The Washington Post: "Бережіться: російський ведмідь прибурів"

Російське втручання в справи західних демократичних держав часто називають шкідливим, але акуратним, зосередженим на кібератаки, пропаганді і фінансової допомоги промосковським політикам.

Тому варто привернути увагу до пари недавніх епізодів в Східній Європі, які носять зовсім інший характер.В Угорщині, країні НАТО, російські агенти були допущені до навчання неонацистів; в маленькому балканській державі Чорногорії, яке знаходиться на шляху вступу в трансатлантичний альянс, Москву звинувачують в змові з метою насильницького перевороту. Про це йдеться в редакційній статті "Бережіться: російський ведмідь прибурів", опублікованій на сайті газети The Washington Pos

Докази в обох випадках неповні, але переконливі. В Угорщині, історія почалася з перестрілки в кінці жовтня між поліцією і лідером "Руху національного фронту", екстремістського угрупування, яка ототожнює себе з угорськими фашистами 1930-х років. Згодом поліція здійснила рейд на ряд житлових будинків, пов'язаних з угрупованням, і виявила великі запаси зброї, повідомляли Financial Times. Комітет з питань національної безпеки Угорщини повідомив, що російські дипломати і чоловіки, одягнені у форму російської військової розвідки, відкрито брали участь у воєнізованих навчаннях з членами угрупування.

Заарештований після перестрілки неонацист, Іштван Гіоркош, вже був відомий тим, що заснував веб-сайт, який поширював прокремлівського пропаганду про війну в Україні. Угорські ЗМІ опублікували електронні листи, в яких лідери руху обговорювали отримання коштів з Москви. Схоже, режим Володимира Путіна тісно пов'язаний з озброєним угрупуванням, що намагається відновити фашизм в Угорщині. Викриття збентежили правий уряд Угорщини, яке є одним з найбільш проросійських в Європі. Прем'єр-міністр Віктор Орбан уклав вигідні енергетичні угоди з режимом Путіна і пручався запровадження санкцій Європейського Союзу щодо Росії. Замість заохочення цієї співпраці, спецслужби Путіна нахабно виховували екстремістську альтернативу.

Ще більш кричуща операція проходила в Чорногорії, якщо вірити владі і сусідній Сербії. Вони кажуть, що російські агенти намагалися спровокувати переворот16 жовтня, коли проходили парламентські вибори. Ідея полягала в тому, що озброєні люди повинні були захопити будівлю парламенту і вбити тодішнього прем'єр-міністра Міло Джукановича, який привів країну до членства в НАТО. Близько 20 сербів і чорногорців було заарештовано за участь в змові. Один з них, сумно відомий сербський найманець, повідомив владі про те, що відвідував Москву, щоб обговорити переворот і отримання 200 000$ за його здійснення, йдеться в повідомленні в Нью-Йорк Таймс.

Влада Чорногорії публічно не звинувачували російський уряд в спонсорування змови. Але вони знайшли двох російських громадян, які прибули в країну в якості його організаторів; видання The Times, посилаючись на джерела, наближені до слідства, повідомило, що вони були офіцерами розвідки. Чоловіки повернулися в Москву і зникли.

Відомо, що російська розвідка втручалася в справи зарубіжних країн з часів царів. Але аналітики говорять, що такі сміливі спроби посіяти хаос в країнах, пов'язаних з НАТО, практично безпрецедентні. Вони показують, що режим дав повну свободу дій своїм таємним співробітникам, розраховуючи, що слабкий і роз'єднаний Захід не зможе чинити опору. Поки ця теорія не спростована, чекайте нових неприємностей від агентів Москви.



Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...