Російський троль розповів про фабрику фейків

Росіянин Віталій Беспалов кілька місяців працював на так званій «фабриці тролів» - структурі, яка закачувала дезінформацію в мережу через Агентство інтернет-досліджень.

Про свій досвід роботи над фейковий новинами він розповів в матеріалі NBC News, переклад якого публікує офіційний сайт українського нардепа Володимира Ар'єва, передають Патріоти України.

"Протягом декількох місяців Віталій Беспалов був одним із сотень працівників, які закачували дезінформацію в Мережу через Агентство Інтернет-Досліджень, а точніше – тролеферму, відповідальну за вибуховий контект, який споживали 126 млн. американців під час президентських виборів, повідомляють Бен Попкен (Ben Popken) і Келлі Кобелла (Kelly Cobiella) з NBC News.

Russian troll describes work in the infamous misinformation factory

Багато в чому Агентство Інтернет-Досліджень (АІД) було схоже на звичайну ІТ-компанію, розповідає Беспалов в ексклюзивному інтерв’ю в ефірі NBC News. Були денні зміни, нічні зміни, своя їдальня, співпрацівники сиділи за комп’ютерами в одному великому приміщенні.

Але в приземкуватому чотириповерховому бетонному будинку на вулиці Савушкіна в Санкт-Петербурзі, забезпеченому замаскованою охороною і турнікетами, блогери й колишні журналісти цілодобово працювали над створенням тисяч фейків в соціальних мережах і стрічках новин.

Робота була така: «Брехня… Карусель брехні», – каже 26-річний Беспалов. “Коли ви сідаєте на карусель, ви не знаєте, хто за вами, ви не знаєте – хто перед вами, але все одно обертаєтесь по одному й тому ж колу”, – пояснює він.

Беспалов заявив NBC News: він «абсолютно» переконаний – агентство пов’язане з Кремлем. Це звинувачення підтримує й розвідувальне співтовариство США, стверджуючи, що «близький союзник Путіна зі зв’язками у російській розвідці» є «ймовірним фінансистом» агентства.

Спірний контент

У листопаді Facebook дав свідчення Конгресу, що поширив понад 80 000 матеріалів АІД, а Twitter надав сенатському Комітету з розвідки майже 3000 облікових записів, пов’язаних з цим агентством.

«Ці тролеферми можуть створювати такий обсяг контенту з хештагами і темами, які вони спотворюють, що все виглядатиме нормальним, органічним спілкуванням, – сказав NBC News Клінт Уоттс (Clint Watts), старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики (Foreign Policy Research Institute). – Це називається “прорахованою пропагандою”; її обсяг, який вони продукують, робить фейки більш правдоподібними, ніж зазвичай, при звичайному спілкуванні».

Беспалов розповів, що його власна робота зосереджувалася на дискредитації України. Але переважна більшість його колег у цій будівлі була націлена виключно на США.

Працівникам «американського відділу», які займалися провокування обурення в соціальних мережах, виплачували еквівалент від 1300 до 2000 доларів на місяць. Тролі початкового рівня отримували лише близько 1000 доларів на місяць разом з бонусами.

“Письменники” ділились на кілька рівнів: ті, що вели блоги, ті, що дискредитували Україну, ті, що просували Росію. Вони сиділи на першому поверсі – як правило, колишні професійні журналісти. Такі, як Беспалов, – писали новини з посиланням на блоги “письменників”. Робітники третього і четвертого поверху виклали коментарі до інших статей на різних сайтах під фальшивими аккаунтами, прикидаючись що вони буцімто з України. А команда маркетологів на другому поверсі вмонтовувала всю цю дезінформацію в соціальні мережі.

Незважаючи на те, що кожен поверх працював на матеріалі, створеному іншим, у них в межах офісу не було жодного контакту один з одним, каже Беспалов (за винятком кафе і курилки).

«Ви могли працювати там півроку на першому поверсі, продукувати фейкові новини, і у вас не було жодного випадку, коли ви могли б поспілкуватися з іншим хлопцем, який писав до них коментарі, – сказав Беспалов в інтерв’ю NBC News. – Те, що ми робили, було точно таким же: ми не знали людей, які були учасниками всього цього, але ми всі робили одну й ту ж роботу – брехню».

З України з любов’ю

Після анексії Росією Кримського півострова в 2014 році, відсторонення Росії від «великої вісімки» і введення міжнародних санкцій фабрика тролів найняла Беспалова для переписування статей про Україну на сайт, який був розроблений так, що виглядав, ніби заснований у цій країні, а не в російському Санкт-Петербурзі.

Факти в статтях мали залишатися незмінними. Але мінялися місцями ключові слова: «терорист» ставав «ополченцем», «Українська армія» – «Національною гвардією». Росію критикувати було заборонено. Завдання ж полягало в тому, щоб статті на 70% відповідали вихідному тексту і потрапляли в топ результатів пошукової системи.

Певний час Беспалов працював над створенням профілів у соціальних мережах для підвищення проросійських настроїв. Один з них, який існував «досить довгий час», використовував фотографії профілю московського журналіста, визнав Беспалов в інтерв’ю NBC News.

«Отже, можете собі уявити: ви входите в Facebook і бачите там обліковий запис з вашими фотографіями, але з ім’ям іншої людини, – ділиться він. – І ця людина з свого аккаунта пише: «Фашисти в Україні вбивають російських людей», а далі – посилання на джерело новин. І ваша фотографія підтверджує все це».

«Нам сказали, що облікові записи дівчаток проглядаються частіше, – продовжує Беспалов в інтерв’ю NBC News. – Ми ставимо ім’я, прізвище, місто… будь-яку фотографію привабливої дівчини, яку вдалося знайти в Інтернеті, а потім зв’язуємо… всілякі посилання… В кінцевому підсумку таких дівчат заблоковують, а ми починаємо заново».

Зрештою, деякі з тролів АІД, які спершу почали підтримувати дії Росії в Україні, пізніше, під час президентської кампанії в США, почали працювати на перемогу Трампа – це дані американської розвідки.

«Тепер я не вірю нічому, що зустрічаю в соціальних мережах», – каже Беспалов.

Кремль заявив, що нічого не знає про діяльність фабрик тролів. І припустив, що повідомлення про їх існування є фейком."

"Фабрика тролів". Санкт-Петербург, будинок на Савушкіна, 55

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...