Трамп, спецслужби і Путін: хто переможе - Березовець

Росія буде всіляко розширювати власну роль у виборах президента США. І для Трампа це може погано закінчитися. А основи конфлікту між Трампом і спецслужбами вже закладені.

Трамп і Путін. Ілюстрація:BBC.com

"Для адміністрації Барака Обами останні місяці перебування при владі були дуже продуктивними. Фактично, Обама видав порцію санкцій щодо Російської Федерації і окремих її представників влади – стільки, скільки він не видавав за останні три роки – від початку конфлікту в Україні. Насправді, Обама розставив величезну кількість «червоних прапорців» абсолютно навмисно, щоб обмежити простір для маневру для адміністрації Дональда Трампа." Про це пише на сайті Новое время політолог Тарас Березовець, інформують Патріоти України, продовжуючи:

Трамп і Обама знаходяться в стані гострого конфлікту: Трамп пообіцяв 20 січня, щойно отримає право підпису, скасувати кілька десятків указів Барака Обами, які стосуються в першу чергу внутрішньополітичної ситуації в Сполучених Штатах Америки, а також заявляє про намір перезавантажити відносини з Росією – про що я неодноразово попереджав у своїх колонках для Нового Времени.

У зв'язку із цим адміністрація Трампа робить усе можливе, щоб уникнути ескалації відносин з РФ. Тут показово, як Трамп коментував висилку 35 російських дипломатів із США і те, що Путін не став відповідати аналогічною дією – висилкою американських дипломатів. Трамп у своєму твіті сказав, що «завжди вважав Путіна розумним хлопцем».

Адміністрація Трампа також буде прагнути пом'якшити або зняти санкції проти Росії; тим не менш, оскільки велика частина санкцій введена Конгресом США, зробити це буде практично неможливо. Але є ще й списки персональних санкцій, які Барак Обама почав вводити в березні 2014 року по окремих російських політиках і військовослужбовцях, причетних до анексії Криму. От скасування або перегляд цих списків уже входить у компетенцію сорок п'ятого президента США.

Справа в тому, що після звіту, який зафіксував діяльність російських спецслужб, заохочувану Володимиром Путіним, піти на поліпшення відносин буде подвійно підозріло, оскільки ці самі спецслужби встановили, що втручання російської розвідки допомогло Дональду Трампу перемогти на президентських виборах. І будь-яка спроба оскаржити ці висновки призведе до гострого конфлікту між президентом і спецслужбами.

Останнім президентом США, який увійшов у гостре протистояння з американськими спецслужбами, був Джон Фіцджеральд Кеннеді, вбивство якого, за однією з версій, могло бути здійснене тими самими спецслужбами.

Можна, звичайно, говорити про те, що керівники трьох розвідок, які склали цей звіт, були призначені президентом-демократом Обамою і могли діяти в його інтересах, але це не відповідає дійсності. Американські спецслужби завжди були поза впливом політиків і поза політичним контекстом поточної адміністрації.

Так, Трамп зможе замінити глав провідних розвідок. Усього в так звану «развідспільноту» США входить 17 розвідувальних структур – це, в першу чергу, директор Національної розвідки, ЦРУ, АНБ, DIA (військова розвідка) та інші підрозділи. Але навіть якщо Трамп замінить керівників і буде оскаржувати висновки цих спецслужб, це призведе до конфлікту із середньою ланкою розвідників, які ніколи не пробачать Трампу публічного приниження.

У будь-якому випадку, ігнорування Трампом роботи спецслужб – це якийсь парадокс для американської політики, тим більше такого високого рівня. І це піднімає питання щодо компетенції сорок п'ятого президента США і його спроможності відповідати викликам безпеки.

Основи конфлікту між Трампом і спецслужбами вже закладені. І, куди б не хотів вирулити його Трамп, цей конфлікт у будь-якому разі призведе до серйозних ускладнень у його відносинах з американською розвідкою. На сьогодні це факт.

Інша справа, що Трамп може або пом'якшити наслідки цього конфлікту, або ще більше його посилити. Розмови про можливий імпічмент Трампа у зв'язку з втручанням російських спецслужб ведуться практично з першого дня його обрання, і ця ідея обговорюється на досить серйозному експертному рівні.

Висновки цих розвідок – тим більше, що ми побачили лише невелику їхню частину (до речі, Трамп уже зажадав розслідування щодо того, яким чином NBC отримала висновки щодо звіту раніше, ніж він з ними ознайомився) – можуть створити серйозні проблеми. А сталося це тому, що, швидше за все, спецслужби навмисно злили інформацію журналістам, щоб обмежити маневр Трампу.

Необхідно розуміти, що Росія буде всіляко розширювати власну роль у виборах – Кремль робить це завжди, підкреслюючи свій статус. І, враховуючи успішний досвід втручання в американські вибори, Путін буде прагнути втрутитися у виборчий процес уже в країнах Європейського Союзу.

Це в першу чергу вибори у Франції та Німеччині. Тому сьогодні розвідки Франції та Німеччині на основі звіту американців повинні готуватися до фактично неминучого втручання росіян у вибори. Питання лише у здатності: якщо наймогутніші американські спецслужби не змогли ефективно протистояти російським хакерам, то здатність німців і французів до цього мізерна.

Їхній досвід не йде в жодне порівняння з американським, а тому втручання росіян у вибори у Франції та Німеччині напевно буде ще масштабнішим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Васал їде до сюзерена випрошувати додаткову допомогу": Дипломат Чалий - про візит Путіна до Китаю

четвер, 25 квітень 2024, 23:17

Валерій Чалий, дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США, вважає, що Путін збирається до Пекіну не тільки, щоб нарешті хоч кудись поїхати, де б його не арештували, а й буде випрошувати додаткову допомогу, передають Патріоти України. "Пут...

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...