Сьогодні День народження у Єлизавети ІІ

Єлизаве́та ІІ (Елізабет Александра Мері Віндзор) народилася на Бретон-Стріт, 17 у Лондоні 21 квітня 1926 року у родині принца Альберта, герцога Йоркського, та його дружини — герцогині Йоркської (Єлизавети Боуз-Лайон, майбутньої королеви-матері).

У родині її називали пестливим ім'ям «Лілібет» (Lilibet).

Як онука короля по чоловічій лінії вона отримала титул британської принцеси та називалась — Її Королівська Високість принцеса Елізабет Йоркська.

Друга Світова Війна

Друга Світова Війна почалась, коли принцесі Єлизаветі було тринадцять років.

Вона і її молодша сестра Маргарет були евакуйовані до Віндзору.

У тринадцять років вона познайомилась з Філіпом Маунтбаттеном, кадетом Дортмундського військово-морського училища, сином грецького принца Андрія, і закохалась у нього. Вони постійно листувалися протягом його служби в Королівському флоті.

У 1945 році Єлизавета змогла вмовити батька, щоб він дозволив їй зробити свій безпосередній внесок у перемогу.

Вона приєдналась до Жіночої Допоміжної Територіальної Служби, де була відома як № 230873 лейтенант Елізабет Віндзор, і вивчилась на водія.

Це був перший випадок в історії королівської родини, коли жінка служила у військовому підрозділі.

Післявоєнне життя

20 листопада 1947 р. вона одружилась із герцогом Единбурзьким Філіпом (при народженні принцом Грецьким та Данським), який водночас є її чотириюрідним братом (вони обидва пра-правнуки короля Данії Кристіана IX) і він також пра-правнук королеви Вікторії.

Після їхнього одруження резиденцією герцога і герцогині став Кларенс-гаус, але з 1946 до 1953 р. герцог Единбурзький перебував в основному на Мальті, де проходив службу як офіцер Королівського флоту. Принцеса Єлизавета жила з ним з 1949 до 1951 р. на Мальті, оселившись на віллі Гвадаманья, яку близько 1929 р. придбав лорд Маунтбаттен Бірманський.

14 листопада 1948 року вона народила свою першу дитину — принца Чарльза. Раніше, спеціальною відкритою грамотою, король дарував право дітям герцога Единбурзького та принцеси Єлизавети, герцогині Единбурзької іменуватися принцами. 15 серпня 1950 року у них народилася друга дитина — принцеса Анна.

19 лютого 1960 року народилася третя дитина королеви — принц Ендрю, герцог Йоркський, а 10 березня 1964 р. — принц Едвард, граф Ессекський.

На сьогодні королева є однією з найпопулярніших осіб Великої Британії.

За останніми опитуваннями, її підтримують близько 80 % підданих.

Хоча справа принцеси Діани на деякий час похитнула популярність королеви і авторитет монархії, але в довготривалій перспективі, як видно з досліджень громадської думки, не позначилася на ньому.

З 17:30 9 вересня 2015 року королева також є монархом, який в історії Великої Британії правив найдовше. Попередній рекорд належав королеві Вікторії, яка правила в країні 63 роки, 226 днів, 16 годин та 23 хвилини у період з 1837 до 1901 року.

Опублікував: Михайло Векленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...