Путін не може змусити всіх замовкнути про масове зловживання допінгом у російському спорті. Проти рішення МОК російська пропаганда безсила, - політолог

У Путіна все ще залишилася помилкова впевненість у тому, що народ підтримує його. Тим часом злоякісний корумпований путінський режим продовжує шлях до свого раптового і безславного скону.

Ілюстрація:Спорт-Экспресс

"Рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) про дискваліфікацію російської делегації на зимових Олімпійських іграх 2018 року було передбачуваним. Обурену реакцію Москви навіть заздалегідь підготували." Про це пише політолог Павло Баєв, передають Патріоти України з посиланням на Новое время, продовжуючи:

Російські спортсмени, які успішно пройшли допінг-контроль, благали керівництво країни взяти участь в Олімпіаді під "нейтральним" прапором. Але їхні голоси були заглушені "патріотичними" заявами про іноземних ворогів Росії, які намагаються "принизити" країну.

Москва звинувачувала МОК в корупції і в тому, що Комітет працює під тиском США; спеціальні комісії з проведення допінг-розслідувань висміяні в російській пропаганді. Однак всього через день після початку гучного олімпійського скандалу, цю лицемірну кампанію було зупинено раптовим зауваженням президента Володимира Путіна.

Путін назвав рішення МОК політизованим, але не підтримав заклики бойкотувати Олімпійські ігри і запропонував у цій ситуації на перше місце поставити інтереси російських спортсменів. Попри те, що ця компромісна позиція виглядає цілком розумною, вона стала досить несподіваною. Деякі коментатори навіть припустили, що Путін став якимось «м'яким» і намагається грати роль мудрого «миротворця».

Заяву президента Росії про те, що він виступає проти бойкоту Олімпіади, було зроблено на одному з публічних заходів, де Путін також розповів про своє рішення брати участь у президентських виборах у березні 2018 року. Ймовірно, таким чином Путін вирішив відвернути увагу громадськості від олімпійського скандалу. Інший кандидат у президенти, журналіст Ксенія Собчак, також заявила про свою підтримку «чистих» російських спортсменів.

Собчак всерйоз позначила проблему, яку Путін обходить стороною: корупція серед російських спортивних чиновників. Боротьба з корупцією є брендом іншого політичного гравця в Росії – Олексія Навального, який продовжує свою президентську кампанію, попри заборону брати участь у виборах.

Так МОК довічно заборонив міністрові спорту Росії Віталію Мутку брати участь в Олімпіадах. Втім, чиновник почувається захищеним від будь-яких нападок, оскільки в даний час саме він відповідає за організацію Чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії.

Підготовка до одного з грандіозних футбольних змагань, можливо, викликала таку нехарактерно м'яку реакцію Путіна на допінговий скандал: «Ми частково самі винні в такій ситуації», – визнав президент. Але футбольний Кубок, на відміну від Олімпіади, неможливо також успішно використовувати для «патріотичної» мобілізації народних мас, оскільки навряд чи збірна Росії вийде до плей-офф.

Ймовірно, Путін не може заперечувати корупцію в Росії, як і не може визнати її. Путінські олігархи дедалі більше хвилюються через персональні санкції США. Спроби наближених до Путіна вивести величезні готівкові суми грошей в західні «безпечні гавані» обернуться для них величезними юридичними проблемами. Та й корупція в російському спорті просто гасне в порівнянні з неймовірними схемами розкрадання коштів «Газпрому», пов'язаних з іменами «крон-олігархів» Геннадія Тимченка та Аркадія Ротенберга.

Російська корупційна система вже давно перезріла. Тому Путін готовий замінити деяких своїх придворних людей. Така доля протягом наступного президентського терміну Путіна може спіткати і ключові керівні фігури, які свого часу отримали важелі впливу.

Тінь Ігоря Сєчіна, генерального директора державної компанії «Роснефть», вже витає в кремлівських владних коридорах. Сєчін уже чинить фінансовий тиск на слабших олігархів Росії. Колишній міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв опинився під слідством після візиту в його офіс Ігоря Сєчіна з «сюрпризом» – валізою з $2 млн готівкою. У суді, в своєму останньому слові, Улюкаєв попросив вибачення у народу і заявив про «несправедливість російської системи, яка не дбає про потреби простих людей». Після чого правозахисник Ольга Романова гірко заявила: «Ми живемо в країні, де переміг Сєчін».

Путін за своєю природою ніколи не був лідером. І навіть його довге перебування при владі не допомогло йому уникнути ситуації, коли він не знає, що робити: слухняно підкоритися чи стати арбітром. Йому хотілося б стримати запал деяких своїх «важковаговиків», але сьогодні президент Росії не може звільнити навіть Мутка, який зганьбився і давно скомпрометував себе. Путін розуміє, що рішення МОК є прямим ударом по його авторитету, але не може знайти хай трохи вагомого, а головне – безпечного для себе способу відповісти МОКу взаємністю.

Путін не може змусити всіх замовкнути про масове зловживання допінгом у російському спорті. Грандіозний успіх Росії на Олімпіаді-2014 в Сочі тепер серйозно підірвано, і будь-яка пропаганда безсила. Звичайно, у Путіна все ще залишилася помилкова впевненість у тому, що народ підтримує його. Тим часом злоякісний корумпований путінський режим продовжує шлях до свого раптового і безславного скону.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Система закапсулювалася": Вибори - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації, - Вадим Денисенко

вівторок, 19 березень 2024, 10:17

"Вибори 17.03 - це вершина могутності Путіна. Далі система розпочне процес саморуйнації. Питання тільки в тому, як довго цей процес триватиме (більш детально про все це буде представлено на початку квітня в новому дослідженні, а зараз просто кілька кор...

Знайомтесь, "Бандерик-Стрічка": Вітчизняні розробники показали свій FPV-дрон на оптоволокні (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 9:09

FPV-дрону на оптоволокні не страшний будь-який РЕБ. FPV-дрони, які використовують оптоволокно замість радіоканалу для керування та передачі відео потенційно є дуже перспективним напрямом розвитку цього виду озброєння. Тим більше в цьому напрямі кроки а...