Погані новини для Путіна, і хороші - для Меркель, – Bloomberg

Канцлер Німеччини Ангела Меркель отримала в свою команду 39-річного політика, і тепер президент Володимир Путін зіткнеться з ожилим фронтом в Берліні та Парижі.

Еммануель Макрон. Фото: Рейтерс.

Прихильники ліберальної демократії і глобальної вільної торгівлі з готовністю вітали Еммануеля Макрона на посаді наступного президента Франції. А на міжнародній арені вже з'явився ймовірний програвший: Росія. Про це пишуть Марк Чемпіон і Нік Ведхемс у статті "Перемога Макрона – погані новини для Путіна, і хороші для команди Меркель на світовій арені", опублікованій на сайті Bloomberg. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із їхніми міркуваннями.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель отримала в свою команду 39-річного політика, і тепер президент Володимир Путін зіткнеться з ожилим фронтом в Берліні та Парижі, оскільки він прагне розширити вплив Росії в Європі і скасувати санкції через військову інтервенцію в Україні. "Володимир Путін програв, і, ймовірно, серйозно програв на цих виборах", - сказав Деніел Фрід, колишній помічник держсекретаря США по Європі і Євразії. "Було ясно, що фаворитка Путіна програла, безперечно".

Макрон також приєднається до однодумців серед світових лідерів, які намагаються впоратися з непередбачуваним президентом США Дональдом Трампом у ряді глобальних самітів G-7, G-20 і НАТО. Його приєднання може виявитися незручним і для Трампа. Макрон просував свою власну кампанію під гаслом "купуйте європейське", що може суперечити торговим планами адміністрації США.

"Макрон балотувався як кандидат змін, але він не вдавався до ностальгії та націоналізму", - сказав Фрід. "Тепер він виступає як безпосередня противага Трампу, інтелектуально й ідеологічно".

Позиція щодо Росії

На відміну від переможеного представника націоналістів Марін Ле Пен, Франція під управлінням Макрона, схоже, має намір підтримувати Європейський Союз, допомагати захищати євро і зберегти становище своєї країни в НАТО. Більш конкретно, у своїй передвиборчій програмі Макрон зобов'язався і далі підтримувати економічні санкції проти Росії до тих пір, поки вона не виконає умови Мінської мирної угоди 2014 року. Ле Пен говорила, що скасує їх.

Росія і її лідер відкрито підтримували Ле Пен. Російський банк надав її партії кредит у розмірі 9 мільйонів євро (9,9 мільйона доларів) у 2014 році, коли французькі банки відмовили їй. У ході виборчої кампанії цього року Путін зустрічався з нею в Москві, що дозволило Ле Пен стверджувати, що їй краще вдасться домовитися з Росією і Трампом, ніж її суперникам. Між тим, підконтрольні державі ЗМІ в Росії здійснювали особисті нападки на Макрона, в тому числі піддаючи сумніву його сексуальну орієнтацію.

Зовсім недавно підозра знову лягла на російських хакерів через масовий витік електронних листів команди Макрона напередодні голосування. Кібер-аналітики виявили ознаки злому з російських комп'ютерів. Не було підтвердження якої-небудь зв'язки з Росією, і Кремль неодноразово заперечував будь-яку причетність до таких атак, у тому числі в США.

Посилення впевненості

Вирішальна перемога Макрона принесе довгоочікуваний імпульс впевненості для захисників "старого" післявоєнного ліберального порядку і тих інститутів, які його підтримують, - після року подвійного шоку через "брексит" і Трампа.

"Тепер світ знає, де буде Франція", - сказав Саймон Фрейзер, який пішов у відставку з поста високопоставленого дипломата іноземної служби Великобританії минулого року і наразі очолює консалтингову компанію Flint Global. "Ле Пен була протилежністю всьому цьому. Чесно кажучи, якщо б вона виграла, це було б дуже серйозною проблемою для міжнародної системи, яку представляють ці інститути".

Як тільки світові лідери привітали Макрона, Трамп сказав по телефону, що хоче тісно співпрацювати з новим президентом Франції в протистоянні "спільним викликам". Путін відправив телеграму, заявивши, що дуже важливо, щоб країни подолали "взаємну недовіру" і об'єднали зусилля заради міжнародної безпеки, повідомили в Кремлі.

Лідери 28 країн-членів НАТО зберуться в Брюсселі 25 травня. Потім лідери G-7 – в тому числі Меркель, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і прем'єри Італії, Японії та Великобританії – зберуться на Сицилії наступного дня.

Міжнародне хрещення

Обидві події будуть мати дуже важливе значення, і не тільки тому, що вони ознаменують швидке міжнародне хрещення Макрона. Очікується, що це буде перший раз, коли Трамп зустрінеться з традиційними союзниками США. Досі їм доводилося мати справу з його віце-президентом і командою національної безпеки. Вони переконували союзників, що багато чого з того, що Трамп говорив до своєї інавгурації у січні – про старіння НАТО і ЄС, про протекціонізм чи законність анексії Росією Криму – це не політика США.

В липні і вересні ЄС прийме рішення про продовження двох напрямків санкцій щодо Росії на наступні шість місяців. Будь-який з 28 членів ЄС має право блокувати його, в такому випадку Франції буде складніше підтримувати Меркель, яка намагається зберегти єдиний фронт ЄС.

Як було встановлено в лютневій доповіді Парламенту Великобританії, підтримка режиму санкцій Євросоюзом останнім часом стала слабшати. Непостійність Трампа спонукала кількох членів, у тому числі Австрію і Болгарію, наполягати на їх скасуванні.

Готуйтеся

Тим не менш, поява Макрона теж нічого не гарантує, говорить Джеффрі Гедмін, старший науковий співробітник Атлантичної ради, Вашингтонського аналітичного центру.

Макрону, можливо, доведеться зменшити свій ентузіазм щодо ЄС і торгівлі, враховуючи, що приблизно 40% французьких виборців у першому турі обрали кандидатів, які виступали за ізоляціонізм. Крім того, його сила внутрішнього політичного мандата, важливої валюти в міжнародній дипломатії, буде визначена на парламентських виборах наступного місяця.

Більше того, прихильники альянсу США-Європа не зможуть розраховувати на співпрацю з непередбачуваним американським президентом, коли йдеться про ризики, що стоять перед світом, сказав Гедмін. Росія спрямована на більш довгострокову перспективу, і може почекати іншої можливості, щоб розколоти ЄС через санкції, адже поки нічого не чутно і Китаї, Ірані або Північної Кореї, - сказав він.

"Так, це короткострокова перемога для трансатлантичної команди, але у них все ще є популісти, переслідують їх по п'ятах, і неспокійна публіка", - сказав Гедмін. "У якийсь момент світ чекає на нас, і ми побачимо, як Меркель, Макрон і Трамп впораються з цим. Краще їм підготуватися".


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку, але офіційно заявили про "трагічну загибель"

четвер, 25 квітень 2024, 20:52

Російські окупанти на Херсонщині розстріляли колаборантку Любов Тимчак. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст та блогер Денис Казанський, передають Патріоти України. За його словами, російські ЗМІ публікують новину, що жінка “трагічно ...

"Перевзувся!": На росТБ засудили Трампа, який не завадив Конгресу проголосувати за виділення допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 20:44

Російські пропагандисти звинуватили колишнього президента США Дональда Трампа в тому, що він “перевзувся”. На думку рупорів Кремля, він повинен був завадити виділенню Україні військової допомоги. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав журналіст т...