"Русский рок" імперію укріпляв, український - руйнував", - Оксана Забужко

З російської культури в брежнєвську добу "поза закон" виносилося тільки те, що прямо ставило під сумнів леґітимність чинної влади (і тому Висоцький – так, а Ґаліч – ні).

Оксана Забужко. Фото: Тиждень.

"Мені сумно: сотні тисяч співвітчизників і далі живуть за завісою. Ов, який я, виявляється, холівар пропустила за своїми "римськими канікулами" та польськими страстями!", - пише Оксана Забужко на своїй сторінці у "Фейсбуці", передають Патріоти України, та продовжує:

"Але мені не "байдуже" – мені сумно: що сотні тисяч моїх співвітчизників і далі живуть хай уже й не за "залізною", але все ще за "скляною" завісою (інформаційною). Пижикові шапки і "коври в рассрочку" цінностями вже, нівроку, не вважають – а от їхній нематеріальний еквівалент, пізньорадянську "ерзац-культуру закритої країни" – і досі тримають дбайливо загорненою "проти молі" в спеціальну торбинку в голові: оце й є те, про що я кажу – "Україну було поставлено на паузу" (культурно – на позначку "1970-ті").

І, так, це війна: це не "само так зробилося" – це "зробили". Так що в мене один тільки комент, наразі: здивувало питання автора – чому в 1970-80-ті "українські оператори ЕОМ набивали на перфокартах "МіМ" Булгакова, а не, скажімо, "Місто" Підмогильного?" (с) Пане Антоне, змилуйтеся – та тому, що "МіМ" був ДЕФІЦИТОМ, а "Місто" – КРИМІНАЛОМ! ("Почувствуйте разницу"!(с)) За Підмогильного (як і за всю укр. культуру "поза програмою") СВІТИВ РЕАЛЬНИЙ СТРОК (за "укр-бурж-націоналізм"), і не в міру допитливі читачі його й одержували – а "никто не хотел умирать"! (На моїй пам’яті десь у 1983 році з філософського факультету КДУ було виключено студентку Тетяну М. за те, що прочитала "Зоряний корсар" і написала листа Берднику (!), – якщо знайдете в історії СРСР студента, виключеного за те, що написав листа Стругацьким, бдлска, не забудьте повідомити!))).

"Під гебешною кришею"

Або ще простіше, і пора це ясно усвідомити: з рос. культури в брежнєвську добу "поза закон" виносилося ТІЛЬКИ те, що прямо ставило під сумнів леґітимність чинної влади (і тому Висоцький – так, а Ґаліч – ні, Булгаков – так, а Домбровський – і досі ні, і так далі: і взагалі та – мелькнуло в когось гарне формулювання – "фронда пізньобрежнєвської фарци під гебешною кришею" (с), яку блискуче втілював "московський плейбой" Висоцький, це була "зверху вниз" спущена мода – "від Андропова" в ширнармаси). В української ж підрадянської культури було зовсім інше "стратегічне призначення" – вона мала перш за все демонструвати КУЛЬТУРНУ НЕПОВНОЦІННІСТЬ УКРАЇНЦІВ "БЕЗ БЛАГОТВОРНОГО ВПЛИВУ ВЕЛИКОЇ РОСІЙСЬКОЇ КУЛЬТУРИ" (с). І тому "поза закон" (аж до сокирою по голові, для особливо впертих, уключно) у нас виносилося, дослівно, ВСЕ, що могло зародити в публіки глибоко "антирадянську" (саме так!) думку про укр. культурну самостійність.

КҐБ мав абсолютну рацію

І, з свого погляду, КҐБ мав абсолютну рацію: "русский рок" справді імперію укріпляв, український – справді, руйнував. Саме тому нам було дозволено співати Макаревіча й Ґрєбєнщікова – а Івасюка було вбито, справу про вбивство передано до військової прокуратури аж у 2015 році (!), і досі вона лежить під сукном (!!!). І те, що всім пофіґ, мене ані разу не радує: це означає, що КҐБ (чи, тепер уже – ФСБ) і досі "має рацію". Їхня робота як була, так і лишається – перемелювати українців на "новую историческую общность людей – адиннарот" (хто впізнав контамінацію, той молодець), їхнє завдання – зробити так, щоб кожна умовна, біп-біп, "пижикова шапка", незалежно од поколіннєвої приналежности, гріла "общее культурное пространство" до приходу російських військ, сама того не розуміючи, – і при тому щиро вважала себе "продвинутой" і "свободной от националистических предрассудков". Під цим оглядом у неоколоніальній політиці Кремля порівняно з добою Андропова геть нічого не змінилося. І тому на "байдужість" – як на мене, таки ще рано: we can’t yet afford that".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...