Прибічники режиму Януковича намагаються підірвати реформи в Україні - Atlantic Council

18 квітня Конституційний суд України почав розгляд апеляції, яку підписали сорок вісім депутатів - колишніх членів Партії регіонів. У ній вони називають ключові положення акта про електронну декларацію такими, що суперечать українському законодавству.

Конституційний суд. Ілюстрація:http://www.atlanticcouncil.org/

15 березня парламент України прийняв важливий у справі боротьби з корупцією законопроект, який вимагає від посадових осіб подачі електронної декларації про фінансові активи та доходи. Про це пише видання Atlantic Council, зазначають Патріоти України.

Ухвалення цього положення було однією з умов з боку ЄС для введення безвізового режиму для українських громадян. Поки вся країна зациклилася на формуванні уряду президента Петра Порошенка, 18 квітня Конституційний суд України почав розгляд апеляції, яку підписали сорок вісім депутатів - колишніх членів Партії регіонів. У ній вони називають ключові положення акта про електронну декларацію такими, що суперечать українському законодавству. Поки що закон залишається в силі, проте проведення антикорупційної реформи в цій сфері висить на волосині.

Ініціатива екс-регіоналів не нова. Парламент розглядав пропозиції, що ослаблюють закон про електронні декларації ще в лютому. Вони, в кінцевому рахунку, були відкинуті під тиском громадянського суспільства і Європейського Союзу, що було закріплено вето президента. Тим часом, остання спроба змінити зміст закону виглядає вельми серйозно і, здається, може бути проігнорована Заходом.

"Якщо Конституційний суд підтримає апеляцію союзників колишнього президента Віктора Януковича, це послабить закон про електронні декларації настільки, що він стане непотрібним", - говорить Євген Черняк, аналітик Transparency International в Укріане.

Депутати попросили Конституційний Суд внести в закон про електронну декларації чотири зміни:

По-перше, вони хочуть звільнити батьків і дітей, які не проживають з декларантом, від зобов'язання розкривати свої активи. Це дозволить чиновникам реєструвати право власності на отримані незаконним шляхом активи на дітей і батьків, тим самим звільняти себе від обов'язку повідомляти про них в електронних деклараціях.

По-друге, вони хочуть прибрати із закону вимогу про реєстрацію об'єктів незавершеного будівництва, активів компаній, грошей, кредитів, витрат, не основних місць роботи, а також цінних предметів, таких як ювелірні вироби. Це створить для чиновників пряму можливість не вказувати в декларації активи вищевказаного виду.

По-третє, група прагне позбавити Національне агентство по запобіганню корупції права на проведення детальних перевірок інформації, що надається посадовими особами, на предмет її відповідності тому способу життя, який вони ведуть в дійсності. Подібне співвідношення задекларованих даних з реальним способом життя чиновників вважається основним методом перевірки правдивості заявленої інформації. Якщо депутати відберуть у НАПК такі права, то зроблять боротьбу з корумпованими чиновниками практично неможливою.

Нарешті, народні обранці хочуть скасувати кримінальну відповідальність за подачу неправдивих декларацій. Вони пропонують ввести адміністративне покарання - на розсуд судді - при виявленні недостовірних даних про активи на суму від 137 тис. грн і 344 тис. грн. Якщо мова йде про суми, які виходять за ці межі, покарання не передбачається зовсім. Такі зміни зроблять закон абсолютно безглуздим.

Якщо суд схвалить апеляцію, то "електронні декларації будуть існувати теоретично, проте їх заповнення стане для чиновників порожньою формальністю, оскільки для них з'явиться можливість оприлюднити неправдиві відомості, адже нова редакція закону не передбачає ніякого механізму притягнення до відповідальності", - говорить Черняк.

Активісти стурбовані тим, що Конституційний суд може підтримати це звернення. Шість із шістнадцяти суддів - колишні соратники Януковича. "Природно, що ці шість суддів підтримають апеляцію екс-регіоналів, адже вони і досі залишаються союзниками", - вважає Олександра Дрік, глава українського Громадського люстраційного комітету.

Київські активісти готуються до бою. Вони збираються інформувати громадськість про загрозу, яка нависла над законом про електронні декларації. Нещодавно Єврокомісія винесла на розгляд пропозицію про введення безвізового режиму з Україною.

Апеляція може поставити під удар ці досягнення, і активісти сподіваються здійснити на Конституційний суд громадський тиск, щоб відстояти закон про електронні декларації в існуючій редакції.

Вони також планують акцентувати увагу на тому, що позитивна відповідь Конституційного суду зруйнує результати роботи реформаторів.

Зусилля небайдужих членів українського громадянського суспільства здатні вплинути на свідомість багатьох людей, адже понад 80% українців вважають, що корупція - "серйозна проблема для країни".

Не маючи можливості перевіряти дані про активи чиновників, детективи з Національного антикорупційного бюро не зможуть відкривати справи проти корумпованих посадових осіб. Увага українців до того, наскільки ефективно ведеться боротьба з хабарництвом, висока, і активісти сподіваються, що тиск громадськості спонукатиме суд відхилити апеляцію раз і назавжди.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...

Путін оголосив російським підприємцям про націоналізацію частини їхнього бізнесу. І жоден не назвав його бандитом – Невзоров

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:15

"Кремлівський упир дав рабам своїм чергову виставу. Путін належить до тих садистів, які люблять особисто катувати жертви, насолоджуючись їхнім жахом і покірністю. Йому подобається сам запах страху, який випромінює зал, очікуючи чергового кремлівського ...