"Останній крок" Жана Рено: Продюсер розповів, як проходили зйомки фільму у Карпатах та про враження актора від України

Зірка світового кінематографу встиг погостювати у Порошенка та спробувати місцеву горілку.

Олег Герман та Жан Рено. Фото: Соцмережі

Жан Рено зіграв головну роль у франко-українському психологічному трилері "Останній крок", який знімали в Києві і Карпатах, повідомляють Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

Про те, як проходили зйомки, чим Жан Рено займався у вільний час і чому європейці і американці зацікавилися Україною як знімальним майданчиком розповів український продюсер фільму Олег Герман.

"Останній крок" - це режисерський дебют видатного французського сценаріста Фредеріка Петіжана. Жан Рено тут в своєму амплуа – грає кілера. За сюжетом персонаж Рено є одним з найбільш розшукуваних професійних вбивць. Він насолоджується самотньою відставкою на березі озера серед дикої природи, як раптом поряд з його будинком стається аварія: дівчина врізається на снігоході в дерево. Генрі, який стільки років тільки відбирав життя, приймає рішення вперше його врятувати. Але мабуть з часом він пошкодує про це...

Ходили чутки, що "крок" буде останнім фільмом Жана Рено. Крім нього у фільмі грають Сара Лінд ("Вольфкоп"), Джо Андерсон ("Сутінки"), Девід Ґясі ("Інтерстеллар") та Ігор Цишкевич ("Незламна").

Команда продюсерів: Корінн Бенішу, Флоранс Мооc – від Франції, Оліас Барко та Олег Герман – від України, оператор-постановник – постійний співавтор Люка Бессона Т'єррі Арбоґаст.

Зйомки проходили в Україні, Канаді та США.

Українська частина відбувалася в Києві та Карпатах, в лютому 2018. Синевир – це саме те озеро, на березі якого живе герой Жана Рено, але за сюжетом події відбуваються в Канаді.

- Про вас, Олег, відомо, що ви – бізнесмен, гольфіст, віце-президент Сигарного клубу і організатор EQUI Jazz Fest. Як це сталося, що ви стали знімати фільм, та ще й з Жаном Рено?

- В сигарному клубі ми познайомилися з автором "Поліни" Оліасом Барко (француз, але давно переїхав в нашу країну, полюбив її, купив тут житло) і після двох годин бесіди він запропонував мені разом знімати кіно. Так ми створили кінокомпанію EAST-WEST Production, Оліас відповідає за міжнародну сторону, а я – за українську.

Сценарію Фредеріка Петіжана – більше трьох років. Шукали локації, фінансування. І так вийшло, що автори фільму приїхали в Україну завдяки Оліасу, подивилися локації, оцінили наші можливості і сказали "Олег, you have a fantastic team".

Потім ми потихеньку готувалися дев'ять місяців, потім був державний пітчинг і я вдячний Пилипу Іллєнку за те, що цей проект взяли на фінансування.

- Тобто завдяки Оліасу Барко вони дізналися про такий варіант як зйомки в Україні і приїхали сюди?

- Так. Коли вони вперше їхали, думали, мабуть, що тут снайпери сидять на будівлях, війна всюди. А потім ще багато разів приїжджали, їм дуже подобається Київ. Виявилося, що це місто не менш безпечне, ніж Париж.

Побачивши наші локації, вони сказали, що це краще, ніж в Канаді, а Жан Рено, після зйомок на двадцятиградусному морозі, зауважив, що дух саме цього озера такий, яким він його уявляв, читаючи сценарій.

- Рено з усіма одразу приїхав?

- Ми знімали з каскадерами сцену аварії, потім приїхала Сара Лінд (виконавиця головної жіночої ролі, - ред), потім - Жан. Він прилетів ввечері, ми повечеряли, вранці був грим, примірка костюмів і він полетів в Карпати. Рено був майже місяць в Україні і сказав, що із задоволенням приїде ще. Сказав, якщо будуть цікаві проекти, дзвони, ми приїдемо.

- Тобто це чутки, що Жан Рено вирішив завершити кар'єру оцим фільмом?

- Так, це фейк, бо він з кінця березня вже знімається в Піренеях, в фільмі про басків, і в цьому році заплановано ще один проект.

- Як проходили зйомки? Де всі жили?

