"Шпигунка Бутіна - тільки верхівка айсберга, дурний і наймолодший учасник масштабної гри", - американський оглядач

Шпигунство РФ у США насправді майже ніколи не припинялося.

Марія Бутіна виявилася шпигункою-невдахою. Фото: соцмережі.

"Вдень він керував туристичною компанією. А в неробочий час Яків Голос працював на Радянський Союз. На відміну від деяких вигаданих персонажів, для яких він був прототипом, він не намагався здаватися місцевим. Але з моменту заснування у 1927 році і до самої його смерті у 1943 році Голос дійсно використовував агентство "World Tourists", як ширму для його реальної діяльності: фінансування і сприяння Комуністичної партії США", - пише американська журналістка Енн Епплбаум, передають Патріоти України, та продовжує:

"І хоча його діяльність також включала те, що прийнято вважати шпигунством – вербування інсайдерів, пошук документів – більшу частину роботи Голоса правильніше назвати політичною диверсією. Голос підтримував величезну мережу всередині Комуністичної партії США, керував своїми грошовими переказами з Москви, заманив американця, який став його помічником, використовував туристичне агентство для виготовлення підроблених паспортів і підтримував тісний контакт з партійним босом, Ерлом Браудером – дідом того самого Білла. У підсумку, ФБР стали щось підозрювати. Браудера заарештували за підробку паспортів, Голоса також заарештували і оштрафували, а потім уважно стежили за ним. Служби безпеки СРСР змінили тактику і продовжили свою діяльність.

З невеликою перервою у 1990-х роках, російське шпигунство не припинялося. Не так давно влада США заарештувала і висунула обвинувачення 29-річній росіянці, яка, за їхніми твердженнями, є агентом політичної диверсії. На відміну від Голоса, Марія Бутіна, яка не визнала своєї провини, не керувала компанією. За словами прокурорів, замість цього вона – лідер російської організації, що підтримує легалізацію зброї – не менш автентично, ніж туристичне агентство Голоса. У Росії немає права носити зброю, і за такого режиму його ніколи не буде. Згідно з судовими документами, Бутіна, проте, переконала деяких наївних членів Національної стрілецької асоціації, що вона є справжнім активістом. І в таким нехитрий спосіб отримала доступ в їхній світ.

Подібність між Голосом і справою проти Бутіної – разюча: обидва намагалися допомогти політичним рухам, які вважали прокремлівськими (Комуністична партія 1930-х років, що підтримує зброю крило Республіканської партії 2010 року). В обох була фінансова підтримка Кремля, яку доставляли посередники (у першому випадку – Комуністичний Інтернаціонал, у другому – за твердженнями, кілька російських олігархів).

Обидва також були частиною масштабніших міжнародних операцій. Голос – у багаторічних спробах СРСР поширити революцію на весь світ. Що стосується Бутіної, навіть якщо розглядати її тільки як прокремлівського активіста, у неї є багато партнерів, таких самих агентів впливу, які відкрито підтримують інтереси Росії на Заході. Причому йдеться про крайніх правих, а не крайніх лівих: наприклад, Джанлука Савоіні, лідер загадкової культурної асоціації «Ломбардія-Росія», здається, грає схожу роль у політиці Італії. Нещодавно вона навіть з'явилася як член офіційної урядової делегації Італії в Москві. Бела Ковач, член Європарламенту з Угорщини, перебуває під слідством у Будапешті за звинуваченням у шпигунстві за інститутами ЄС від імені Росії.

Як і багато інших, вони теж є частиною довгострокового проекту, хоч і не революції пролетаріату: тепер це – захоплення влади клептократами. Мета сучасного кремлівського проекту – підірвати західні демократії, зруйнувати ЄС і НАТО, і зробити так, щоб у центрі міжнародної торгівлі опинилися корумповані відносини, а не верховенство права.

І саме через точності аналогії, згадаємо, чому ж Голос і його мережа зазнали невдачі. Багато в чому через те, що лівоцентристи (особливо – антирадянське крило американського профспілкового руху) відкинули радянський стиль комунізму в США. Ще – тому що в 1940-х і 1950-х роках американський політичний істеблішмент, як демократи, так і республіканці, об'єдналися навколо необхідності перемогти радянський комунізм в Європі. А також – тому що навіть за часів Великої Депресії більшість американців ніколи не піддавалися на заклики до встановлення авторитаризму.

А от чи перебуваємо ми в подібній ситуації – питання. Крило Республіканської партії готується подвоїти зусилля і підтримати російський абсолютизм, який, як вони помилково вважають, є «християнським». Хоча Пентагон та інші бюрократичні інститути – Державний департамент, ФБР – безумовно, розуміють необхідність завдати удару у відповідь в Європі, Білий дім, очевидно, так не вважає. До чийого боку пристане Республіканська партія, думаю, ні для кого не секрет. Авторитарна тактика – тиск на ЗМІ і суди, – явно націлена впливати на ядро партії.

Це вагомо, адже Бутіна – всього-на-всього верхівка айсберга, дурний і молодший учасник цієї масштабної гри. Набагато важливіше – російські олігархи, які дають хабарі, або російські хакери, яким вдається виявити вразливості в нашій політичній системі або електромережній інфраструктурі.

Щоб завдати їм удару у відповідь, а також витіснити їх, разом зі схожими на них державами з автократичного світу, потрібно не тільки зловити певного агента, але і зробити політичні системи фінансування прозорішими, написати нові закони, що забороняють компанії, які відмивають гроші, а також припинити маніпулювання соціальними медіа. Більше покоління потрібно американцям, щоб відкинути спокуси комуністичного авторитаризму. Тепер необхідно, щоб пройшло більше покоління, щоб перемогти клептократичний авторитаризм. Якщо це ще можна зробити".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"На підставі листа головкома Сирського": Росіяни поширюють фейк, нібито Україна планує мобілізувати політбіженців з РФ та Білорусі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:29

Росіяни почали поширювати мережею новий фейк про те, що Україна нібито планує мобілізувати політичних біженців з Росії та Білорусі. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (Spravdi), передають Патріоти України. Пропага...

"Не треба соромитися цього слова": Скабеєва відверто визнала, що вона пропагандистка (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:59

Російська пропагандистка Ольга Скабеєва несподівано розговорилася з приводу своєї роботи на кремлівський режим. Зокрема, виступаючи на форумі Курс молодого бійця. Інформаційний фронт, вона визнала, що займається «агресивним нав’язуванням» позиції свого...