Смартфони гальмують розвиток дітей, - вчені

Педіатри кажуть, діти, які бавляться з гаджетами, пізніше починають балакати.

Фото: life.pravda.com.ua

Експерти вже давно попереджали, що смартфон – не найкраща цяцька для дитини. Нещодавнє дослідження ж виявило: в малюків, котрі часто граються з девайсами, значно частіше спостерігається затримка розвитку мовлення, зауважують Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Педіатри з Hospital for Sick Children у Торонто спостерігали за приблизно 900 дітлахами від 6 місяців до 2 років. На думку дослідників, навіть 30 хвилин, проведені коло екрану, означають на 49% вищий ризик затримки розвитку мовлення.

Цікаво, що жодного впливу гаджетів на те, як у розвиваються в дитини інші комунікативні здібності, наприклад, як вона опановує мову жестів, мову тіла та вчиться соціальній взаємодії, лікарі не виявили. Але зв'язок смартфонів та мовлення в ранньому віці таки треба серйозно вивчати, вважають вони.

На сьогодні є чимало причин, чому лікарі не в захваті від взаємодії дітей, молодших за 18 місяців, та комп’ютерів або інших девайсів. Зокрема це те, що малюки не в змозі зрозуміти зв'язок двовимірного світу, який бачать на екрані, та тривимірного справжнього, пояснює ад’юнкт-професор педіатрії із Університету Мічигана та член Американської академії педіатрії Дженні Падескі.

"Навіть якщо вони можуть імітувати те, що бачать на екрані, вони не завжди в змозі перенести це у реальний світ та решту свого життя. Символічне мислення та гнучкість пам'яті – це те, що не знатні охопити застосунки, якими інтерактивними вони б не були", - каже лікарка. На думку Падескі, навіть якщо батьки пропонують своїм дітлахам якийсь навчальний контент для малят, час, проведений останніми перед екраном, не на користь їхньому розвиткові.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Бандерівський більярд: Удар по Джанкою показав, що ЗСУ перейшли до витонченої стратегії ракетних ударів

субота, 20 квітень 2024, 2:35

Проект "Схеми" видання "Радіо Свобода" оприлюднив супутникові знімки аеродрому в тимчасово окупованому Джанкої, перші після "бавовни" в ніч на 17 квітня 2024 року. Як випливає із цих знімків, станом на 19 квітня 2024 року російські окупанти прибрали з ...

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...