Повернення в минуле, або українські посиденьки при свічках

Українцям доведеться закупити свічки та інші автономні прилади освітлення на випадок відключення електроенергії.

Економія електроенергії. Фото ru.dreamstime.com

У деяких ЗМІ останнім часом з'явилися публікації приблизно з таким заголовком: «Україна гасить світло». І не дивно - в Міненерговугілля вже заявили, що перехід до віялових відключень пов'язаний з введенням графіків обмеження споживання електрики. Про те, чому виникла потреба «знеструмити» промисловість і населення країни-експортера електроенергії, яким, як відомо, вже багато років є Україна, кореспондент ГолосUA поспілкувалася з членом наглядової ради Інституту енергетичних стратегій України Юрієм Корольчук, інформують Патріоти України з посиланням на Голос.

- Пане Юрію, якщо Україна так «багата» електроенергією, що навіть її експортує, навіщо потрібні віялові відключення?

- Існує певний міф про те, що у нас - профіцитна система виробництва електроенергії. Так, дійсно, в Україні досить АЕС з високою потужністю, блоків ТЕС. Правда, останні зношені на 90%. Це навіть в «Енергетичній стратегії» записано, що їх всіх потрібно міняти. І створюється враження, що ми можемо виробляти багато електрики.

Більш того, ми до 2013 року експортували 10 млрд кВт електроенергії. 9,5 млрд. - ДТЕК, 0,5 млрд кВт - державна компанія «Укрінтеренерго».

- Цей експорт триває і зараз?

- У серпні відбулося скорочення експорту на 50%. Думаю, що до кінця року ми замість 11 очікуваних млрд кВт експорту «скотимся» до рівня 6-7 млрд кВт.

- Купувати електроенергію, як вугілля, що не почнемо?

- Думаю, що, все-таки, потреби немає. Але те, що вже імпортуємо вугілля, і є фактичним імпортом електроенергії. Експорт електроенергії раніше називали «прихованої дотацією виробництва вугілля» шахтами ДТЕК. Компанія добувала вугілля, переробляла у себе на теплових електростанціях «Західенерго» і експортувала, в першу чергу, в Угорщину, а потім і Білорусію, частково - в Молдову і Румунію.

Питання тут в іншому. Все виглядає так, що є профіцит потужності з виробництва електрики. Але все атомні енергоблоки великі, по тисячі мегават. Щоб такий блок запустити, він повинен «виробити» свій ресурс, умовно - за день-два. Цю електроенергію кудись треба дівати.

- У чому тут проблема?

- Вночі у нас падає споживання електроенергії. Експортувати енергію атомні електростанції не можуть. Це робить той же ДТЕК, створивши спеціальну компанію і отримавши ліцензію.

І, знову-таки, не можна сказати, що за межами України всі готові брати стільки енергії. Та ж Білорусія хоче будувати свою АЕС, а також - Угорщина і Румунія. Вони всі прагнуть позбутися від імпортозалежності.

- І все-таки, чому з'явилася проблема з відключенням електроенергії в Україні?

- Теплові електростанції, що працюють на вугіллі і виробляють 43% електроенергії, виявилися без сировини. Формально, вони можуть виробити меншу кількість електрики. Наприклад, чи не 70 млрд, а 50 млрд кВт. А ось решта 20 млрд кВт виробили б атомні електростанції. Але виникає проблема - атомні електростанції не можуть нарощувати виробництво енергії під час «пікового» споживання. Тобто, з 7.00 до 11.00 і з 18.00 до 22.00. Вони і готові технічно це зробити, але їх не запустиш і не зупиниш. Ні маневреності. Можливо, якби були атомні блоки по 200-300 мегават ... Але такого немає, будують, переважно, великі. А на теплових станціях - невеликі блоки, їх можна експлуатувати в режимі маневреності.

- А наші гідроелектростанції?

- Вони всього 7% електроенергії виробляють. І, власне, виконують «маневрену» роль, коли в «годину пік» потрібно поставити трохи більше електроенергії. Коли стає відомо, що або заводи її будуть більше споживати, або - при настанні холодів, по неділях.

Виникла ситуація, коли в країні немає вугілля. Ми, начебто, можемо вийти з неї за допомогою АЕС, але технологічно це зробити неможливо. А «мучити» блоки АЕС - загрожує великими проблемами.

- Вугілля збираються закуповувати в Африці. Це вирішить проблему?

- В якійсь мірі - так.

- Чому тоді анонсуються віялові відключення?

- Не факт, що цього вугілля буде досить. У нас до кінця року буде «діра» - дефіцит близько 8 млн. Тонн вугілля. А з Африки планують завезти 5 млн. Тонн. Але в листопаді-грудні може бути холодно, і доведеться виробляти електроенергії більше. А її не буде, тому що балкери привезуть конкретний обсяг, в цілому з ПАР планують поки поставити 1 млн. Тонн. З Росії також везтимуть.

За ціною це вугілля - 70 дол, плюс - 30 дол доставка. 100 дол за тонну - він буде коштувати однаково стільки ж, як і українське вугілля.

Але скажу більше: ми заплатимо вдвічі, так як будемо змушені відновлювати інфраструктуру на Донеччині, запускати шахти, забезпечувати зарплату шахтарям, соцвиплати. І, одночасно, платити за імпорт вугілля.

Підкреслю: в травні в уряді знали, що буде така проблема, їм тоді пропонували в Росії брати вугілля. Говорили - питання вирішене. Але нічого так і не наважився. Настав початок серпня, побачили дані, що «провал» видобутку вугілля за липень - 35%. А за серпень - вже 65%!

Всі дії, які зараз є з газом і вугіллям - люди просто розписалися в свою профнепридатність

- «Голови» «полетять»?

- Після виборів - можливо. Найгірше те, що вони потім будуть ще мати моральне право сказати, що все б зробили, але не встигли. Але хто заважає зараз це робити?

Можливо навіть, що це комусь було вигідно, з боку таке враження складається. Довели ситуацію до того, що вугілля в країні немає, і його потрібно десь брати. І ось - миттєво з'являється договір з ПАР. Хоча дешевше везти вугілля з Росії, за 85-90 дол за тонну. А якщо перевозити його балкерами з ПАР, може перешкодити негода. Ми що, все сядемо і будемо чекати?

Це завдає шкоди всій економіці країни, підприємства заплатять менше податків. Тому - політичні та особисті амбіції все ставлять під загрозу.

- Що, в результаті, нас чекає взимку?

- У гіршому варіанті, люди будуть сидіти без світла з 18.00 до 22.00, і вранці - з 7.00 до 10.00. У моєму ЖЕКу закупили свічки, знаючи, що будуть світло відключати. Так чому про це прямо не сказати людям, а не обмежуватися загальними фразами про те, що «потрібно просто потерпіти
Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Під Єкатеринбургом зростає база зберігання танків, - військовий аналітик

субота, 20 квітень 2024, 16:30

За поточних темпів військових втрат і нинішніх обсягів нового військового виробництва у Росії закінчаться всі танки приблизно за 2-2,5 року. Такі підрахунки зробив військовий оглядач Covert Cabal, передають Патріоти України. Аналітик зазначає, що з поч...

Росіяни вбивають українців "просто так", а Захід, як і раніше, говорить про необхідність "терміново виділити" Україні ППО, - Олександр Невзоров

субота, 20 квітень 2024, 16:05

"Рік тому ми всі з жахом дивилися на пса на ім'я Крим. Тоді сталася така сама історія", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та продовжує:. "Російськими бомбами було вбито цілу сім'ю, на р...