Скільки Україні коштують олігархи: Російська компанія через суди США хоче стягнути з Києва астрономічний "борг Коломойського"

Російська «Татнєфть» звернулася в суди США, Великобританії і РФ із заявою про стягнення з України 144 мільйони доларів по справі «Укртатнафти».

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

«Незважаючи на те, що справа щодо оскарження рішення арбітражного трибуналу ad hoc зараз знаходиться у виробництві Касаційного суду Французької республіки, ВАТ «Татнафта» звернулося з заявами про визнання та звернення до виконання арбітражного рішення в трьох іноземних юрисдикціях: РФ, США і Великобританії», – зазначено в повідомленні.

В Мін’юсті підкреслили, що спроба стягнення в РФ провалилася – Арбітражний суд Москви відмовився прийняти заяву «Татнафти», визнавши, що він не має ефективної юрисдикції з цього виробництва.

«Суд підтримав позицію Міністерства юстиції, визнавши, що Україна володіє судовим імунітетом у цій справі, адже держава не надавала прямої згоди на юрисдикцію російських судів щодо провадження про визнання та виконання арбітражного рішення. Крім того, московський суд визнав, що він не має ефективної юрисдикції щодо цього провадження, адже заявником не доведено наявності в межах його територіальної юрисдикції майна держави, на яке може бути звернено стягнення. Вказане заявником українське майно у Москві використовується виключно в дипломатичних та культурних цілях, а отже захищене від можливості конфіскації відповідними міжнародними конвенціями», - зазначили у міністерстві.

Нагадаємо, російська Татнєфть подала в суди Москви і Лондона позови проти України на 144 мільйони доларів у справі Кременчуцького НПЗ.

Як відомо, раніше 18,296% акцій Кременчуцького НПЗ належало структурам, близьким до ПАТ «Татнєфть», ще 28,7788% – міністерству майна Татарстану. Потім на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до української групи «Приват» і бізнесмена Олександра Ярославського.

В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів була практично обнулена, а на підприємстві з’явився новий великий акціонер, пов’язаний з групою «Приват» – ТОВ «Корсан». Боголюбов і Коломойський – давні ділові партнери та співзасновники неоформленої офіційно групи «Приват».

У жовтні 2007 року було заявлено про силове захоплення НПЗ. У зв’язку з цим російська Татнєфть припинила поставки нафти на НПЗ.

Татнєфть пред’явила позов Україні в травні 2008 року на підставі російсько-української угоди про захист інвестицій, укладеної в 1998 році.

Російська компанія виграла справу – міжнародний арбітраж в липні 2014 року зобов’язав Україну виплатити Татнєфті компенсацію в розмірі 112 млн доларів плюс відсотки.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...