Практика попередників: Нацбанк та уряд штучно девальвують гривню - економіст

І це при тому, що протягом останнього року в Україні немає економічних причин для девальвації національної валюти, наголосив Андрій Новак.

Ілюстрація:from-ua.com

Національний банк України та Кабінет Міністрів штучно девальвують гривню. Таку думку в коментарі UAINFO висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передають Патріоти України.

Він зауважив, що протягом останнього року в Україні немає економічних причин для девальвації гривні.

"Останній рік девальвацію абсолютно штучно робить Національний банк разом із урядом для отримання інфляційного ефекту, яким і наповнюється як державний, так і місцевий бюджети. На жаль, ця практика триває і далі: за рахунок інфляційного ефекту і попередній уряд наповнював державний і місцеві бюджети, цією дорогою іде й діючий уряд. А Національний банк - виконавець цієї курсової стратегії, якщо її можна такою назвати", - пояснив економіст.

Нині коливання гривні можуть пояснювати або націоналізацією ПриватБанку, або наближенням свят, вважає Новак.

"Хоча святковий ефект на курс має бути прямо протилежний. Більшість українців будуть проводити свята на території України, а не за кордоном, а для цього потрібні гривні. Тому люди навпаки міняють на гривні свої валютні заощадження. Але наш Нацбанк святковий період буде використовувати як аргументацію, пояснення або виправдання девальвації гривні", - пояснив економіст.

За його словами, сьогодні в Україні не можна прогнозувати курс, оскільки немає бази прогнозування та курсової стратегії.

"Те, що в нас НБУ називає стратегією плаваючого курсу, означає, що вона відсутня. Це не стратегія, це якраз самоусунення від стратегії. Стратегія повинна полягати або у конкретному курсі, який забезпечує НБУ, або у валютному коридорі. Тоді це стратегія.

Прогнозувати курс неможливо, можна тільки фантазувати. До того ж фантазувати - в обидві сторони - як до зростання курсу в 30 гривень за долар, так і у 25 гривень за долар", - повідомив Новак.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...

Ракети ATACMS більш ефективні, але ця зброя теж не зашкодить: Експерти поділилися думками щодо авіабомб Paveway

четвер, 25 квітень 2024, 21:29

До нового пакету військової допомоги Україні від Великої Британії увійдуть авіабомби з лазерним наведенням Paveway IV. Про це пише Business Insider із посиланням на міністерство оборони країни. Засновник аналітичного центру European Resilience Initiati...