Руйнуємо міфи про захист від сонця: Як вберегтися від небезпечної засмаги

Надмірне захоплення засмагою може прискорити природне старіння шкіри і навіть спровокувати рак.

Ілюстрація. Фото: vokrugsvetaМоду на засмагу в 1920-х роках ввела Коко Шанель. До цього жінки ретельно ховалися від сонця за широкополими капелюхами і парасольками, зазначають Патріоти України.

Згодом медики забили на сполох. Виявилося, що надмірне захоплення засмагою може прискорити природне старіння шкіри і навіть спровокувати її рак. Через це з'явилося безліч міфів про захист від сонця, деякі з яких ми зараз спробуємо розвінчати.

Міф 1. У вітряний похмурий день неможливо згоріти

Це не правда. У більш прохолодний або вітряний день сонячне випромінювання матиме той же показник УФ, що і в спеку. УФ-випромінювання проникає через хмари і навіть стає інтенсивніше, відбиваючись від їх нижньої частини.

Не забувайте наносити сонцезахисний крем кожен день і захищати шкіру, навіть якщо ви недовго перебуваєте на сонці. Звертайте увагу на попередження про сонячну активність в прогнозах погоди.

Міф 2. Сонцезахисний крем потрібно наносити відразу перед виходом на вулицю

Дія крему буде найбільш ефективним, коли він вбереться в шкіру, тому наносьте його заздалегідь. Експерти рекомендують використовувати крем не раніше ніж за півгодини до виходу на сонце.

Міф 3. Один крем можна наносити і на обличчя і тіло

Оскільки шкіра на тілі і на обличчі має різну чутливість до сонячного впливу, то краще купувати кілька засобів. Вибираючи крем, зверніть увагу на його склад і на те, чи зможе він захистити від UVA- і UVB-променів.

Також під час покупки не слід забувати і про тип вашої шкіри. Так, жирній шкірі краще підійдуть легкі емульсії і нежирні текстури з матовим ефектом. Суха шкіра потребує не тільки зволоження і живлення, їй буде потрібно максимальна ступінь захисту, якою володіють засоби з SPF50 +. Креми з найбільшим захистом також краще застосовувати для чутливої шкіри навколо очей і губ.

Міф 4. Якщо косметика містить SPF, то сонцезахисний крем можна не використовувати

Тональні і зволожуючі креми з SPF добре працюють лише в тому випадку, якщо перебувати на вулиці недовго. Але якщо ви збираєтеся провести на сонці весь день, обов'язково використовуйте сонцезахисний крем і наносьте його повторно кожні дві години. Майте на увазі, що більшість косметичних продуктів забезпечують захист, який набагато нижче рекомендованої SPF30.

Міф 5. Крем з максимальним SPF захищає ефективніше

Основна різниця в ступені захисту SPF50 і SPF10 в тривалості дії. Звичайно, засіб з великим рівнем захисту від сонця діє довше, але зате крем з SPF10 потрібно частіше наносити, а це значить, що шкіра постійно отримує додаткову порцію зволоження.

Міф 6. Смагляві люди не схильні до ризику розвитку раку шкіри

Насправді люди зі смаглявим кольором шкіри точно так само можуть захворіти на рак шкіри через надмірне перебування на сонці, як і всі інші. Хоча у них менше шансів обгоріти і дістати в результаті рак шкіри, це не означає, що їм не потрібно користуватися УФ-захистом. Крім того, якщо у смаглявої людини з'явиться меланома, то виявиться вона не відразу, а тільки на більш небезпечній стадії.

Міф 7. У воді захисний крем не потрібний

У цьому випадку все з точністю до навпаки. У воді наша шкіра ще більшу потребує захисту, оскільки вплив на неї сонячних променів стає більш інтенсивним. Для цього знадобиться засіб, що має водостійким ефектом. Як правило, на ньому стоїть позначка «спорт».

Міф 8. Захисний крем досить наносити один раз в день

Щоб ваша шкіра була надійно захищена, періодично слід повторювати процедуру нанесення крему. Особливо це стосується випадків, коли ви знаходитесь на вулиці цілий день.

Міф 9. Якщо просто закрити очі, то сонце не заподіє їм шкоди

Без сонцезахисних окулярів ніжна шкіра повік буде залишатися вразливою. Окуляри, як і креми, мають різний ступінь захисту. У менш сонячний час підійдуть і звичайні косметичні лінзи, але для відпочинку біля води або в горах вже будуть потрібні спеціальні окуляри з високим рівнем захисту від ультрафіолетового випромінювання.

Міф 10. У приміщенні або машині захисний крем не потрібний

Скло зменшує, але не повністю блокує УФ-випромінювання, тому ви все одно можете згоріти, якщо довго перебуваєте в автомобілі або біля вікна, коли світить яскраве сонце.

Джерело: Вокруг света
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...