Шедеври демократії: У "ДНР" забороняють українську мову та пишуть доноси на вчителів у "МДБ", - блогер

"Міністр освіти ДНР" Полякова заявила, що зробить все, щоб української мови в освітніх структурах не було взагалі, пише блогер

Фото: www.ostro.org

Блогер Станіслав Васін з Донецька розповів про реалії нинішніх окупованих територій, заборону української мови та брехню сепаратистів. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Фейсбук".

«Зазвичай у «ДНР» більшу частину інформаційного середовища складають заяви «заступника командувача оперативного командування» Едуарда Басуріна. Але йому дійсно стає з кожним днем все важче, оскільки, зважаючи на перемир'я, теми з розпиленням отруйної брехні про стрілянину не дуже вписуються в те, що відбувається. Тому на цей раз товариш Басурін виступив не яскраво, заявивши, що ВСУ зробили «спробу прориву» «на окремій ділянці фронту», якій саме, природно не уточнюється. «Прорив», за словами Басуріна, здійснювався за підтримки «двох БТРів», які «були відкинуті» на свої позиції вогнем зі стрілецької зброї. Наскільки продуктивно стріляти з автоматів по БТРами, думаю, всі розуміють. Крім того, вийшло нестикування: 19 числа Басурін заявив про обстріл Петровського району Донецька, і в цей же день на одному з найбільших сепаратистських ресурсів вийшла новина, в якій радісно повідомлялося про те, що «голови» Петровського, Київського та Кіровського районів Донецька вперше не зафіксували ніякого обстрілу з боку ВСУ. Ось так от незлагоджено діють бойовики.

Нещодавно десятки тисяч переглядів зібрав виступ лідера сепаратистів Дениса Пушиліна, який запропонував внести зміни в «конституцію» угруповання «ДНР» і позбавити російську мову статусу «державної». Виявилося, що Пушилін великий шанувальник законодавства Сполучених Штатів Америки, де немає державної мови, і вважає, що розпад Радянського Союзу почався з того моменту, коли штучно ввели це поняття - «державна мова». Далі він заявив: «Якщо в школах хтось хоче вивчати українську мову, вірменську мову, грецьку мову на рівні формування класів – це все можна відкрито вирішити. У нас зараз суспільство розділилося п'ятдесят на п'ятдесят: одні кажуть, нехай буде тільки російська, а інші – давайте не будемо робити так, як в Україні. Ми знаємо українську, і нехай буде, як буде, і все. Тому є така пропозиція, щоб не було поділу».

Тут мушу зауважити два моменти. По-перше, я абсолютно переконаний, що 99 відсотків жителів окупованої території в очі не бачили «конституцію» угруповання «ДНР» і поняття не мають, що там написано. Російська там записана «державною» або китайська – більшість це не цікавить. Це, до речі сказати, дуже хороший маркер того, наскільки мовне питання завжди цікавило тих же донеччан. Інтерес був нульовим – з тієї простої причини, що я уявити собі не можу, щоб хтось колись в Донецьку комусь зробив зауваження, що той розмовляє російською мовою. Це просто навіть в думці не вкладається. Тут завжди більшість говорило російською, і це питання завжди висмоктували з пальця політики.

Є фраза Пушиліна, «якщо в школах хтось хоче вивчати українську». «Не знаю, як вірменська і грецька, а ось з українською в донецьких школах зараз зовсім цікаво. У мене є знайомі патріоти України, які працюють в сфері освіти, і ситуація тут наступна. «Міністр освіти» угрупування «ДНР» Полякова в негласній бесіді зі своїми підлеглими заявила, що зробить все, щоб української мови в освітніх структурах не було взагалі. Зараз в донецьких школах українська мова вивчається півгодини в тиждень. Тобто, в навчальному році українській мові виділяється 18 годин. Коли в одній зі шкіл було написано заяву від батьків і викладачів української мови і літератури з проханням збільшити кількість годин, від «МГБ» була спущена «директива» в «міністерство освіти», а потім і директору школи з вимогою розібратися, хто це там так активно бажає вивчати українську мову. І якщо з учителями тут зрозуміло – їм просто елементарно потрібно за щось тут виживати, - то просили особливу увагу звернути на батьків. Це наочний приклад того, як розуміють слова товариша Пушиліна про те, що «все можна відкрито вирішити.

Якби Денис Пушилін говорив частіше, то став би на один щабель зі спікерами сепаратистів – Захарченко і Басуріним, яким рівним в брехливих розмовах немає,», – пише Станіслав Васін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...