Справжній портрет Івана Грозного відновлений за допомогою космічних технологій

Вчені припускають, що єдиний справжній прижиттєвий портрет царя Івана IV був виконаний в техніці гравюри на міді і відтиснутий на верхній кришці «Апостола».

Фото видання "Популярна механіка"

Співробітники Історичного музею та Інституту космічних досліджень (ІКД) РАН за допомогою мультиспектральної зйомки, яка використовується для вивчення космосу, «побачили» єдиний прижиттєвий портрет царя Івана IV Грозного на палітурці «Апостола» - першої надрукованої в Росії книги, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Він був виконаний на спеціальному підносному екземплярі - знаку подяки одного з перших російських друкарів Івана Федорова царю за підтримку друкарської справи. Згодом рельєф з портретом царя майже повністю зник з палітурки.

«Апостол» давно зберігається в зборах Історичного музею. Більш того, ще в XIX столітті вченими було зафіксовано, що там є якесь зображення, воно було нечітким, тільки контури. Завдяки методикам, які застосував співробітник Інституту космічних досліджень РАН, повністю зникле з плином часу зображення і риси обличчя стали проявлятися", - повідомила заступник директора Державного історичного музею по фондовій роботі Марина Чистякова.

«Прижиттєвий портрет царя Івана IV, витиснутий на палітурці першодруку «Апостола»1564 року був відкритий за допомогою методів мультиспектральної зйомки. Зображення вважається згаслим: витиснуте на шкіряній палітурці, воно з часом розгладилося, і в даний час вже не видно неозброєним оком. Щоб візуалізувати портрет, були використані спеціальні методи зйомки в різних діапазонах спектру і оригінальні алгоритми обробки зображень», - відзначили в ІКД РАН. Після обробки знімків на зображеннях проступили обриси особи.

Ученим ще належить встановити автора цього портрета. Старший науковий співробітник Державного історичного музею Олена Уханова передбачає, що їм міг бути син живописця Діонісія Феодосій, який освоїв в середині XVI століття західну техніку гравюри на міді.

Завдяки спільній роботі співробітників Державного історичного музею та Інституту космічних досліджень РАН було зроблено ще одне відкриття: стародавнього глаголичного палімпсесту Кирило-Мефодіївської епохи з музейної збірки. «Це рукописні пам'ятники на пергаменті. Він був дуже дорогим і цінувався, тому була практика стирання старих написів і нанесення нових. Завдяки дослідженням, під кириличним шрифтом виявилася глаголиця, таких збережених пам'яток вкрай мало і це насправді відкриття », - розповіла Чистякова.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...