Саша Дрік:"Порошенко і Ко, схоже, придумали новий план по знищенню системи е-декларування"

Паралізоване внутрішніми конфліктами і зовнішніми впливами керівництво НАЗК за 3 місяці так і не змогло забезпечити перевірки бодай одної декларації

Порошенко і Ко, схоже, придумали новий план по знищенню системи е-декларування. "Завалити" систему, призначити "цапа відбувайла" (судячи з усього – НАЗК), відзвітуватись перед міжнародниками зміною керівництва Агентства і розпочати створення нової системи, яку, звісно, ніколи не створять. А всю Україну знову пошити в дурні, пише у блогах на"УП" голова Ради ГО "Громадський люстраційний комітет", координатор коаліції "Декларації під контролем" Саша Дрік, повідомляють Патріоти України.

Перші кроки втілення цього плану в життя ми побачили вже 28 лютого – коли славнозвісне державне підприєство ДП "УСС", завдяки якому фальсифікували злам е-декларування 5 місяців тому, раптово відмовилось продовжувати адміністрування реєстру. За словами представників ДП, система така проблемна, що вони взагалі не хочуть з нею працювати. Ця структура Держспецзв'язку адмініструє і здійснює програмно-технічне супроводження програмного забезпечення Реєстру декларацій з жовтня 2016 – після того як фахівці Держспецзв'язку відзвітували про виправлення усіх недоліків. Яксказав тоді президент Порошенко – "програма кардинально перероблена", і всі недоліки, нібито допущені компанією-розробником програмного забезпечення, в ході доопрацювання були усунені. Нагадаю, так перероблена, що аж перестала відповідати законодавству. Проблеми залишаються і досі.

Більше того, за словами Олійника, виправлена і сертифікована Держспецзв'язком система настільки погана, що НАЗК не зможе обробляти в ній декларації – до неї нібито неможливо "прикрутити" реєстри. І щоб проводити автоматизовану перевірку, вона не годиться - треба розробляти нову систему. За наявною інформацією, УСС уже придумали, яку саме, і навіть порахували, скільки це буде коштувати і скільки часу займе розробка – всього лише $12 мільйонів і 4 роки.

То хто кому брехав: Держспецзв'язок – Порошенку, коли заявляв, що система кардинально перероблена, УСС – НАЗК, коли говорив, що система настільки погана, що вони не можуть її виправити, чи Порошенко – всім, коли стверджував, що всі недоліки виправлено і система буде працювати? Або вони всі разом – бо насправді ніколи і не хотіли, щоб е-декларування відбулося?

Так чи інакше, а початок призначення "цапа відбувайла" ми побачили вже наступного дня після того, як УСС раптово відмовився продовжувати договір на обслуговування системи. 1 березня, коли Міністр юстиції Петренко на Кабміні заявив про необхідність створення робочої групи для моніторингу системи е-декларування і не вперше недзвозначно прогрожував керівництву НАЗК звільненням.

"Колегіальна безвідповідальність" там і справді є – паралізоване внутрішніми конфліктами і зовнішніми впливами керівництво НАЗК за 3 місяці так і не змогло забезпечити перевірки бодай одної декларації. Однак історія із недолугим порядком перевірки декларацій, розробленим робочою групою при Кабміні, створеної за ініціативи Міністра юстиції Павла Петренка і дорученням Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який подавався суспільству як порятунок е-декларування від імпотентного НАЗК, в результаті був виписаний таким чином, щоб не проводити повноцінну перевірку високопосадовців. Відтак вбито одразу кількох зайців: і себе врятували від потенційної відповідальності, і балів в очах суспільства набрали, і на НАЗК наїхали.

Враховуючи проблеми НАЗК, це робить його ідеальним "цапом відбувайло". Кабмін жваво відзвітується перед міжнародниками, що вони звільнили керівництво НАЗК, яке завалило роботу, а Прем'єр Гройсман заявить про те, що врятував ситуацію - як? Створенням нової системи – вартістю 12 мільйонів доларів і тривалістю розробки 4 роки. І вгадайте хто буде її "вічно" розробляти?

Шановні Президенте, Прем'єре і Ко. Якщо система е-декларування під "пильним" оком спецслужб та керівництва держави раптово перестане нормально функціонувати, це означає, що саме ви, Петре Олексійовичу і Володимире Борисовичу, нестимете ПЕРСОНАЛЬНУ відповідальність перед громаданами України та міжнародною спільнотою за знищення е-декларування.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 14 травня. Дуже важливий день для домашнього городу

вівторок, 14 травень 2024, 7:05

Православна церква України 14 травня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Ісидора, святого Леонтія Єрусалимського і преподобного Серапіона Синдоніта. За старим стилем у сьогодні вшановують старозавітного пророка Єремію. . 14 травня наші предки за...

Про фортифікації

вівторок, 14 травень 2024, 1:45

Коли Збройні Сили у вересні 2022 року прорвали лінії російських загарбників на Харківщині і блискавичним ударом звільнили область, було чимало жартів з російських обіцянок повернутись. . Хоча росіяни нікуди не ділись. Закопались, накопичились і знов л...