Скрепи, тремтіть!: Український ракетний комплекс "Грім-2" зможе обстрілювати Москву (фото)

Комплекс "Грім-2" пристосований для стрільби як балістичними, так і крилатими ракетами, що робить його універсальним і придатним, як для протиповітряної оборони, так і для берегової охорони.
Комплекс "Грім-2". Ілюстрація: прес-служба "Укроборонпрому".

"30 серпня минулого року прес-служба "Конструкторського бюро "Південне" розповсюдила інформацію, що Україна розпочинає розробку новітнього оперативно-тактичного ракетного комплексу "Грім-2". Повідомлялося, що на підприємстві вже почалася збірка першого прототипу шасі для розміщення нового ракетного комплексу і що паралельно ведуться приготування для випробувань маршового двигуна на базі науково-виробничого об'єднання "Павлоградський хімічний завод", - пише Руслан Рудомський у статті для Депо, передають Патріоти України.

Раніше повідомлялося, що Королівство Саудівська Аравія і Україна ведуть переговори щодо укладення контракту із закупівлі українських тактичних ракетних комплексів "Грім-2" із залученням фінансів на проектно-конструкторські розробки. Більше того, Саудівська Аравія вже перерахувала близько $40 млн на відповідні доопрацювання даного тактичного ракетного комплексу, що збільшує шанси на успішну реалізацію проекту. При тому, що розробка та виготовлення подібних ракетних комплексів й так знаходить у найвищому пріоритеті нашої держави і покликані стати основою для формування національного неядерного щита стримування.

Даний проект складається майже повністю з українських комплектуючих і передбачає кооперацію майже 50 підприємств. Ще в грудні 2015-го року Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що українські конструктори відпрацьовують оперативно-тактичну ракету, яка перевищує за своїми показниками той проект, який свого часу отримав назву "Сапсан". Також він відзначив, що створюється виробництво повного циклу, починаючи від ракетного палива і закінчуючи бойовою частиною ракети, яка буде найкращим стандартом з оперативно-тактичних ракет, які є в світі.

Взагалі, Україна має дуже непросту історію створення власного оперативно-тактичного та балістичного озброєння. Комплекс науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт зі створення українських зразків ракетно-реактивного озброєння було розпочато ще в 1992-му році і охоплював він весь спектр подібної зброї. Однак, через неуважність до цієї теми з боку керівництва держави та недофінансуванням проектів, більшість з них так і не були завершені.

До 2013-го року "дожили" лише комплекси "Борисфен", "Грім" і "Сапсан", але й їх тодішній Міністр оборони Павло Лебедєв (член БЮТ, а потім Партії регіонів, після Революції Гідності втік у Крим, зараз розшукується українською військовою прокуратурою) "приговорив", повідомивши, що проект закривається "у зв'язку з неефективним використанням державних коштів".

У підсумку, станом на весну 2014-го року, коли боєздатність армії вийшла на передній план у питанні існування України, як держави, на озброєнні ЗСУ перебував лише оперативно-тактичний ракетний комплекс (ОТРК) "Точка-У", який давно застарів як морально, так і технологічно.

Втім, навесні 2014-го року було повідомлено про відродження проекту "Грім-2", а на виставці "Авіасвіт-XXI" демонструвалися твердопаливний двигун і макети крилатої і балістичної ракет. За словами тодішнього генерального конструктора – генерального директора Державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля" Олександра Дегтярьова, це робило український ОТРК лише питанням часу і фінансування.

У січні 2016-го року президент України Петро Порошенко наголосив на необхідності створення в Україні виробництва ракет та боєприпасів і нагадав, що раніше РНБО ухвалила рішення про створення нового ракетного озброєння в рамках проекту "Вільха". Він констатував, що роботи ведуться досить інтенсивно і висловив надію, що перші результати будуть найближчим часом та доручив прискорити його реалізацію.

І ось, наприкінці серпня поточного року Міноборони України відзвітувало про вдалі випробування нових тактичних ракет "Вільха" ("виросла" з проекту "Сапсан"), виготовлених концерном "Південмаш". Паралельно з вищезгаданим проектом, розробники готували інший варіант, який отримав назву "Грім", вдосконаленою версією якого і буде "Грім-2". Це мобільна пускова установка з двома ракетами типу "земля – земля", яка була створена для заміни застарілих ракетних комплексів "Точка-У".

Вага боєзаряду дає можливість говорити, що він здатний знищити противника на площі 10 тисяч квадратних метрів, при використанні касетного заряду, або на площі 2-3 гектара звичайним осколково-фугасним зарядом. При цьому, дані ракети здатні летіти не тільки по балістичній прогнозованій траєкторії, але і по аеробалістичній – непередбачувано змінюючи траєкторію по ходу польоту. Це гарантує прорив всіх існуючих сьогодні систем ППО, навіть російських С-300 і С-400.

Мінімальна дальність стрільби цього комплексу складає 50 км, максимальна – 280 км в експортної версії і 350 км – для потреб ЗСУ (це пов'язано з "Режимом контролю за ракетними технологіями", який забороняє продаж іноземним державам ракет "земля – земля" з більшою дальністю). Однак, судячи з наявної інформації, при усіх юридичних обмеженнях, реальна дальність "Грому-2" може скласти до 500 кілометрів і це цілком може бути використано у разі необхідності.

Для кращого розуміння того, наскільки це потужна та необхідна зброя в умовах вимушеного сусідства з таким агресором, як Росія, давайте поглянемо на карту. Якщо при радіусі дії з розрахунку 350 кілометрів запуск ракет здійснювати з району Краматорська, то можна вразити цілі, які знаходяться в межах червоного кола (червоними точками показані бази зосередження і забезпечення противника, авіабази на території РФ і центр підготовки російських найманців перед відправкою на Донбас). Якщо ж припустити, що дальність польоту буде все ж 500 кілометрів, то розмістивши такі ракети на півночі Сумської області, можна буде вражати цілі, які знаходяться в межах синього кола, зокрема, Москву. А це вже, погодьтесь, буде зовсім інша розмова з ворогом.

Таким чином, тактичний ракетний комплекс "Грім-2" може розглядатися як потужний засіб неядерного стримування агресора. Особливо авторами проекту підкреслюється універсальність української розробки, зазначивши, що комплекс "Грім-2" пристосований для стрільби як балістичними, так і крилатими ракетами, що робить його універсальним і придатним, як для протиповітряної оборони, так і для берегової охорони, а також дозволяє використовувати, як далекобійний оперативно-тактичний комплекс.

Офіційної інформації щодо того, буде цей ОТРК братись на озброєння українською армією, чи лише буде виготовлятись на експорт, наразі немає. Але, враховуючи озвучені керівництвом України військові пріоритети, а також можливості для стримування агресора, які відкриває дана зброя, можна сміливо припустити, що на одному з наступних військових парадів на День Незалежності Хрещатиком проїде і "Грім-2".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...