"Троянський кінь" Сєні: Як Яценюк задумав зруйнувати монополію президента на ГПУ

"Народний фронт" планує забезпечити двовладдя в Генеральній прокуратурі.

Юрій Луценко. Фото:kievvlast.com.uaПовноцінне переформатування уряду зі скрипом, але все ж таки відбулося. Тепер серйозні зміни готуються в системі Генеральної прокуратури. Про це пише Ігшор Петренко на сайті depo.ua, інформують Патріоти України.

Монополія президента Петра Порошенка на контроль над ГПУ, схоже, завершується. Так, у нинішніх реаліях без "Народного фронта" ухвалення будь-якого кандидата на посаду генпрокурора вбачається неможливим. Тому схоже на те, що між БПП та "Народним фронтом" було досягнуто домовленість, що крісло генпрокурора відходить президентській команді, тоді як його першим заступником стає виходець з команди Яценюка.

Судячи з усього, БПП проштовхуватимуть на крісло генпрокурора нинішнього лідера президентської фракції в парламенті Юрія Луценка, у якого без підтримки НФ нема жодних шансів отримати 226 голосів. Водночас у "Народному фронті" уже обрали свою кандидатуру на посаду першого заступника.

Ним буде нардеп від "Народного фронту" Дмитро Сторожук. За словами нардепа від НФ Андрія Іванчука, на фракції також розглядалася кандидатура першого заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, однак депутати все ж таки схилилися до кандидатури фахового юриста та адвоката Сторожука.

Варто зазначити, що Сторожук – стовідсоткова людина Яценюка. Так, в першому Кабміні Яценюка він, будучи "правою рукою" дуже близького до Яценюка міністра юстиції Павла Петренка, обіймав посаду голови Виконавчої служби України. Також Сторожук з січня 2012-го по листопад 2013 року був заступником керівника юридичного департаменту у партії "Фронт Змін".

Важливим нюансом, який серйозно вплине на розстановку сил у Генеральній прокуратурі, стануть можливі зміни до закону про прокуратуру в частині розширення повноважень першого заступника ГПУ. В результаті, якщо всі ці домовленості все ж таки будуть досягнуті, ГПУ вперше отримає по суті двох очильників.

Варто зазначити, що за обох Кабмінів Яценюка до ГПУ жодну людину прем'єра не пускали. Більше того, Генпрокуратура постійно конфліктувала з очолюваним ще одним стовпом "Народного фронту" Арсеном Аваковим Міністерством внутрішніх справ. Тепер так уже не вийде і, здається, Банкова буде змушена йти на компроміс.

До чого призведе подібна ситуація? По-перше, нинішня модель управління ГПУ точно кане в Лету, адже нове керівництво не матиме жодного відношення до цієї закостенілої структури. По-друге, на нас майже гарантовано очікує війна за кермо між генпрокурором та його першим заступником.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...