"Обман по-українськи": Схема наживи на студентах та переселенцях

Столичні шахраї зуміли обдурити кілька десятків людей, допоки їх не викрили.

Обман. Фото:online-elite.ru

Вам потрібні гроші, а шахраям – ваша довіра. На обіцянки заробити чималу суму грошей, купивши “мегапотрібний” товар, вже давно ніхто не ведеться. У Києві вигадали іншу схему наживи на новоспечених “бізнесменах”, повідомляють Патріоти України з посиланням на Факти.

Назва “фірми” Qnet. В Інтернеті ви знайдите суперечливу інформацію про неї. З одного боку багатообіцяючі казки про перспективний галузевий маркетинг і прямі продажі в Мережі. А з іншого – скарги жертв афери, які влетіли у чималу копійчину, піддавшись на обіцянки товаришів, друзів і просто незнайомих людей про легкий і швидкий заробіток.

Офіційно фірма займається онлайн-продажами і надає допомогу бізнесменам-початківцям, пропонуючи продавати різноманітний товар (туристичні пакети, освітні пропозиції, ювелірні вироби, БАДи і заряджаючі диски для води).

Однак купити щось просто так через Інтернет неможливо: треба спочатку сплатити чек, а потім тобі відкриють власний кабінет на порталі. Людей заманюють обіцянкою дати можливіть “розпочати власну справу без стартового капіталу, непередбачуваних витрат і інших труднощів, які чекають на простих підприємців”. За 2-3 години роботи вдень вже за півроку при виконанні “бізнес-плану” обіцяють дохід у 6 тис. 800 доларів на місяць.

Вже тут можна було зловити вербувальників Qnet на брехні, адже стартовий капітал все ж таки потрібен. Для того, щоб “відкрити свою справу”, перше треба купити товар на суму від 600 доларів.

“Кидалово” від кращого друга

Не секрет, що гроші капають за рахунок притоку нових людей. Однак “кюнетовців” чіпляють зазвичай ПВВ – почуттям власної важливості. “Тобі платитимуть за те, що допоможеш іншим відкрити свою справу. Знайди людину, розкажи їй наш бізнес-план, приведи в “родину” і дай можливість розвиватися”. Багатьох це мотивує.

Якщо подивитися на їхній “бізнес-план” з боку, то важко уявити людину, яка б повірила у цю аферу. Проте таких багато. Мені відомо щонайменше про 15 студентів, які захотіли легких грошей.

22-річна Марина (ім’я змінене – Ред.) приїхала у Київ із Донбасу у пошуках роботи. Вона віддала понад 1 тис. доларів за безцінний досвід бути ошуканою другом дитинства.

“Одного дня мені подзвонив шкільний приятель. Ми не спілкувалися з ним понад рік. Спочатку Андрій (ім’я змінене – Ред.) розпитував, як у мене справи і чи надовго я приїхала в Київ. Розповіла все, як є. Шукаю роботу і дуже потрібні гроші. Тоді він мені вперше сказав про можливість заробити непогані гроші і запропонував зустрітися”.

Qnetівська “Біблія” обману

Цікаво, що в перший раз потенційного “гравця” тільки готують. Тут у нагоді стають фрази типу “прекрасний шанс”, “безпрограшний варіант”, “міжнародний проект”, “не треба гарувати від ранку до вечора за копійчину”. Вони зацікавлюють, як не дивно, багатьох.

Людина погоджується на бізнес-зустріч. Під час розмови тет-а-тет майбутнього мільйонера випитують про мрії та мету в житті, однак назва фірми не проговорюється. Головна мета зустрічі – знайти слабке місце, на якому можна зіграти.

Під час другої зустрічі людині розповідають про мережевий маркетинг. Зазвичай знайомство із Qnet відбувається в так званому офісі компанії. В Києві він розташований біля станції метро Дружба Народів. В одному із бізнес-холів компанія босів українського лохотрону знімає невелике приміщення. У кількох кімнатах столи і пара комп’ютерів.

