Щось не так у "королівстві"? Відомий російський олігарх продає "Челсі", - The Times

Банк Raine Group оцінив ФК «Челсі» в 2 мільярди фунтів.

Роман АбрамовичРосійський олігарх Роман Абрамович звернувся до інвестиційного банку Raine Group з приводу продажу футбольного клубу «Челсі», інформують Патріоти України.

Про це 26 серпня повідомляє британська газета The Sunday Times. Банк Raine Group оцінив ФК «Челсі» в 2 мільярди фунтів. Поки що точно не відомо, чи буде банк шукати клубу нового власника або буде продана тільки частина акцій клубу.

Нагадаємо, Роман Абрамович купив англійський футбольний клуб «Челсі» 15 років тому за 140 мільйонів фунтів стерлінгів. За минулі роки лондонський клуб п'ять разів ставав чемпіоном Британії та стільки ж разів вигравав кубок Англії. Також «Челсі» по одному разу виграв Лігу чемпіонів і Лігу Європи.

Однак покупка «Челсі» стала знаковою не тільки для футбольних уболівальників. Вона в певному сенсі асоціюється з початком масового відкритого «вторгнення» російських олігархів на Британські острови. Абрамович не зупинився на придбання відомого футбольного клубу. Він почав скуповувати в Великобританії дорогу нерухомість. Його приклад наслідували інші багатії з Росії і колишніх радянських республік. Ціни на будинки і квартири в Лондоні, а також маєтки в англійських графствах злетіли до небес.

Ейфорія тривала недовго. Через кілька років британці зіткнулися з тим, що за російськими олігархами в Лондон потягнулися і російські кримінальні структури. Вони діяли жорстоко, по беззаконню. Вулиці британської столиці, а також тихі передмістя перетворилися в сцени розбірок і зведення рахунків. Виявилося, що багато багачів інвестували в британську нерухомість брудні гроші.

У Високому суді Лондона стали вже звичними з'ясування відносин між колишніми російськими бізнес-партнерами, між мільярдерами з Росії та їхніми дружинами. Той же Абрамович судився з Борисом Березовським і виграв тяжбу, фактично розоривши Бориса Абрамовича. Однак судові баталії хоча б розігрувалися в рамках закону, хоча і дивували британців глибиною і цинізмом корупції в Росії.

А паралельно в Лондоні і тихих графствах стали одна за одною відбуватися таємничі смерті росіян . Того ж Березовського знайшли мертвим у ванній. А до цього за допомогою радіоактивного полонію був усунутий колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко. Вже після його загибелі восени 2006 року британська влада замислилися над тим, як їм ставитися до навали росіян. Але треба було ще 12 років, щоб в Лондоні вирішили посилити правила перебування російських багатіїв в Британії. Поштовхом для прийняття жорстких рішень стало отруєння колишнього полковника ГРУ СРСР Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері в березні 2018 року.

Після застосування на території Великобританії забороненої речовини «Новачок» британська влада зажадала від росіян, які проживають в Сполученому Королівстві розкрити джерела їх багатств. Ця вимога торкнулося і Романа Абрамовича. Незважаючи на те, що він є власником «Челсі», а також ряду будинків і квартир в Великобританії, йому не продовжили візу. Абрамовичу довелося отримати ізраїльське громадянство . Цей статус дозволяє йому до півроку знаходиться на британській території без візи.

Але це лише рішення частини великої проблеми. США і Євросоюз проводять політику жорстких санкцій проти Росії. Ці заходи почали вводитися в 2014 році як відповідь на анексію Криму і агресію по відношенню до України. Потім пішли втручання Москви в президентські вибори в США, а також в британський референдум по Brexit. А за цим підтримка режиму Асада в Сирії, поставка заборонених товарів КНДР, отруєння Скрипаль ...

Російським мільярдерам стало небезпечно тримати гроші в західних банках. Щотижня приходять повідомлення про замороження величезних коштів на рахунках в Швейцарії, Франції, Кіпрі. Діти російських багатіїв цього літа десятками покидали престижні британські вузи. Олігархи продають свої літаки, яхти, будинки.

На початку серпня стало відомо, що російський мільярдер Алішер Усманов продав свою частку акцій англійського футбольного клубу «Арсенал». Їх вартість оцінювалася на той момент в 604 мільйони євро. Акції придбав американський бізнесмен Стен Кронке, співвласник «Арсеналу». Йому до угоди з Усмановим належали 67 відсотків акцій клубу.

Абрамовичу теж вже робили пропозицію продати «Челсі». На початку червня британський мільярдер Джим Реткліфф запропонував російському бізнесменові за клуб 2,2 мільярда євро. Тоді газета The Daily Mail повідомила, що Абрамович відкинув цю пропозицію.

Зараз представник Романа Абрамовича назвав публікацію в The Sunday Times "ринковими спекуляціями» і відмовився її коментувати. Джерело в футбольному клубі заявив газеті, що «Челсі» не продається, і власник «навіть не думає про це». Однак практично тими ж словами коментували місяцем раніше продаж «Арсеналу» люди Усманова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Вона спілкується російською, але вона за Україну": Співак Андрій Кравченко заступився за Славу Камінську

субота, 4 травень 2024, 17:44

Співак Андрій Кравченко в інтерв'ю Аліні Доротюк прокоментував свою співпрацю зі співачкою Славою Камінською, яка у 2023 році заявила, що не планує повертатися в Україну, і заступилася за російську мову, передають Патріоти України. Кравченко записав ду...

"Работайте, братья": Окупант розстріляв командирів з управління артилерійського дивізіону (фото)

субота, 4 травень 2024, 17:01

Російський окупанти розстріляв своїх товаришів по службі з управління артилерійського дивізіону, передають Патріоти України. Як повідомляє Телеграм-канал "Оперативний ЗСУ", росіяни оголосили план "Перехоплення", щоб затримати стрільця. За інформацією к...