"Що вирішить Трамп. Ініціатива зараз перебуває на українському боці. У Трампа вже відбулася розмова з послом Валерієм Чалим," - Березовець

Зараз для нас дуже важливо, щоб зустріч Трампа з Путіним пройшла вже після зустрічі з Петром Порошенком. І це можливо.

З Трампом вже поговорили? Фото: ВВС.

"Ініціатива зараз перебуває на українському боці. Якщо ми хочемо щось отримати від американців, то маємо показати, що можемо дати їм взамін", - пише український політолог Тарас Березовець у своєму блозі на сайті видання НВ, передають Патріоти України.

Якою буде політика Трампа щодо нашої країни? По-перше, хочу зазначити, що президент США прекрасно обізнаний про ситуацію в Україні – це мені підтвердили джерела в Республіканській партії і представники нової команди в Білому Домі. Навіть більше, у Трампа вже відбулася розмова з послом України в США Валерієм Чалим.

Також новий американський президент вже дав своїй зовнішньополітичній команді вказівку почати підготовку до візиту Петра Порошенка до США. Коли відбудеться цей візит? Поки робочою датою є кінець лютого. Надалі ж усе залежить від українського посла. Тому чутки про те, що Україну зараз будуть розмінювати, і що все погано, не відповідають дійсності. Інше питання, що остаточно затвердженої дати візиту ще немає, але Трамп твердо налаштований зустрітися з українським президентом.

Ініціатива зараз перебуває на українському боці. Ми маємо представити американцям низку питань, що включають Крим, Донбас, ситуацію з продовженням реформ; але нова адміністрація чітко дала зрозуміти, що для неї пріоритетне питання взаємної вигоди. Якщо ми хочемо щось отримати від американців, то ми маємо показати, що можемо дати їм взамін.

Традиційні питання боротьби з корупцією і реформ для республіканців не є принциповими. Для них головне – питання вигоди і створення зони безпеки; якщо Україна зможе гарантувати це, ми зможемо розраховувати на серйозну політичну підтримку і не тільки від Білого Дому.

При цьому Україні не потрібен слабкий Трамп; він вигідний Путіну. Тому йому вигідні всі протести, а також вкидання – досьє Buzzfeed про повій у московському готелі, яке, як зараз кажуть, ініційоване Росією.

Зараз для нас дуже важливо, щоб зустріч Трампа з Путіним пройшла вже після зустрічі з Петром Порошенком. І це можливо: як сказали мені американці, Путін не буде поспішати. Він чекає, що Трамп сам принижено прийде до нього і проситиме про зустріч; американці ж не збираються форсувати зустріч. Вони планують в кінці тижня телефонну розмову Трампа з російським президентом, але можливість зустрічі з Путіним американці поки не готові обговорювати.

Вони вважають, що про зустріч має просити молодший партнер; наприклад, коли Україна просить про зустріч – вони готові. Чекають вони і того, що Путін сам до них звернеться, а він, зрозуміло, цього не робитиме.

Ще один важливий момент – зараз в команді Тіллерсона на посаді заступника держсекретаря може з'явитися Пола Добрянськи, яка працювала в адміністрації Джорджа Буша-молодшого, яка давно підтримувала Україну. Якщо вона стане заступником держсекретаря, це означатиме зміцнення українського вектора і чіткий сигнал про те, куди піде Держдепартамент. Наразі Добрянськи – одна з двох кандидатів на посаду заступника держсекретаря.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На Херсонщині для окупантів настало справжнє пекло: До Криму прибула велика "партія" 200-з та 300-х російських загарбників

четвер, 9 травень 2024, 3:25

Українські вояки посилюють вогневий вплив на загарбників. Нові поставки артилерійських снарядів та ракет від союзників вже дають про себе взнаки. У тимчасово окупованому Джанкої (Крим) фіксується прибуття великої кількості поранених та ліквідованих оку...

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...