Так загинула Чортомлинська Січ: Річниця битви купки запорожців з військами російського царя

Казацьку твердиню, не взяли ні приступи військ царя Петра, ні гарматні ядра, ні човни, лише підла зрада.

Запорозька корогва, ХVІІ століття. Фото: Газета по-українськи

Московські війська під керівництвом полковника Яковлєва 25 травня 1709 року знищили Чортомлицьку Січ - на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині, зазначають Патріоти України з посиланням на gazeta.ua.

Петро І наказав зруйнувати Січ. Так помстився запорожцям за те, що у Північній війні стали на бік шведів і гетьмана Мазепи. Три полки московських стрільців під Києвом сіли на судна і попливли униз по Дніпру. Дорогою нищили козацькі поселення. Від містечка Келеберда вціліла тільки церква, в Переволочній - із тисячі оборонців у полон взяли 12 козаків, решту - вирізали.

Далі московити спалили фортеці Старий та Новий Кодак - щоб не стали "пристанищем воров". Коли ж Яковлєв підійшов до містечка Кам'яний Затон недалеко від Січі, вислав до запорожців із листом козака Сметану. Його втопили.

Оборону Чортомлицької Січі, на якій у той час було кількасот запорожців, очолив наказний отаман Яким Богуш. Оточена звідусіль водою, вона була недоступна для штурму. Тож почали по ній гатити з гармат. Марно: ядра не долітали до цілі. Спробували атакувати на човнах - без успіху.

На допомогу московитам прибув полковник Гнат Ґалаган, який втік від Мазепи. Запорожці подумали, що це йдуть на допомогу татари й відкрили ворота. Коли ж зрозуміли помилку, було вже пізно: солдати Яковлєва ввірвалися в Січ. Жодного живого полоненого не залишили, курені й інші будівлі спалили.

"Получили мы от вас письмо, в котором объявляете о разорении проклятого места - которое корень злу и надежда неприятелю была. Мы с превеликою радостию услышав, господу благодарили с стрельбою", - писав цар Меншикову.

У полон потрапили кошовий отаман, військовий суддя, 26 курінних отаманів, 2 ченці, 250 козаків, 160 жінок та дітей. 156 людей стратили. Декількох вбитих привязали до плотів та відпустили вниз по течії - на страх іншим. Московські війська забрали 40 гармат, 12 гаківниць, 62 рушниці, 13 прапорів. Зруйнували укріплення й спалили курені. Чортомлицька Січ перестала існувати.

Після поразки під Полтавою запорожці з кошовим Костем Гордієнком разом із Карлом ХІІ і гетьманом Мазепою перейшли у володіння Османської імперії. 1711-го на території Кримського ханства Гордієнко заснував Олешківську січ - навпроти нинішнього Херсона. А за 17 років - Кам'янську, біля гирла річки Кам'янка, сучасне село Республіканець на Херсонщині.
Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...