Якщо клієнт готовий, йому показують сайт, пропонують завести аккаунт і купити щось на вибір. Таких грошей при собі у людини немає. Ось тут і починається найцікавіше. “Мені порадили виписати на аркуш усі контакти знайомих. Навпроти кожного імені і телефону зазначити приблизну суму, яку я могла б попросити у цієї людини. Далі потрібно було дзвонити і говорити про перспективи роботи і хорошого заробітку”, – розповіла Марина.

Але перед цим на новачка чекає знайомство із правилами “бізнесу” – майстер-класи від гуру обману про те, як потрібно заманювати людей і що говорити. Ось декілька витримок із корпоративної етики Qnet, які постійно повторюються на загальних зборах колективу:- “У нашому бізнесі отримати прибуток за тиждень неможливо. Чим скоріше реалізуєте товар, тим більший ваш прибуток. Шукайте собі партнерів”- “Ви одразу не вплинете на думку 100 осіб і не залучите у свій бізнес, але є 2, 3, 5, 10 людей, які вам довіряють. Ці люди повинні бути вашими партнерами на першому етапі”- “Забудьте про себе, думайте про інших. Шукайте тих, хто стане вашою правою і лівою гілкою (компаньйони, які приведуть ще людей)”- “Ніколи завчасно (до зборів у офісі, презентації) не говоріть запрошеним про бізнес, назву компанії тощо. Ви можете дати неправильну інформацію і втратити потенційних гравців вашого кола довіри”- “Під час запрошення треба вплинути на них, зацікавити і мотивувати розвиватися у Qnet”.

Ошукані і без грошей

“Спочатку мені треба було “увійти” у бізнес і купити товар щонайменше на 500 доларів. Тоді б мені нарахували 1 бал. Андрій сказав, що краще починати справу з 2-3 балами. Сума, відповідно, зростає у два-три рази. Я попросила суму у мами. Ми відкладали гроші по всяк випадок два роки. За 910 доларів я замовила чіпіндант-активатор і енергетичні диски для води”, – згадує дівчина.

Далі обіцянка легких грошей не зникла. Ти приводиш двох нових учасників. Вони купують товар і стають твоєю правою і лівою гілкою. Перші гроші заробляєш тоді, коли вони купують товар. За 1 бал нового учасника отримуєш 50 доларів.

Але знайти людину, яка виклала б з легкістю 500 доларів, не так просто. Тому дехто півроку й рік так і лишається на найнижчому рівні і не отримує нічого. Марина не одна, хто повелася на схожі обіцянки у пошуках легкої наживи. Вона знайома ще із 15 ошуканими студентами. Середня сума, яку вони виклали в Qnet, від 500 до 1500 доларів.

“Ми хочемо повернути свої гроші. Вже проконсультувалися із юристом, написали заяву в прокуратуру. Це організована група шахраїв, я зсередини бачила, як вони працюють. Їх потрібно якомога швидше прикрити, поки інші люди не потрапили в таку ж халепу, як і ми”, – переконана студентка.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Саммит мира в Швейцарии: завышенные ожидания или сдержанный оптимизм - Злий Одесит

субота, 4 травень 2024, 9:05

Как известно, 15 и 16 июня в швейцарском Бюргенштоке пройдёт саммит мира по Украине, в ходе которого будут обсуждены вопросы урегулирования войны, а так же создание дорожной карты участия России в мирном процессе. О проведении данного саммита заявлялос...

Народні прикмети на 4 травня. Чим українці традиційно опікувались на Пелагеїн день

субота, 4 травень 2024, 7:05

Християни східного обряду 4 травня за еовоюліпнським календарем відзначають день пам’яті святої мучениці Пелагеї. Також відома як Пелагія Таврійська, була християнською святою, яка жила в III столітті в місті Тарсі, що на території сучасної Туреччини. ...