Політичні ігри: Арсеній Яценюк - "білий кролик" чи "цап-відбувайло", - блогер

Якщо «білий кролик» зіграє роль «цапа-відбувайла», на якого спишуть усі гріхи і сам факт зникнення якого з політичної арени мільйонами людей буде сприйнятий позитивно, то вже одне це суб'єктивно означатиме для більшості українців "покращення".

Арсеній Яценюк. Фото: zn.ua.

"Неподалік від мого будинку на узбіччі височіє величенький білборд. На одному боці напис: «Біжи, кролику, біжи!», - а замість підпису - дата: «З 11.12.2015». З іншого боку написано: «Білий кролик вже побіг...» - й інша дата: «16.02.2016». Трохи далі - інший білборд: «Останнє слово кролика», - і та сама дата. Чи треба читачам «Дня» розтлумачувати, хто мається на увазі під «білим кроликом»?, - написав Сергій Грабовський у своїй статті для day.kiev.ua, передають Патріоти України.

Тим більше, що в Інтернеті легко знайти безплатну гру «Біжи, кролику, біжи!» на Google Play, де в ролі «кролика» виступає комп'ютерний чоловічок, дивовижно схожий на прем'єра України... При цьому реклама нової гри про кролика-втікача легко було побачити на столичних вулицях ще за місяць до Нового року, а два наступних білборди з'явилися за якийсь час до урядового звіту в парламенті. Тобто до кампанії, спрямованої на зміну прем'єра, були підключені не лише депутатські сили, не лише мас-медіа, а й такі нестандартні ресурси (та немаленькі фінанси).

Але постає закономірне запитання: а навіщо все це - з «білим кроликом»? Адже і без цього рейтинг уряду й особисто прем'єра майже нульовий, а на позицію народних депутатів зазвичай впливають куди вагоміші чинники, ніж комп'ютерні ігри та вуличні білборди. Тож яку мету ставили перед собою ініціатори цього проекту, вклавши у «білого кролика» немалі гроші (якщо порівняти їх із доходами не лише середнього класу, а і багатьох бізнесменів)?

Відповіді на ці запитання, як на мене, можна знайти, погодившись із майже загальною точкою зору незалежних аналітиків стосовно того, що 16 лютого у Верховній Раді був розіграний політичний спектакль із заздалегідь відомим його режисерам результатом. Погодившись - і продовживши далі міркувати в тому ж напрямі: а що ж ці режисери запропонують українцям у наступні рази? Адже урядовий рейтинг не підвищився, а впав ще нижче (хоча куди вже нижче...), тож виводити країну з кризи такий уряд об'єктивно не здатен.

Це, звісно, справді так, але тільки, якщо дивитися на чинну ситуацію з Києва, Харкова, Львова чи Одеси. А от із «пречудових далей» багатьом поважним особами здається, що уряд Яценюка проводить справжні, нехай і болісні для населення, реформи.

Ну, а те, що внаслідок цих «реформ» поки що лише перманентно зростають тарифи на газ, електроенергію, воду та житлово-комунальні послуги, ставлячи абсолютну більшість українців за офіційну межу бідності, визначену ООН, водночас перекачуючи їхні гроші до кишень олігархів, яким належать енергоресурси, це у «пречудових далях» поки що не бачать.

Чи роблять вигляд, що не бачать, час від часу висловлюючись проти олігархічного характеру української економіки... І на руйнацію освіти, науки та медицини (чого варте лише неминуче підвищення цін на вітчизняні ліки приблизно вдвічі!) там, у «далечині», не дуже звертають увагу. Знов-таки, поки що, до початку масових заворушень, запрограмованих такою політикою (тривале скорочення внутрішнього ринку, падіння купівельної спроможності населення, відчутне зменшення числа робочих місць тощо).

А от на межі початку таких заворушень або вже після того, ймовірно, на Заході переглянуть свою стратегію щодо України та збільшать їй допомогу (он греки - кілька разів вийшли на вулиці, попалили авто, потрощили банки, побилися з поліцією - і їм у значно ліпшій, ніж у нас, ситуації, надали вдесятеро більші кошти на подолання наслідків минулої бездумної політики). То чом би не спробувати повторити щось таке на вітчизняних теренах, в кінцевому підсумку всі гріхи списавши на «білого кролика» й очолюваний ним уряд? А потім сказати західним партнерам: усе, в народу терпець уже урвався, ми ставимо команду справжніх реформаторів, популярних серед українців?

