"Ситуація навколо Донбасу загострилася", - Мустафа Найєм

Без чіткого визначення статусу окупованих територій і прозорих економічних відносин війна на Донбасі і далі залишиться вигідною годівницею та вигідною проблемою.

Ілюстрація:Cxid.info

Ситуація навколо Донбасу загострилася. І йдеться не тільки про активізацію на фронті, але і про публічні заяви з приводу сходу України, які доносяться з Брюсселя, Вашингтона та інших західних столиць. Очевидно, що у цих сигналів спільне підґрунтя. Про це пише у блозі сайту Новое время журналіст, нардеп Мустафа Найєм, інформують Патріоти України, продовжуючи:

Судячи з усього, західні політики обговорюють пошук компромісу, в рамках якого Україна, наприклад, має забути про Крим і прийняти Донбас в тому вигляді, в якому він є, з усіма проблемами і зобов'язаннями.

Про те, що такий план неприйнятний, вже сказали всі. Але за три роки війни Київ так і не виробив системну політику щодо Донецької і Луганської областей. Ні в правовому полі, ні в економічному, ні в гуманітарному. Блокади і суперечки про те, хто відповідальний за війну,— прямий наслідок цієї невизначеності. Ми тільки зараз почали розробку закону, що визначатиме статус окупованих територій, в рамках якого нарешті визнаємо, що з точки зору держави Україна Крим і Донбас однаковою мірою окуповані Російською Федерацією.

Сам факт окупації в міжнародному праві визначається в першу чергу так званим ефективним контролем. В Криму все просто: Москва не заперечує своєї влади над півостровом, відкрито створюючи там державні органи. Що стосується Донецької і Луганської областей, ситуація складніша — тут окупація очевидна тільки нам; а в міжнародному правовому полі цей статус потрібно довести.

До речі, Україна вже звернулася з позовами до Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини. Навіщо? Це важливий історичний крок, який дозволить покласти на Росію відповідальність за порушення прав громадян на окупованих територіях та вимагати відшкодування збитків.

Складність ситуації в тому, що Україна перебуває між двох вогнів: з одного боку, їй потрібно довести дії Москви, з іншого — не стати варваром по відношенню до своїх громадян на окупованих територіях. Йдеться про тих, хто володіє українським паспортом, але з різних причин не може виїхати з окупованих територій. Хочемо ми того чи ні, у нас є перед ними зобов'язання. Якщо добиваємося єдиної країни, ні історично, ні політично, ні з точки зору здорової логіки не можемо залишити їх напризволяще. Нам доведеться дотримуватися їхніх прав, у тому числі виплачувати пенсії, зарплати і соцзабезпечення.

Між тим, є один фактор, який вже зараз без усіляких статусів руйнує майбутню єдність країни. Це "улюблена" усіма нами корупція. Саме через неї ми не в змозі вибудувати зрозумілу державну політику щодо окупованих територій. І саме вона — головна причина торгової блокади, що почалася минулого тижня.

Господарські та комерційні взаємини на окупованих територіях — рай для махінацій. Для всіх очевидно, що торгівля йде (ми ж не на Марс відлетіли, зв'язки так швидко не руйнуються). Одна її частина критична для виживання людей по той бік барикад, інша — потрібна для життєзабезпечення на підконтрольній території, але левова частка — це просто торгівля, яка ретельно приховується.

Причина такої непрозорості не в держтаємниці, а в страху втратити конкретний мільйон конкретними людьми. А заручниками цієї тваринної спраги наживи на війні є наші громадяни. Саме по них наразі і б'є блокада. Як з цим бути?

Без чіткого визначення статусу окупованих територій і прозорих економічних відносин війна на Донбасі і далі залишиться вигідною годівницею та вигідною проблемою. А політики, які отримують бариші з цієї торгівлі, і далі виголошуватимуть гучні промови про єдину країну, хоча насправді саме вони розривають країну на шматки. І це не абстрактні "вони" — це президент, який контролює регулятор, це очільники силових структур, податкової служби та власники енергогенеруючих компаній.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Літакопад" триває: У Росії розбився Су-34 з екіпажем на борту

понеділок, 6 травень 2024, 20:43

"Женя та Володя. Досвідчений, підготовлений, злітаний, бойовий екіпаж", - так характеризує росіян пропагандист. Водночас інший російський пропагандистський канал про авіацію написав, що два льотчики загинули в Африці. Там вони "надавали допомогу у навч...

Огляд по лінії бойових зіткнень - Злий Одесит

понеділок, 6 травень 2024, 20:05

До вашої уваги черговий огляд по лінії бойових зіткнень.