Постаралися популісти та олігархи: Історик пояснив, звідки виник міф про те, що Донбас годував Україну

Протягом багатьох років в період незалежності політична верхівка будувала стратегії розвитку на різниці регіонів, а не на об'єднанні їх інтересів і ресурсів для загальнонаціонального проекту.

Шахтарі Донбасу. Ілюстрація:Online.ua

В той час, коли на сході України точиться справжня боротьба за незалежність всієї України виникає чимало запитань про те, чи хотіло населення Донбасу в 1991 році входити до складу самостійної незалежної України та чому протягом незалежності прижився міф про те, що Донбас годує Україну. Своєю думкою з цього приводу в ефірі Громадського радіо поділився український історик Кирило Галушко, передають Патріоти України.

1991 рік на Донбасі мало чим відрізнявся від решти України, Радянського Союзу. Люди були розчаровані в радянській системі, яка не виправдовувала себе ні економічно, ні політично. Те, на чому вчилися і у що вірили десятиліттями, виявилося фальшивкою. У 1991 році в Донецьку, в Києві, у Львові люди шукали якихось нових шляхів і рішень, які б вивели з глухого кута, в який їх завела радянська влада.

На Донбасі тоді був розвинений профспілковий і страйковий рух. Тоді боролися не з олігархами, а з державою, вимагали собі більше прав і можливостей, ходили в походи на Київ, стукали касками перед Верховною Радою, яка тоді вперше була обрана на демократичних засадах.

Донбас тоді жив тим самим життям, що і решта Української РСР. Зустрічалися в Києві під Верховною Радою шахтарі з Донбасу і Червонограда (Галичина) і так само брали участь у страйковому русі. У грудні 1991 року на Донбасі, як і в решті частини України, переважна більшість населення проголосувала за незалежність..

Чому на Донбасі потім прижилася ідея, що Донбас годує Україну Кирило Галушко пояснює просто – в якійсь мірі в перші роки незалежності України якось так це й було. Вироблялося багато вугілля, яке тоді активно використовувалося, але економіка реструктуризувалася, нинішня ситуація, коли економічні зв'язки обірвалася через те, що трапилося на сході, показала, що Україна в принципі може обійтися без багато того, що виробляє Донбас.

Багато в чому це було популізмом політиків, олігархічних угруповань, які протягом багатьох років в період незалежності будували стратегії на різниці регіонів, а не на об'єднанні їх інтересів і ресурсів для загальнонаціонального проекту.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ой, мама, я домой хочу!": Росію накрив руйнівний ураган з градом (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 21:01

Після масштабних повеней до Росії прийшли урагани - негода розгулялася в Татарстані, є руйнування. Про це повідомляє низка інформ-ресурсів, передають Патріоти України. "Ураган у Татарстані, зараз він рухається на Казань. Влада закликає мешканців сидіти...

"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": Офіцер ЗСУ - про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 20:00

Офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький зазначив, що наразі противник не використовує техніку, намагаючись просуватися малими групами, передають Патріоти України. "Наша бригада виконує завдання на ділянці Красного...