Оприлюднена доповідь про участь армії Путіна в наступі на Маріуполь

Документи, матеріали з мережі та свідки допомогли незалежним журналістам довести те, що було й так зрозуміло - російські військові перейшли кордон та приймали участь у захопленні міста Новоазовськ та селищ поблизу.

Автомобільний пункт пропуску "Новоазовськ" на українсько-російському кордоні. Фото: new.newsoboz.org.

Міжнародна група цивільних журналістів Bellingcat опублікувала звіт, який вказує на причетність російських регулярних військ до захоплення Новоазовська та атаки на Маріупольському напрямку в липні-серпні 2014 року, передають Патріоти України.

"Мы представляем свидетельства из социальных сетей и спутниковые изображения, указывающие на российское происхождение артиллерийских ударов и бронетехники, замеченной в районе Новоазовска, в июле-августе 2014. Два артиллерийских удара 23 августа 2014 были нанесены с территории России. Из России были транспортированы 2 танка Т-72Б и установка 2С19 "Мста-С", замеченные в Новоазовске после захвата города. Также в отчете представлен анализ нескольких атак Новоазовского района в июле-августе 2014 и свидетельства, предполагающие участие в них России", - відзначають журналісти.

Красные линии указывают направления обстрелов, огневые позиции которых установлены изображениями со спутника или свидетельствами из социальных сетей. Оранжевые линии указывают направления обстрелов, определённые по фотографиям или видеозаписям с места обстрела – огневые позиции неизвестны. Зелёная линия указывает передвижения атакующих сил после пересечения границы 25 августа 2014.

"23 августа 2014 реактивные системы залпового огня (РСЗО) и другие артиллерийские установки нанесли удар по позициям украинской армии в районе села Холодное, более чем в 30 км от ближайших позиций пророссийских сепаратистов (атака А). Вскоре иная артиллерийская установка обстрела те же позиции (атака B).

Два украинских блокпоста на дороге из пограничного пункта "Новоазовск" к городу Новоазовск были атакованы огнём РСЗО с огневой позиции, находящейся в километре от российской границы, (видны следы техники, ведущие обратно на российскую территории), и/или с позиции на российской территории (атака D)", - відзначають в Bellingcat.

Також журналісти зібрали зведення ЗМІ, супутникові зображення та свідчення очевидців про перетин проросійськими сепаратистами кордону 25 серпня 2014 і подальшої атаці українських сил східніше Новоазовська (атака E). Крім того, відеозаписи і фотографії свідчать про наслідки обстрілу РСЗВ і артилерією доріг, житлових будинків, кладовища, хлібозаводу і госпіталю під час штурму Новоазовська проросійськими сепаратистами 25-26 серпня 2014 (атаки FH). Після захоплення Новоазовська 27 серпня 2014 в місті були помічені танки Т-72Б та артилерійські установки 2С19 "Мста-С". Два танка Т-72Б і одна установка 2С19 "Мста-С" були раніше помічені на російській території, що підтверджує російське походження цих одиниць техніки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Сільвіо дуже злякався": Друг Берлусконі розповів моторошну історію про полювання з Путіним

неділя, 5 травень 2024, 20:30

Російський диктатор Володимир Путін дуже налякав нині покійного експрем'єра Італії Сільвіо Берлусконі під час спільного полювання у 2013 році. Про це розповів колишній сенатор від партії Берлусконі «Уперед, Італіє!» Фабріціо Чікітто, повідомляють Патрі...

Ігнорують усі бойові посібники: Росія змогла би захопити Україну, якби слідувала власній доктрині, - експерт

неділя, 5 травень 2024, 20:00

Росія досі не змогла загарбати усю Україну, попри значну перевагу в чисельності людей та озброєнь. Одна з причин цього полягає в тому, що російська армія ігнорує власну доктрину та офіційні посібники щодо тактики ведення боїв. Про це виданню Business I...