П'ять бізнес-проектів, відкритих ветеранами АТО

За 3,5 роки АТО на сході України відбулося чимало ротацій, і багато вчорашніх бійців не відразу можуть знайти своє місце в іншому, відмінному від війни, світі.

Втім, деяким військовим вдається знайти свій унікальний шлях, відкривши власну справу. З нагоди свята "Новое время" розповідаємо про п'ять бізнес-проектів, заснованих ветеранами АТО, передають Патріоти України.

Izba-читальня

Фото: Кав'ярня Хата-читальня via Facebook

Учасник загону Равлики Богдан Чабан відтворив власне літературне кафе в Маріуполі. Його "оригінальний" заклад, разом з великою бібліотекою, залишився в окупованому Донецьку. Як тільки Чабан взявся за втілення бізнес-проекту, який став можливим завдяки гранту ООН, місцеві жителі і друзі зібрали для нового кафе 450 кілограмів книг.

Клін Шот

Фото: http://cleanshot.com.ua/

Ветеран АТО Олександр Морозов став на шлях винахідництва, запатентувавши масляні серветки для чищення зброї. Його компанія Клин Шот поставляє винахід українським військовослужбовцям в зоні АТО і прикордонникам, а також власникам зброї в Вірменії і на африканському континенті. Як розповідає Олександр, чистка зброї в умовах бойових дій - дуже непростий процес, адже збройове мастило є дефіцитом. Завдяки використанню його серветок, процес чищення прискорюється в 1,5 рази. Також компанія виробляє рушники для тіла, які можуть використовувати військовослужбовці, спортсмени і туристи.

Pizza Veterano

Піцерію, де всі співробітники є учасниками АТО, відкрив в Києві демобілізований боєць 30-ї окремої механізованої бригади Леонід Остальцев. В інтерв'ю НВ він розповів, що весь проект обійшовся йому в 62 тисячі гривень, але знайти інвесторів було важко. І якщо починалася Pizza Veterano з невідомої широкому загалу піцерії "в підземці", то тепер в закладі деколи складно знайти вільне місце. 10% від прибутку ветерани витрачають на подарунки дітям загиблих героїв.

Veterano Coffee

Фото: Veterano Coffee via Facebook

Доброволець полку Азов Олексій Кельт відкрив власну концептуальну кав'ярню в центрі Маріуполя. Молодий бізнесмен вклав в свою справу грошову компенсацію від держави, після того як був демобілізований з фронту в зв'язку з інвалідністю. В майбутньому Кельт планує відкривати нові кавові точки, де могли б працювати ветерани АТО, а також мріє про власний ресторан.

Еко-паливо

Фото: Олександр Чалапчій via Facebook

Ідея виготовлення та продажу екологічно чистого палива прийшла до Олександра Чалапчія під час реабілітації в Австрії, - боєць втратив на фронті обидві ноги. Орієнтуючись на європейський досвід, ветеран зняв в оренду приміщення в Кіровоградській області, закупив необхідну сировину, найняв трьох працівників і почав розвивати власну справу. Його паливо, яке виробляють із залишків деревообробки або відходів сільськогосподарського виробництва, дозволяє за зиму заощадити до 8 тисяч гривень (у порівнянні з вугіллям).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...