Перипетії навколо російської версії OS Linux або як санкції Заходу б’ють по Росії з несподіваного боку

Потрібно більше доказів, що санкції Заходу, накладені на Росію за анексію українського Кримського півострова, б’ють по больових точках Москви? Як щодо комп’ютерних шрифтів?

Російська IT-компанія стверджує, що їй довелося докласти зусиль, щоб написати код для офіційної робочої операційної системи Кремля після відмови у ліцензії на використання одного із найбільш поширених комп’ютерних шрифтів у світі.

«РусБИТех» ­­є розробником Astra Linux, подібної до Windows чи Mac OS операційної системи, призначеної спеціально для використання у Росії. Програмне забезпечення було замовлене шість років тому для спеціального використання у Міністерстві оборони та агенціях, в тому числі й у Федеральній службі безпеки Росії, основною наступницею радянського КДБ.

Як повідомила російська газета «Коммерсант», раніше цього місяця компанія «РусБИТех» повідомила Міністерство зв’язку, що програмісти намагалися придбати ліцензії на певні шрифти. До них входив, зокрема, і Times New Roman, один із найбільш уживаних шрифтів у світі, навіть у Росії з її кириличним алфавітом.

Американська фірма Monotype, якій належать ліцензії, спочатку виступила із пропозицією ціни, яку росіяни розцінили за грабіжницьку як для пакету популярних шрифтів. Monotype просили 650 євро (691 долар за нинішнім курсом) за одне робоче місце, як повідомляє «Коммерсант», замість типових, як описали у газеті, 3-4 євро (3,20-4,20 долара).

Юрій Соснін, головний розробник у команді Astra Linux, сказав газеті, що врешті Monotype вийшла із переговорів і відмовилася продавати ліцензії. Причиною були накладені Сполученими Штатами санкції, передає слова Сосніна «Коммерсант».

Monotype, штаб-квартира якої розташована у штаті Массачусетс, не відреагувала на електронні листи та телефонні дзвінки з проханнями про коментар.

Це поставило «РусБИТех» у скрутне становище, сказав Соснін газеті, оскільки майже у всіх офіційних документах у Росії використовують Times New Roman як стандартний шрифт. Зрештою, фірма була змушена укласти договір із московською типографією під назвою «ПараТайп» на розробку шрифту, подібного до Times New Roman.

Неможливо одразу сказати, чи спричинило це додаткові витрати «РусБИТех», але «Коммерсант» зазначає, що документи фірми свідчать про вартість контрактів «РусБИТех» із державними агенціями у розмірі 1,7 мільярда рублів у 2014 році (приблизно 28 мільйонів доларів).

Ось що про це пишуть самі розробники російської ОС:

"По сути, чтобы подать документ или отправить его по внутренней ведомственной почте, вам нужно сделать его этим шрифтом. И он у вас откуда-то должен появиться. А на самом деле шрифт есть только в операционной системе Windows или операционной системе Macintosh. То есть, если у вас нет компьютера с ними, вы не можете подать этот документ", — объясняет генеральный директор компании "Новые облачные технологии" Дмитрий Комиссаров.

Но дело в том, что государственные органы перешли на другую систему — Astra Linux российской разработки. Она обеспечивает степень защиты информации до уровня государственной тайны. А потому используется ФСБ и Министерством обороны. Именно из-за этого американская компания Monotype Imaging отказалась от договора с разработчиками операционной системы – центром "НПО РусБИТех". Условия договора, к слову, были и без того совершенно грабительскими: американцы требовали за лицензию на шрифты по 650 евро для каждой установленной системы. Притом что у некоторых компаний просят всего 3-4 доллара.

"За прошедшие десятки лет использования зарубежного программного обеспечения мы настолько привыкли пользоваться зарубежными продуктами, в том числе шрифтами и форматами, что не отдаем должного отчета в том, что за все это мы платим. Платим из государственного бюджета", — рассказывает директор центра "НПО РусБИТех", руководитель коллектива разработчиков ОС Astra Linux Юрий Соснин.

Гарнитура Times была разработана для одноименной британской газеты еще в 1932 году. Эксперты уверены – этот шрифт повсеместно продолжают использовать только по привычке. Хотя уже давно выпущено множество аналогов. Так, российские дизайнеры из компании "ПараТайп" специально для российских ведомств разработали шрифты PT Sans и PT Serif. Последний метрически абсолютно совместим с Times New Roman – те же пропорции, те же засечки. А еще включает все символы азиатской кириллицы, языки малых народов России, знак рубля – в общем, всё то, чего не было в иностранных гарнитурах. И всё это скачать и использовать можно совершенно бесплатно.

"В первую очередь стали активно использовать правительственные структуры, только не России, а Великобритании. И сайт Даунинг-стрит, 10 был оформлен, и сейчас там используются PT Serif – нашими шрифтами", — отмечает коммерческий директор фирмы "ПараТайп" Сергей Бобрышев.

Британские журналисты тогда даже шутили – мол, сайт их правительства оформлен на деньги Кремля. Только вот российским чиновникам не до смеха. В Верховном суде, например, приказы, напечатанные не шрифтом Times New Roman, считаются недействительными.

"Какого бы качества программное обеспечение или шрифты мы ни предлагали, если в нормативных документах написано использование шрифта Times New Roman, должностное лицо, чиновник, обязан это делать. Фактически этим самым ставится преграда импортозамещению", — комментирует ситуацию директор центра "НПО РусБИТех", руководитель коллектива разработчиков ОС Astra Linux Юрий Соснин.

Юрий Соснин уже неоднократно обращался в Министерство связи с просьбой срочно внести изменения в нормативы. Как минимум, вписать фразу "шрифт Times New Roman или аналог"."

Хоч і відносно незначний, – за однією з оцінок ЄС, загальний економічний збиток російській економіці складає 5,8 мільярда доларів – цей випадок є ілюстрацією тих викликів, із якими Росія зіткнулася після удару західними санкціями у 2014-му. Прем’єр-міністру Росії Дмитрові Медведєву було поставлене завдання «імпортозаміщення» – розвинути російську промисловість таким чином, щоб виробляти продукцію, яку заборонено імпортувати в Росію, на кшталт сиру пармезан або шампанського.

Кремль зробив особливий акцент на заміщенні комп’ютерного обладнання та програмного забезпечення іноземного виробництва, таких як всюдисуща операційна система Windows компанії Microsoft – російськими системами. У березні президент Росії Володимир Путін розпорядився, щоб державні підприємства купували або видавали патенти на російське програмне забезпечення замість іноземних програм.

У вересні уряд Москви оголосив, що буде заміщувати операційні системи Microsoft у своїх комп’ютерних мережах, а перед тим почав поступове скорочення технології Cisco Systems, яку використовували для камер спостереження.


За матеріалами російських та закордонних ЗМІ

Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Досить сприймати цю ситуацію емоційно": Генерал спрогнозував, на скільки ЗСУ вистачить допомоги від США

неділя, 5 травень 2024, 18:40

Допомоги від Сполучених Штатів Америки вистачить лише для того, щоб стабілізувати ситуацію на фронті. Цих засобів недостатньо, щоб ЗСУ опинилися на піку своїх можливостей. Про це заявив ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант ...

Зведення на фронті станом на 4 травня 2024 року - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 18:01

▶️ Біломосковський Сіверський та Білгородський відтинки — тривають обстріли нашого прикордоння.