четвер, 28 березень 2024, 12:14

Україна перебуває на порозі великих змін – в очікуванні на повернення тимчасово окупованих ворогом територій та миру українці мають ретельно готуватись та накопичувати ресурси, не лише військові, але й духовні. Слова про це знайшли в пророцтві священни...

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 10:59

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...