Реалії передвиборчої Молдови:"На початку наступного тижня ЦВК майже напевно оголосить про перемогу Додона" - журналіст

Часом, спостерігаючи за молдовською політикою, мимоволі можна замислитися: а чи не перенісся ти до України зразка 2013 року? Ті самі аргументи. Ті самі фейки про асоціацію. Хтозна, можливо, навіть та сама команда.

Ігор Додон і Майя Санду. Фото:РБК-Украина

""Я не знаю, якої ви віри, чи православний. Але я хрещений. І тому я, звичайно, за Додона. Ви ж знаєте, що Майя Санду хоче? Вона хоче, щоби пустити до нас цих... як їх... ну, голубих. І сирійців – це ж немислимо для Молдови!" Про це пише у блозі Європейської правди Сергій Сидоренко, передають Патріоти України, продовжуючи:

Кишинівський таксист, який взявся переконувати мене в тому, що президентом Молдови повинен стати лідер соцпартії Ігор Додон, не мав сумніву, що ці аргументи – бездоганні. Вони тут справді працюють.

Гейропейці на марші

Про те, що опозиційна кандидатка Майя Санду "вже домовилася з Європою, що пустить сюди 30 тисяч сирійців", йдеться в листівках на підтримку Додона, про це говорять навіть на теледебатах.

Тактика не нова.

"– У Івана донька проститутка. – Так у нього ж нема доньки! – Байдуже, нехай тепер відмивається перед усім містом!" – ця схема без збоїв працює в Молдові.

В офіційному друкованому ЗМІ соцпартії, газеті "Социалисты", наводять навіть норми Угоди про асоціацію і посилаються на конкретні статті документа, мовляв, стаття 14 УА зобов’язує Молдову приймати біженців з ЄС.

Заради інтересу вирішив відкрити текст Угоди. Звичайно ж, у статті 14 просто немає норм, які нібито "цитуються". Але хто ж її шукатиме та читатиме?

Часом, спостерігаючи за молдовською політикою, мимоволі замислюєшся: а чи не перенісся ти до України зразка 2013 року? Ті самі аргументи. Ті самі фейки про асоціацію. Хтозна, можливо, навіть та сама команда.

І навіть слово "гейропа", яке в нас нині звучить хіба що в жартах, в Кишиневі чи Бельцях вживають всерйоз, щоби довести: "нам туди не треба".

До слова, ЛГБТ-тематика справді є інструментом для найболючіших електоральних ударів по Майї Санду. Опозиційна кандидат – незаміжня, не має дітей, та ще й працювала в США, у Світовому банку. Точно лесбійка, як інакше! Про це навіть в газетах пишуть. У соціалістичних.

Зовсім інша справа – сім’янин Ігор Додон, носій сімейних цінностей, який захистить Молдову. Це – не жарт, це реалії передвиборчої Молдови.

Молдова обирає Трампа

Четвер. Маршрутка Кишинів-Бельці. Один із пасажирів, дядько 55+ явно провінційної зовнішності, бачить, що я відкрив на ноутбуці "Європейську правду", де на стартовій - карта голосування в США.

Одразу аж оживає та кидається до мене із питанням:

-- Ну як там Трамп, скільки голосів?

-- Еммм... Власне, не важливо скільки. Переміг, я далі за голосами не слідкував.

-- Точно, ви впевнені, що він виграв? 270 виборщиків набрав? – перепитує той, а коли чує ствердну відповідь, з полегшенням зітхає: "Гора з плечей".

Я, звісно ж, спитав про молдовську політику, але дядьку вона виявилася не така цікава. Каже, що все одно ж виграє "Додон, а не ця Майя". Але керувати, на його думку, все одно будуть американці.

Ця історія – дуже показова.

Перефразуючи "класика", можна сказати, що "Молдова – не Україна".

У нас десь у Вінницькій області навряд чи подорожній цікавився би виборами в США як найважливішою темою. І тим більше – напевно не знав би таких деталей, як поріг у 270 виборщиків, необхідний для перемоги в США.

І пояснення цьому просте.

Молдова – країна, що живе у тотальному інформаційному полі РФ. Для людей, які звикли спілкуватися російською у побуті, не існує альтернативи російському телебаченню, російським газетам та іншим кисельовим.

І навіть румуномовні молдовани не мають змоги вирватися з цього простору. Ключові місцеві газети та телеканали, підконтрольні олігарху Плахотнюку, транслюють ті самі сигнали, ті самі фейки.

В цих умовах та за цієї вкрай брудної кампанії насправді видається дивом те, що Майя Санду змогла отримати у першому турі такий пристойний результат - 38,7%, та ще й без реклами.

Українці обирають Росію

"Українська меншина – найбільша нацменшина у Молдові. Українців навіть більше, ніж етнічних росіян", - запевняє Михайло Крижанівський, голова Спілки українців Молдови, з яким ми зустрілися в "Українському домі" в Бельцях.

Він не піде на вибори, хоча й має молдовський паспорт.

"Не піду, щоб не було соромно. Бо якщо піду, проголосую за Додона, але після того, як той сказав про російський Крим, я не можу..." - пояснює пан Михайло.

Але Михайло Крижанівський є нетиповим представником громади. Він, швидше, є винятком. Бо майже всі підтримають проросійського кандидата, навіть не замислюючись про Крим.

"Але особисто моя думка – я вважаю, що він щодо України вчинив по-хамськи. А загалом українці - за Додона.

Чому? Бо у нього проросійська політика, а наші їздять в Росію на заробітки. Їм проєвропейська політика до лампочки", - просто та доступно пояснює голова Спілки українців.

"Крим? А що Крим? Цим українцям Крим байдужий. Так само, до речі, як у 1992 році в Україні було байдуже Придністров’я - тоді у нас навіть більше були схильні підтримувати Тирасполь і російську 14-ту армію. І мені про це часом згадують", - додає він.

Власне, для того, щоби переконатися, що українська громада підтримує антиєвропейського та проросійського кандидата, не треба було йти до "Українського дому". Достатньо поговорити з людьми на вулицях Бельців – найбільш українського міста Молдови.

А ще – перевірити, хто керує виборчою кампанією соціалістів у Бельцях. Голова штабу Додона – Олександр Усатий, українець та активний член громади.

Заступник Крижанівського у Спілці українців, Степан Лядрик – також на чільних позиціях у штабі кандидата. "Я з ним сперечався про це... Але йому там плотять. Йому запропонували місце і він має дохід", - пояснює голова спілки. І контраргументів на це немає.

І немає їх, мабуть, ні в кого. А вже на початку наступного тижня ЦВК Молдови майже напевно оголосить про перемогу Ігоря Додона. Привести до перемоги Майю Санду зможе хіба що диво.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Командир - козлина! Отправил на штурм, а себе забрал карту з деньгами и купили себе машину" - полонений окупант (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 8:40

Ростовцев Дмитро Володимирович, 20.07.1980, Саратовська область, 27-а стрілецька дивізія. . Командир обдурив, відправивши на штурм, забрав банківську картку солдата і купив собі на ці кошти авто. Ростовцеву вдалося втекти з розташування, але кордон пе...

Великі жертви не допомогли: Відхід Сил оборони з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян – ISW

понеділок, 29 квітень 2024, 8:24

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що відхід Сил оборони з позицій від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки не сприяє росіянам у швидкому досягненні тактичних успіхів, і окупанти навряд чи зможуть досягти глибшого оперативно значущого проникн...