Порушуючи заборони Обами: Трамп бере курс на обвал світових цін на нафту

У Кремлі нервово завовтузився миршавий карлик.

Фото: rusjev.net

Президент США Дональд Трамп в п'ятницю підписав указ, який дозволить нафтовим компаніям після 7-річної паузи відновити розвідку нафтових родовищ і буріння свердловин на американському океанічному шельфі. У глобальній перспективі це обвалить ціни на нафту до 30-35 доларів за барель, вважають аналітики, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Згідно з документом, текст якого опублікований на сайті Білого дому, нафтовикам відкриють доступ до робіт в Мексиканській Затоці, Баренцевому і Чукотському морях, а також в Атлантичному океані.

Заборони на буріння, введені Бараком Обамою в 2016-му році, а також після аварії на платформі BP в 2010-му році, будуть скасовані. Дозволи на сейсморозвідку та оренду шельфу для буріння повинні видаватися "в максимально можливому обсязі". Міністерству торгівлі спільно з Пентагоном і МВС доручено переглянути й розширити перелік доступних для здачі в оренду ділянок.

Указ є частиною стратегії енергетичної революції, анонсованої Трампом після обрання. Його мета - "стимулювати, розвідку і видобуток" енергоресурсів, "зміцнювати позиції (США) як світового лідера в енергетиці", а також "підтримувати енергоносії дешевими" заради добробуту американських домогосподарств.
"Низькі ціни на енергоресурси, забезпечені збільшенням внутрішнього постачання, принесуть користь американським сім'ям, допоможуть оживити промисловість і збільшать кількість робочих місць", - йдеться в указі Трампа.

Мета політики нової адміністрації полягає в тому, щоб по максимуму перейти на внутрішні джерела видобутку і закрити діру в торговому балансі по частині енергоносіїв, на які США щорічно витрачають 170 млрд доларів, зазначають аналітики консалтингової компанії Rystad Energy. Ми "годуємо ОПЕК", нарікав Трамп У своєму твіттер-акаунті в березні. У 2012-му році він писав, що нафта "не повинна коштувати більш як 25 доларів за барель".

Зараз США споживають в середньому 16,2 млн барелів нафти на добу, з них 7,3 млн барелів - імпорт, який скорочується в міру того, як зростає внутрішній видобуток. За прогнозом Міненерго, через два роки, якщо ціни на нафту залишаться на поточних позначках, Штати скоротять закупівлі нафти на світовому ринку на 22% - до 5,7 млн барелів на добу, а внутрішній видобуток в країні шляхом розвитку сланцевих проектів досягне рівня Саудівської Аравії (9,95 млн барелів на добу).

Продаж нових ліцензій на буріння в федеральних землях в Мексиканській затоці, яка почнеться в серпні 2017 року, безумовно, ще більше збільшить цей показник, каже експерт Енергетичного центру бізнес-школи "Сколково" Катерина Грушевенко.
За її словами, з момент аварії на свердловині BP у 2010 році собівартість видобутку в затоці впала приблизно на 20%. "Компанії заявляють, що значна частина родовищ буде рентабельна при ціні близько 50 доларів за барель. А Shell оголосила, що на родовищі Kaikias ціна беззбитковості буде нижче 40 доларів за барель ", - говорить Грушевенко.

Зараз видобуток в Мексиканській затоці дає приблизно 20% усього видобутку в США - 1,7 млн барелів на добу. За прогнозом Міненерго, вже в поточному році вона вийде на історичний рекорд, а до кінця 2018 го досягне 1,93 млн барелів щодня.
Загальний обсяг видобутих запасів американського шельфу становить 90 млрд барелів нафти та 327 трильйонів кубометрів газу.

Перемога Трампа на виборах в листопаді відразу викликала песимізм і стурбованість у ОПЕК, повідомляв раніше Fortune з посиланням на джерела в організації. "Нафта приречена", - сказав виданню делегат однієї з країн ОПЕК на наступний день після обрання Трампа. Інший повідомив, що угода по скороченню видобутку при новій адміністрації США не зможе радикально підняти ціни на нафту.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...

Бійці ССО показали, як HIMARS знищив російську САУ "Гіацинт" (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 6:15

Росіяни встигли зробити лиш кілька пострілів з цієї гармати, перед тим, як українці ліквідували ворожу САУ. Українські захисники виявили ворожу гармату Гіацинт на окупованій частині півдня країни та завдали по ній удару з комплексу HIMARS. Про це повід...