Т-80УД: "Береза", що вбиває, - експерт

Танк Т-80УД з’явився в результаті вдосконалення серійного основного бойового танка Т-64.

На початку 1980-х років Харківським конструкторським бюро машинобудування (ХКБМ) років був розроблений Т-80У з газотурбінним двигуном, - пише військовий експерт Михайло Жирохов, передають Патріоти України.

Але пізніше ХКБМ було доручено розробити варіант танка Т-80У з дизельним двигуном, через те, що газотурбінний двигун виявився у 8-10 разів дорожче у виробництві.

Новий танк отримав позначення Т-80УД і власне ім’я проекту «Береза». Головними особливостями Т-80УД стало наявність опорних катків із зовнішньою ошинівкою замість катків з внутрішньою амортизацією, а також дизельний двигун – 6ТД-1. Розробка двигуна 6ТД-1 була передбачена постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 16 червня 1981 року.

Після успішних випробувань танка Т-80УД в Кантемирівскій дивізії виробництво Т-64 припинилося. На думку чиновників з міністерства оборонної промисловості, танк Т-80УД повинен був стати єдиним основним радянським танком. Але після розпаду СРСР Україна стала самостійно вести роботи над танком Т-80УД.

Озброєння танка Т-80УД складається з 125-мм гармати, 7,62-мм спареного кулемета і 12,7-мм зенітного кулемета. 125-мм гармата КБАЗ заряджається за допомогою автомата заряджання конвеєрного типу. Сам ствол гармати – швидкознімний, його можна змінювати в польових умовах без демонтажу гармати танка. Боєкомплект до КБАЗ становить 45 пострілів. Головною особливістю танка є те, що можна вести вогонь з гармати керованими ракетами з лазерним наведенням на відстані до 5 км.

Спарене озброєння дозволяє вести вогонь з місця навідника і командира. Зенітний кулемет 12,7-мм кулемет КТ-12,7 знаходиться на командирському люку, має дистанційне керування та призначений для стрільби по наземних і повітряних цілях з закритим люком танка з місця командира.

У комплект управління вогнем входить денний приціл навідника, нічний комплекс навідника, прицільно-спостережний комплекс командира, зенітний приціл, система управління зенітною установкою та балістичний обчислювач.

На башті та корпусі танка встановлена сучасна багатошарова броня, що забезпечує високий рівень живучості техніки на поле бою. За допомогою димової або аерозольної завіси танк може приховати своє місцезнаходження. На бортах башти знаходяться чотири пускові установки димових гранат. Для зниження теплової помітності, конструктори нанесли на дах Т-80УД спеціальний тепловий захист.

Встановлений дизельний двигун дозволяє танку долати водні перешкоди глибиною до 1,8 м без попередньої підготовки. Підвіска танка – торсіонна.
На кінець 1991 року в європейській частині СРСР було 4839 танків Т-80 всіх модифікацій, з них Україні дісталося всього 248. Причому тільки 60 Т-80УД, інші – модифікацій Т-80, Т-80Б і Т-80БВ.

У 1996 – 1999 р харківський завод успішно реалізував контракт на поставку партії з 320 Т-80УД для армії Пакистану.

Тактико-технічні характеристики Т-80УД

Довжина з гарматою 9,72 м
Ширина з бортовими екранами 3,56 м
Бойова маса 46 тонн
Максимальна швидкість по шосе 65 км/год
Основне озброєння
– 125-мм гладкоствольна гармата КБАЗ
спарене озброєння
7,62-мм кулемет КТ-7,62
зенітне озброєння
12,7-мм кулемет КТ-12,7
Діапазон робочих температур від -40°C до +55°C
Екіпаж 3 чол.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна посунула ще далі "червону лінію" Кремля, - Петро Олещук

вівторок, 23 квітень 2024, 12:29

"Отже, Зеленський повідомив, що за підсумками розмови з Байденом є рішення про постачання ракет ATACMS до України. Чергова «червона лінія» подолана. Вважаю, що це має прямий зв’язок з демонстрацією гнучкості цих самих «червоних ліній», яке останнім час...

Ситуація навколо Очеретиного важка і може погіршитися. Чим небезпечне просування ворога - Михайло Жирохов

вівторок, 23 квітень 2024, 11:59

Військовий експерт Михайло Жирохов прокоментував в ефірі Radio NV, яка ситуація навколо селища Очеретине, де, як повідомляється, є просування росіян, передають Патріоти України. «На жаль, ситуація навколо Очеретиного дуже важка і вона має схильність до...