- Там єдиний був готель – "Арніка", ми всі жили в будиночках, а Жану європейські апартаменти знайшли окремо. Всі харчувалися ввечері в одній колибі, він фотографувався з офіціанткою.

Він дуже не любить фотографуватися, але коли з кимось познайомиться, то із задоволенням це робить. Інша справа – що незнайомі іноді дуже нахабно чіплялися і доводилося наймати охорону. Були різні інциденти, бо дехто дуже агресивно наполягав. "Як же ж так, я люблю його з дитинства, як це він не хоче зі мною сфотографуватися!"

Але я дуже високо оцінюю його вдачу. Він дуже любить свою родину, в нього двоє синів 6 і 8 років (Жану Рено в червні буде сімдесят, - ред), я з ними і з його дружиною трохи поговорив по FaceTime. Жан розповідав, що його життя поза зйомками дуже просте: діти, дім, собака. Вони обговорювали при мені, як назвуть собаку.

- Путін?

- Ні (сміється). Не хочу про політику наразі. Він все чудово розуміє, усвідомлює, звідки іде загроза, наводив приклад Депардьє, який вже поїхав звідти. В них з ним мав бути спільний проект "Распутін", він не відбувся, для Депардьє туди двері закрився і на думку Жана, Жерар цьому навіть зрадів.

- Що ви робили у вільний час? Куди возили свого дорогого гостя, чим пригощали?

- Графік був дуже щільний: зйомки – готель – вечеря - спати. О пів на восьму ранку він вже був на гримуванні, знімальний день тривав близько 12 годин. Потім вечеря в ресторані: стейк, хороше червоне вино – Жан розуміється на винах. Його агент називає його "Рено-вікіпедія" - ми дві години вечеряємо і він дві години розповідає історії про все на світі.

- Не вдалося вам зробити з нього фаната сала і борщу?

- Їжа йому подобалася, але спагеті більше, ніж банош… По приїзду в Київ зрадів, що є різні види стейків, бо в Карпатах частіше курку подавали. Він дуже любить стейки і червоне вино. В Жана багато друзів – власників ресторанів-володарів мішленівських зірок, він сам любить готувати. Розповідав, як готує своїй дружині суп з артишоків. Я в нього спитав – це після "Шефа", він каже – і раніше готувати любив, а після зйомок взагалі захопився.

Дигестив в нього, як в багатьох європейців – горілка. Ми сідаємо вечеряти, він бере пляшку хорошого червоного вина, ми її випиваємо на трьох-чотирьох, а потім він питає в офіціанта, чи є в горілка "посуше". Що таке горілка "посуше" я не розумію, якщо чесно, але кмітливий офіціант робить вигляд, що є, і щось приносить. Жан випиває три чарочки цієї горілки, трохи чорної ікри і спати.

Жан - не простий, але ми з ним здружилися з першої хвилини. Він мені дав свої контакти і запросив до себе в Нью-Йорк, де живе з родиною останні сім років. І ще записав мою адресу та пообіцяв вислати пляшку оливкової олії власного віджиму – в нього будиночок в Провансі, там ростуть оливкові дерева. Сказав: пришлю по пляшці тобі і президенту. Я кажу: черговість не важлива (сміється)

- Про цей його візит до президента - хто був ініціатором, Порошенко чи він?

- Я знаю цю історію, але не хотілося б про політику. Були ініціатори, мої друзі, вони займають певні посади… Оліас тому посприяв. На зустрічі був президент з дружиною, Жану дуже сподобалася їхня розмова, він сказав, що президент – дуже інтелігентна людина з величезним режимом роботи.

- Я тому питаю, що далеко не кожна зірка світового масштабу, що приїжджає в Україну, іде на зустріч до президента

- Ну от, він відмовив Обамі – так розповідають.

- А чому за договором нікого з преси не запрошували на зйомки? Чому така секретність?

- Жан Рено не давав інтерв'ю по райдеру, а зйомки декорацій та акторів в сценічному образі заборонила Universal. Все це, гадаю, частина промо, створення ажіотажу навколо фільму.

- Тобто, ви в Карпатах будували ще щось?

- Так, ми побудували шале. В нас був чудовий художник-постановник Іван Левченко, знімаю шляпу перед ним.