Тим більше, що в резерві у «партії влади» є Михеїл Саакашвілі... «Для нас ідеальна ситуація, щоб МВФ взагалі тут не було. З Грузії ми вивели МВФ через рік. Позбулися, і слава Богу... МВФ - він як хірург. І коли тобі на пальці потрібна перев'язка, він говорить, навіщо перев'язка - давай тобі всю руку відріжемо, навіщо возитися, не будемо ризикувати». Прикметним є те, що ця заява Саакашвілі пролунала за день до урядового у Верховній Раді та голосування за відставку Кабміну. Чи, може, хтось вважає, що йдеться про випадковий збіг обставин, а не гучну декларацію про реформаторський курс, істотно відмінний від курсу «білого кролика»? І так само випадково чинний уряд ледь не кожен свій непопулярний крок обґрунтовує необхідністю виконати суворі вимоги МВФ?

Видається, що все це не випадково, що у масі своїй пересічні українці - і «люди Майдану», і їхні симпатики та супротивники - стали заручниками великої гри, яка ведеться нагорі та має на меті зміну декорацій за незмінності п'єси, написаної ще за режиму Кучми - для «олігархату з оркестром».

Отож «нагорі», видається, думають: нехай «білий кролик» слухняно проводить усі реформи, які йому диктує МВФ (поляки на початку 1990-х висували власні умови фінансовим донорам - і домоглися свого, наслідком чого став успіх реформ у цій країні!), нехай народ його ненавидить, нехай народ починає ремствувати на МВФ.

А тільки-но кредити посприяють хоча би стабілізації економіки - замінимо Яценюка на Саакашвілі, який змінить політику. Новий прем'єр зразково-показово «прищучить» пару «неправильних» олігархів у межах боротьби з корупцією, йому дадуть західні гроші й поза МВФ (як це було у Грузії), а там можливо і народ почне відчувати покращення свого становища.

Ба більше: якщо «білий кролик» зіграє роль «цапа-відбувайла», на якого спишуть усі гріхи і сам факт зникнення якого з політичної арени мільйонами людей буде сприйнятий позитивно, то вже одне це суб'єктивно означатиме для більшості українців таке покращення...

А влада та статки тим часом залишаться в руках «правильних» олігархів. Цю гіпотезу не заперечує інформація про те, що, можливо, Арсеній Яценюк ближчим часом добровільно подасть у відставку, а прем'єром «технічного уряду» стане Наталія Яресько. Остання - в силу своїх настанов на виконання умов МВФ і за відсутності важелів для боротьби з олігархічним ладом - дуже швидко перетвориться на таку собі «білу крільчиху», що її лаятимуть на всі заставки в автобусах, на базарах і на ток-шоу Шустера.

Отож, як на мене (ви маєте повне право зі мною не погодиться) всі ці забави дорослих дядьків із «білим кроликом» мають на меті остаточно закріпити за чинним прем'єром у масовій свідомості статус «цапа-відбувайла» задля виграшу цими дядьками масштабної гри з українським народом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія не спромоглася скористатись "вікном можливостей" для прориву: Перший транш допомоги США з 61-мільярдного пакету вже вплинув на ситуацію на фронті, - Дикий

неділя, 28 квітень 2024, 2:35

Перші партії поставок з мільярдного траншу 61-мільярдного пакету допомоги США юридично дооформленої у вівторок, 23 квітня, згідно обіцянок американців, вже перетинають кордон України. Хоча допомога фвзично ще не надійшла, Україна змогла збільшити норми...

У окупантів знов вибухова нічка. - "Еб*ть нас еб*шат": Повідомляють про чергові удари ATACMS по військовим об'єктам в Джанкої, Брянськ атакують БПЛА (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 1:45

У ніч проти неділі, 28 квітня, у Джанкої та у Джанкойському районі окупованого Криму пролунав потужний вибух. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер, а також Мапа повітряних тривог. . "У Джанкої та Джанкойському районі чули потужний вибух", ...