Папа Римський позбавив сану українських чернців з Тернопільщини

Рішення Франциска остаточне та не може бути оскаржене.

Папа Римський. Фото: УГКЦ

Отець Планчак та ще вісім монахів з Тернопільської області були позбавлені монашого сану рішенням Папи Римського, повідомляють Патріоти України з посиланням на інформсайт Української греко-католицької церкви.

«Святіший отець Франциск затвердив декрети архієпископа і митрополита Василя (Семенюка) про позбавлення чернечого сану дев'яти ченців. Ці люди є колишніми членами монастиря Святого Теодора Студита в с. Колодіївка Тернопільської області. Тепер вони незаконно перебувають в с. Посіч Івано-Франківської області. Відповідно до затверджених декретів, вони втрачають належність до чернечому сану, не мають права носити чернечий одяг, втрачають всі права і позбавляються всіх обов'язків, які випливають з складених чернечих обітниць, і не можуть більше називати себе ченцями», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що згідно з нормами церковного права, отці Планчак і Костевський не мають права священнодіяти. Вони не можуть служити Божественну Літургію, здійснювати Святі Таїнства і здійснювати інші богослужіння в храмі або поза ним, зокрема здійснювати будь-які публічні молитви за хворих, екзорцизм або подібні практики.

У монастирях було проведено кілька канонічних візитацій (перевірок). Під час перевірок виявили багато порушень дисципліни. Частина ченців не дотримувались статуту, а в діяльності керувалися вказівками «пророчиці». Для остаточних висновків в монастирі працювала спеціальна комісія, створена розпорядженням голови УГКЦ. Вона не виявила ніяких ознак того, що «оголошення», або «голосу», с. Марії Баран та інших сестер монастиря Введення в храм Пресвятої Богородиці мають надприродне походження. Натомість, було підтверджено, що ті, хто їх поширює, маніпулюють поняттями чернечого послуху і духовного керівництва.

Після висновків комісії відбулася реорганізація монастиря Святого Теодора Студита в с. Колодіївка. Братія монастиря на чолі з ігуменом Марком (Шняком) прийняла рішення церковної влади і продовжує чернече життя в с. Колодіївка згідно чернечої традиції і правилам. Однак частина ченців не прийняла зауважень церковної влади і відмовилася її слухати. Вони продовжували порушувати чернечі правила і остаточно незаконно поселилися в с. Посіч Івано-Франківської області. Вони не бажали виправити своєї поведінки. Після відповідних попереджень дев'ять ченців були видалені з чернечого сану. Це рішення Папи Римського Франциска є остаточним і не може бути оскаржене.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...