"Success story в Україні": Чого чекати від спецпредставника Курта Волкера, - Березовець

Важливість призначення Волкера в тому, що йому доведеться комунікувати з Владиславом Сурковим. Його попередниця Вікторія Нуланд потрапила під вплив Суркова, через що її дуже не любили в адміністрації українського президента.
Курт Волкер. Фото: 112 Україна.

"Курт Волкер – американець німецького походження. За вдачею він людина беземоційна, спокійна, з холодним розумом. Тривалий час він працював аналітиком ЦРУ, після цього пішов по дипломатичній ниві, де дослужився до другої за значущістю посаді в дипломатичній ієрархії. Після цього він працював у приватній лобістькій компанії BGR Group. Його останнє місце роботи – посаада директора в інституті Джона Маккейна, де я з ним і познайомився", - пише політолог Тарас Березовець у статті для НВ, передають Патріоти України, та продовжує:

"Чому це призначення знакове не тільки для України, але і для США? Волкер – представник яструбиного крила у Республіканській партії, людина близька до Джона Маккейна. Це призначення – спроба Трампа помиритися з Сенатом і з групою радикально налаштованих республіканців, таких як сенатори Роб Портман, Джон Маккейн і Боб Коркер.

Волкер буде самостійною фігурою, не зацикленою на Рексі Тіллерсоні. У нього буде прямий вихід на президента Трампа з одного боку і на сенаторів – з іншого. Зокрема, на комітет із закордонних справ і комітет з оборони.

Важливість призначення Волкера в тому, що йому доведеться комунікувати з Владиславом Сурковим. Його попередниця Вікторія Нуланд потрапила під вплив Суркова, через що її дуже не любили в адміністрації українського президента і практично з нею не зустрічалися. Звісно, вона не була завербована у прямому сенсі цього слова. Просто вона була добре оброблена Сурковим, і висловлювала дуже дивні ідеї на кшталт проведення виборів на окупованому Донбасі. У Волкера комунікація з українською адміністрацією буде.

Волкер передусім розвідник, і вже після цього – дипломат. З яким завданням його зараз надіслав Трамп? Дати дуже швидкі рекомендації щодо того, як зробити success story в Україні. Як швидко домовитися про врегулювання ситуації на Донбасі, можливо, із залученням США. Нинішній нормандський формат можуть переформатувати під участь Америки, тому що Трампу необхідно домогтися якоїсь «історії успіху» тут і зараз.

Зараз Волкер вивчатиме ситуацію і проводитиме зустрічі з політиками, дипломатами та експертами. Його не розжалобити ніякими емоціями, він працюватиме максимально жорстко. Його завдання – дати реальний зріз інформації про події в Україні для Трампа і сенаторів.

При цьому, особливу увагу він приділятиме питанням боротьби з корупцією. Про це вже прямим текстом говорить Рекс Тіллерсон. Особисто я пов'язую вчорашній прискорений розгляд питання про депутатську недоторканність з тим, що Курт Волкер продовжував перебувати в Україні. І саме під нього цю процедуру і прискорили – щоб показати якийсь результат, що тут є певний прогрес.

До компетенції Курта Волкера входить також лобіювання інтересів України, зокрема і щодо питання надання летальної зброї. Однак він зможе дати таку рекомендацію лише в тому разі, якщо він побачить реальний прогрес у питанні боротьби з корупцією, у питанні реформування силових структур тощо.

Сьогодні він потребує нестандартних ідей, як розв'язати кризу на Донбасі, тому він буде збирати та акумулювати інформацію. Крім того, він буде безпосередньо контактувати з українськими спецслужбами – він стане ще однією сполучною ланкою між американською розвідувальною спільнотою і українською розвідкою.

Його коло обов'язків буде набагато ширше ніж у Нуланд. Та й Суркову не вдасться вплинути на нього – це зовсім інша людина, його не причарувати нічим. Його початковий настрій позитивний, але цей настрій треба підживлювати і давати результати, щоб у нього була мотивація допомагати Україні".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чеські політики зробили вже кілька заяв, що Україна має отримати таку ж підтримку Заходу, як і Ізраїль, - Голобуцький

вівторок, 16 квітень 2024, 12:40

"Чеські політики зробили вже кілька заяв, що Україна має отримати таку ж підтримку Заходу, як і Ізраїль під час удару Ірану. Міністр з європейських справ Чехії Мартін Дворжак висловив жаль, що повітряний простір України не захищається з тією самою енер...