В нашого фільму – п'ять авторів. Режисер і сценарист Петіжан, композитор-постановник, оператор - Тьєррі Арбогаст, він знімав "Леона" і всього Люка Бессона, і Ваня Левченко, єдиний українець з п'яти авторів фільму. Я вважаю, він найкращий в нашій країні.

- А актори українські брали участь?

Так, Ігор Цишкевич, Олег Карпенко, Ганна Буткевич

- Тобто не зірки українського кінематографу?

Так, але в них хороша англійська, вони жили і вчилися в США, Швейцарії.

- А місцеві в масовці знімалися?

- Так, в мене половина друзів знялася, платити не треба було (сміється). Моя донька знімалася – пила пиво в американському пабі, пила пиво і грала в пул.

- В Києві ж теж працювали – місто у фільмі буде Нью-Йорком. Як вам так вдалося, що жодного фото не потрапило в пресу?

- В Києві знімали багато. Знімали в павільйоні, в старому фітнес-залі, на київському вокзалі, вдень. Я дуже нервував через ці зйомки, охорону подвоїв, але там все пройшло ідеально. Ми поставили старваген з боку перону і так заводили Жана Рено, що практично ніхто з перехожих його не помітив. Решта зйомок на вулиці відбуватимуться вже в Нью-Йорку.

Зрештою, відзнято дуже хороший матеріал. Тепер черга за пост-продакшном. Ця стадія не менш важлива, ніж зйомки. Монтаж, комп'ютерна графіка, зведення всього в єдине ціле. Від 12-секундного музичного треку все може залежати!

- Про музику - "Останній крок" приготував нам щось особливе, на кшталт головної теми "Леона"?

- В нас французький композитор. Музика накладається на пост-продакшні, до цього ще навіть не приступили, хоча я просив квоту для українських авторів, зараз будемо дивитися, цей процес наступає.

- "Океан Ельзи"?

- Ну чому обов'язково "Океан Ельзи"? Ви знаєте, так багато тепер чудових гуртів українських! От я днями йшов по вулиці Січових стрільців, стоїть натовп. Кажу: на що чекаєте. А вони – на концерт "Один в каноє". А я навіть не чув про такий гурт. А люди стоять, квитки купують, ажіотаж. Це щастя!

- На якому зараз етапі робота над фільмом?

- Ще тривають зйомки, але матеріал монтують паралельно. Держкіно ми маємо здати готовий продукт в кінці цього року. А світовий реліз заплановано на початок 2019 року

- Українському Держкіно?

- Так, бо воно фінансує його на 30%. Дякувати Богу, що держава рухається в правильному напрямку

- А чим це вигідно державі?

- Держава отримуватиме роялті. А ми як компанія будемо збирати дистрибуцію.

- Це перший такий успіх для України?

- Мені складно сказати, я новачок в цьому процесі. Міжнародні зйомки, ко-продукція, безумовно є, і заплановані проекти є, в тому числі з Францією – фільм "Анна Київська".

До нас приїжджали американські колеги, продюсер Жан Шарль Левіз привіз сюди голівудську команду. Цілком можливо, що ми з ними восени зніматимемо фільм в Києві, на головну роль планується, в тому числі, Брюс Віліс або Кевін Коснер. Це буде фільм жахів про метро. На словах ми домовилися, їм все подобається. І тут можна зняти, усе ж таки, поки ще дешевше і дуже якісно.

Не буду багато розповідати, не хочу наврочити.

- Взагалі в останній час европейські кліпмейкери, рекламники, а тепер і ті, хто робить повний метр, потягнулися в Україну на зйомки. Це тому, що в нас дешевше, чи обумовлено подіями, що відбуваються в Україні?

- В нас не просто дешевше, до України піднявся інтерес після 2014 року. Коли я в 90ті створив з другом перший в Україні приватний симфонічний оркестр і ми його возили на гастролі в Італію, вони там що таке Україна не знали. Вважали, що Чорнобиль – це Росія. Зараз Україну в світі знають, знають, що тут цікаві локації, є фахівці, що вміють знімати кіно, плюс є закон про підтримку кінематографу.

Американські колеги (з якими є усна домовленість про фільм жахів, - ред), після відвідання України прислали Оліасу повідомлення: thank you very much - Ukraine is the new Hollywood.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...