Подвиги головного командира УПА-Північ Дмитра Клячківського оспівує голос нації

​ 72 роки тому його ліквідувало НКВД

12 лютого 1945 року героїчно загинув Головний командир УПА-Північ Дмитро Клячківський – «Клим Савур», нагадують Патріоти України.

Родом зі Збаража на Тернопільщині, навчався на торговельних курсах у Львові, служив у польській армії, був членом, а згодом і одним із керівників військової справи та фізичного виховання місцевого осередку спортивного товариства «Сокіл».

Після того Клим Савур став обласним провідником «Юнацтва» ОУН Станіславівщини, працював у «Народній торгівлі», неодноразово заарештовувався поляками за проведення націоналістичної роботи.

У січні 1941 проходив у “Процесі 59-ти” – був засуджений до смертної кари, яка була замінена на 10 років тюремного ув’язнення, але строк не відбув, менше ніж за рік зумів втекти з Бердичівської тюрми і повернутись до підпілля.

У 1942 році рішенням ІІ-ї Конференції ОУН(б) прийнято рішення про створення власних «військових сил». Організатором і першим командиром УПА на Волині став Дмитро Клячківський.

Менше ніж за пів року, під його керівництвом, на Волині боївки нараховували до 600 озброєних учасників. Займався розробкою і впровадженням тактики боротьби як з гітлерівцями, так і з загонами Червоної армії, формуванням кінних підрозділів УПА, організацією самооборони. На його рахунку десятки успішних операцій, ліквідації ворожих підрозділів і командирів, успішних диверсійно-розвідувальних операцій.

Діяв у глибокій конспірації, був викритий лише внаслідок прикрого збігу обставин – полону і допитів одного з повстанських командирів “Рудого”.

Та не зважаючи на наявні відомості про “Клима Савура”, ліквідуючи його, НКВС до самого огляду загиблого не знало з ким мало справу під час безпосереднього бою.

Дмитро Клячківський загинув 12 лютого у 1945 році в бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині. Як справжній воїн, він давав відсіч до останнього.

Посмертно отримав військове звання «полковник УПА», нагороджений Золотим хрестом бойової заслуги 1-го класу, а у 1952 році відзначений Золотим хрестом заслуги. Народна пам’ять вшановує Командира УПА-Північ піснями: «Гордою будь, земле Волині» «Гей, бували хмари та бували бурі», «На землях Волині й Полісся».

Мабуть це і є найбільша нагорода, бо найщиріше своїх Героїв оспівує голос нації.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Говорити про заморозку війни Путін схоче хіба що зі США, але не зараз, - Сергій Таран

понеділок, 6 травень 2024, 23:29

"Оголошення у розшук очільників України так званим "МВС Росії" - це відповідь Путіна на натяки української влади, що перемовини з РФ, в принципі, можливі. Це не означає, що в Росії зовсім не хочуть поговорити про те, як поставити війну на паузу. Адже с...

"Хороші русскіє" переймаються питанням, коли Росія звернула не туди? Та не було ніякого повороту, - Валерій Пекар

понеділок, 6 травень 2024, 23:18

"Не хотів розводитися на цю тему, але надто часто вона звучить у бесідах із західними партнерами: коли Росія звернула не туди? Цим же питанням переймаються "хороші русскіє": вони шукають момент, коли стався злам траєкторії, коли хороший Єльцин перейшов...