"Пора брат, пора": Російські банки готуються до відключення SWIFT

Як би банківська система Росії не готувалася до "життя після Swift", можливе відключення відкине її на десятки років назад.

Фото: Цензору.НЕТ

Російські банки і компанії «морально і технічно» готові до можливого відключення від системи міжнародних розрахунків SWIFT. Про це на церемонії відкриття сьомої сесії «Міжнародна модель ООН» заявив перший віце-прем'єр Аркадій Дворкович, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТАСС.

«Звичайно, відключення Росії від Swift - неприємно, тому що ускладнить роботу компаній, банків, сповільнить цю роботу, викличе необхідність застосовувати застарілі технології передачі інформації і проведення розрахунків, - сказав Дворкович. - Проте в зв'язку з тим, що ця загроза вже не раз озвучувалася, наші фінансові інститути та компанії до цього морально і технологічно готові».

За словами віце-прем'єра, будь-яку проблему, включаючи відключення від світової фінансової системи, в уряді готові «зустріти достойно». «Це було б божевільним вчинком з боку наших партнерів. Очевидно, що і їм - я маю на увазі не конкретних осіб, які приймають таке рішення, а компаніям, які працюють в США і Європі - це теж принесе шкоду», - сказав Дворкович, додавши, що «це стосується не тільки відключення від SWIFT».

Нагадаємо, в кінці січня, в рамках міжнародного економічного форуму в Давосі, Дворкович запевняв, що «працювати можна і без SWIFT». При цьому, підкреслював він, в уряді сподіваються, що відключення від SWIFT все-таки не буде, оскільки це «зовсім вже агресія». Якщо ж це все ж таки трапиться, у Росії, за словами Дворковича, є можливі кроки у відповідь.

Можливість відключення Росії від SWIFT обговорюється з 2014 року, коли були введені перші антиросійські санкції у зв'язку з ситуацією на Україні. Тоді Європарламент прийняв резолюцію, в якій, зокрема, закликав виключити Росію з системи міжнародних розрахунків Swift. Однак в SWIFT подібні рекомендації визнали такими, що порушують права і такими, що завдають шкоди компанії.

У 2017 році глава ЦБ Ельвіра Набіулліна на зустрічі з президентом Володимиром Путіним заявила, що в Росії створено умови для функціонування платіжних систем і банків в разі відключення країни від SWIFT. Йдеться про систему передачі фінансових повідомлень Банку Росії (СПФС), створеної в якості альтернативного каналу міжбанківської взаємодії з метою забезпечення гарантованого і безперебійного надання послуг з передачі електронних повідомлень стосовно фінансових операцій.

SWIFT - міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів. До неї підключено більше 11 тис. фінансових інститутів в більш ніж 200 країнах світу.

Опублікував: Ольга Олефір
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Демілітаризувала" власна ППО: Біля Севастополя впав російський військовий літак (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:23

Біля окупованого Севастополя впав російський літак, за даними окупантів, це міг бути Су-35. Про це повідомили місцеві пабліки, які зафіксували падіння палаючого літака і пілота, який катапультувався, передають Патріоти України. "Російське ППО як крок д...

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 23:01

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...