Теракт в петербурзькому метро: Як російські спецслужби провалили своє ключове завдання - експерт

Російські спецслужби активно використовують агентуру для відстеження людей, тому виникає логічне запитання, чому вони не запобігли терактові, маючи агентурні позиції.

Ілюстрація:https://newspravda.com

"Російський журналіст Тимур Олєвський намагався з'ясувати, наскільки посилилися заходи безпеки в Санкт-Петербурзі, яке відвідував президент РФ Путін, враховуючи наявний антитерористичний режим." Про це пише у своєму блозі на сайті Новое время директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, передають Патріоти України, продовжуючи:

Як на мене, то відповіді скоріше посилили відчуття того, що спецслужби таки причетні, ніж навпаки.

Цікаво, що цього разу виконавцями теракту стали мешканці Центральної Азії. У такому випадку їх радше за все буде легко прив'язати до сплячого осередку ДАЕШ. Отже, теракт у Пітері стає в один ряд із іншими подібними терактами в Європі. Думаю, така інтерпретація росіянам вигідна. Адже чим відрізняється ісламістське середовище в Росії? Воно нашпиговане агентурою. Саме там відбувається рекрутування людей на поїздки на Близький Схід. Індоктринація вихідців з Центральної Азії також відбувається саме в Росії.

Я достеменно знаю, що російські спецслужби активно використовують агентуру для відстеження людей, які приїхали в Сирію, в ІДІЛ з території Росії та створюють відповідну базу даних. Тривалий час це було одне з ухвалених рішень: відправляти ісламістів у Сирію і мати менше проблем у себе. Цей тренд – практично частина філософії спецслужб.

Другий тренд: коли створюється середовище, в якому задіяна величезна кількість агентури, то виникає ситуація, що склалася з Азефом – одним з есерівских керівників, який одночасно працював на "охранку" й організовував терористичні акти.

Якщо ми спробуємо поміркувати про це в ширшому контексті, то побачимо, що ключовим завданням російських спецслужб було не допустити терактів у столицях. І в це вкладалися великі кошти. І раптом – такий прокол. І ми вже зараз бачимо, як піднімається питання, що треба заборонити на якийсь час мітинги, демонстрації.

Тоді як є дуже багато речей, що викликають питання до російських спецслужб. Наприклад, як вони так бездарно провалили цю операцію, чому не запобігли терактові, маючи агентурні позиції. А ще – чому за наслідками теракту відразу підхопили тему про заборону опозиційних маршів. У російському суспільстві зараз активно проробляється тема закручування гайок.

Звісно, можна ще послатися на російське "авось", великий і могутній чинник, який супроводжує цю країну всю її історію. Залишаю відсотків 30% на це. У такому випадку мають полетіти голови силовиків та якнайшвидше, бо затягування буде лише посилювати конспірологічні теорії.

А що буде з численними центральноазійськими гастарбайтерами? На них імовірно посилиться тиск і частина з них, переймаючись своєю безпекою, залишить Росію і повернеться на батьківщину або буде намагатися перейти кордон з Україною. Таких випадків за останній рік стає все більше.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ганна Маляр насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:30

"Колишня заступниця міністра оборони насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян, які, наче атланти, тримають все на своїх спинах", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своїй колон...

"В 90-е российская "элита" была мега жадная, ох*евшая и мерзкая по всем направлениям. А путин(-изм), - это результат ее усилий", - Іван Яковина

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:15

"Все российские либералы 60+ страшно возмущены фильмом ФБК об истоках путинизма. В принципе, логично: весь фильм их тыкают лицом в то, что это они (и их друзья) не просто проебали страну, а подарили ее Путину с его гопотой", - пише російський журналіст...