Справа на $ 1 млн: Вчені запропонували всім розгадати задачу XIX століття

​Вчені з британського Сент-Ендрюського університету запропонували $1 млн за розв'язання старовинної шахової задачі під назвою "Завдання про вісім ферзів".

Про це повідомляється на сайті університету, передають Патріоти України. Задачу сформулювали в середині дев'ятнадцятого сторіччя.

Її суть у тому, що необхідно розставити вісім ферзів таким чином, щоб жоден з них не потрапляв під удар іншого. Складність полягає у тому, що ця фігура б'є всі клітини, розташовані по вертикалях, горизонталях і обох діагоналях. Наразі відомо 12 унікальних рішень.

Її вирішення на стандартній дошці в 64 клітини знайшли у 1850 році. Однак задача ускладняється із збільшенням розмірів поля і кількості фігур. При збільшенні розміру дошки до 1000 на 1000 клітин комп'ютерні програми, які намагаються вирішити завдання, припиняють працювати.

На думку професора Яна Гента, автор алгоритму швидкого рішення цієї задачі зможе адаптувати свою програму для інших задач, зокрема і для дешифрування кодів в інтернеті.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...